Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20180811/PLUSS/180819938

Og nå: været!

Av Brit Berggreen,
Oslo

Publiseringsdato: Lørdag 11. august 2018

Seksjon: Debatt

VÆRMELDINGEN

«Helt greit», sa John Smits om været onsdag. Utenfor hos oss på Borre regner det. Endelig brytes en uendelig rekke av varme og sol, bare ispedd en sjelden tordenbyge og lyn som stifter brann i knastørre trær og lyng. Et etterlengtet omslag for alle som har et snev av gartner og landbruker i seg.

Meteorolog Terje Alsvik Walløe oppførte forleden den rene gledesdans over sommersol og varme som stadig var i sikte, men jeg krøp sammen. Ferievær. Bli brun. Hurra. Utepils og skjorteermer natten rundt. Når ble værmeldinga en ferie- og fritidsmelding? Vi har en tørkesommer verre enn den i 1947. Da var jeg var syv år. Brønnen ble tørr. Jeg lærte å svømme på dypet. Sorg og glede. Jeg hadde min oppvekst på gårdsbruk og vi kjente når fars nerver var i høyspenn.

«Dette er Meteorologisk institutt. Det har falt femten millimeter nedbør på Blindern siste døgn, siste tretti døgn hundreogfem millimeter». Sånn kunne det hete. Deretter kysten, svenskegrensa, Indre Agder, langfjella, «over til Bergen» og videre gjennom hele vårt lange land. Det var, skjønner jeg nå, i hovedsak en melding for det maritime yrkesliv. Nå er værmeldingen for feriefolk.

Har Meterologisk institutt egentlig sånne jubelytringer og berøvelser i sitt profesjonsspråk? Holder de seg ikke til millimeter nedbør, skymengde, vindretning, vindstyrke og bølgehøyde når de ikke er på TV? Jeg ville gjerne hørt en akademisk værmelding på NRK. Så kunne de overlate smilefjes til Sommeråpent og Reiseradioen.

Brit.Berggreen@uib.no