Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20180811/PLUSS/180819936

Pyrrhos-seier i sikte?

Av Wenche Cumming,
Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Sortland

Publiseringsdato: Lørdag 11. august 2018

Seksjon: Debatt

OLJEBORING I NORD

Denne uka har ledere og tillitsvalgte i Fellesforbundet og i Industri og Energi gått hardt ut mot AUF fordi ungdomspartiet har varsla omkamp på vedtaket fra forrige landsmøte i Arbeiderpartiet, et såkalt kompromiss som sa ja til å starte oljeaktivitet utafor Lofoten. Fagforeningslederne advarer også Arbeiderpartiet sterkt mot å endre standpunkt i saka, og lover kamp både på Ap-landsmøtet og på LO-kongressen.

At Fellesforbundet og Industri Energi argumenterer sterkt for å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja er forståelig. De organiserer oljearbeidere og ansatte i verkstedindustrien som har vært gjennom ei tøff tid. Equinor har kutta over 5000 arbeidsplasser og kjørt en knallhard prosess med effektivisering, ny teknologi og digitalisering for å øke lønnsomheten. I dag tjener selskapet penger som aldri før og forventer at dette vil fortsette de nærmeste årene. Pareto-analytiker Tom Erik Kristiansen bruker betegnelsen ekstremlønnsomhet.

Men hva kan Fellesforbundet og Industri Energi forvente fra dette enorme overskuddet? Svært lite, ifølge informasjonsdirektør Bård Pedersen i Equinor. Totalbemanninga vil være på samme nivå som i dag, midlertidig og innleid arbeidskraft øker på bekostning av faste stillinger, og vil fortsatt øke for å ta «aktivitetstopper». De to fagforeningene har altså lite å vinne om de skulle lykkes i sin kamp for konsekvensutredning. Lofoten, Vesterålen og Senja har alt å tape.

wcumming@hotmail.no