Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20180711/ARTICLE/180719993

Exit May?

Av YOHAN SHANMUGARATNAM

Publiseringsdato: Onsdag 11. juli 2018

Seksjon: Lederen

• I oppstyret etter avgangen til den britiske ministeren David Davis mandag kveld, hadde BBC følgende glipp: Under en sending med overskriften «Brexit-minister går av», snek det seg inn nyheter fra redningsoperasjonen i Thailand der det ble meldt om synkende oksygennivå, ambulanser som var på vei og folk som fortsatt var fanget i en grotte. Bildene fra innslaget gikk sin seiersgang på sosiale medier som et symbol på statsminister Theresa Mays regjeringskrise, ikke minst etter at også utenriksminister Boris Johnson gikk av tirsdag. Ministrene trakk seg fordi May, ifølge dem, var i ferd med å styre Storbritannia mot en avtale med EU som vil knytte landet tett til Brussels lovgivning.

• Det er langt fra første gang ministre trekker seg fra Mays regjering. Men den siste avskallingen er oppsiktsvekkende fordi det dreier seg om to nøkkelfigurer i brexit-prosessen, og fordi det skjer bare åtte måneder før Storbritannia offisielt skal tre ut av EU. Kommentatoren Ambrose Evans-Pritchard skriver i avisa The Telegraph at avgangene til Davis og Johnson gir forsterkninger til brexit-fronten i Mays rekker og at det bare er et tidsspørsmål når en ny lederkamp vil oppstå i det konservative partiet. Tidligere utenriksminister Malcolm Rifkind mener på sin side i The Guardian at Davis og Johnson bare er «papirtigre» og at May vil klare seg bedre uten dem i de videre forhandlingene med EU, fordi regjeringen vil være mer samlet om Mays plan for brexit.

• På Yougovs siste måling, utført søndag og mandag, ligger De konservative og Labour likt med 39 prosent hver i oppslutning. Det eneste som ser ut til å samle toryene nå, er tanken på at Labour kan komme i regjering med Jeremy Corbyn som statsminister. Denne frykten kan bli Mays redning. Samtidig er det slik, som brexit-eksperten Matthew Goodwin bemerker, at den konservative velgermassen heller mot et klarere brudd med EU enn det May nå lover. Dette vet ikke minst den ambisiøse Boris Johnson og andre mulige lederskikkelser som kan komme til å utfordre May.