Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20180709/ARTICLE/180709971

Arbeid og fri

Av PÅL HELLESNES

Publiseringsdato: Mandag 9. juli 2018

Seksjon: Lederen

• I høst skal Aps arbeidslivsutvalg, ledet av Arild Grande, legge fram sine forslag til en fornyet arbeidslivspolitikk for partiet. For mange på venstresida blir en blankpusset arbeidslivspolitikk sett på som en viktig del av strategien for å løfte Ap ut av hengemyra partiet i dag er i. Torsdag i forrige uke løftet Grande på sløret om hva utvalget tenker, i et intervju i Dagbladet. Blant sakene Grande nevnte var arbeidstidsreduksjon: «Vi ser helt klart at det må gjøres mer for å få inn helsefremmende arbeidstidsordninger i Norge. Folk må ikke jobbe seg i hjel», sa han. Grande åpnet for at partiet kunne vurdere ulike arbeidstidsforkortinger, inkludert sekstimersdagen, i det minste for enkelte kvinnedominerte yrkesgrupper.

• Ønsket om kortere arbeidstid har de siste årene blitt båret fram av to ulike miljøer. Det første er radikale miljøvernere, som ser på redusert arbeidstid som et alternativ til høyere lønn (og dermed forbruk). Det andre er deler av fagbevegelsen, særlig i offentlig sektor. Grandes forsiktige åpning for debatten ble forutsigbart nok møtt med refs fra høyresida i norsk politikk. Høyres Heidi Nordby Lunde mener at forslaget viser at Ap «ser til ytre venstre» for å finne politiske løsninger. Riktignok er både Rødt og SV positive til arbeidstidsforkorting, men når den kanskje ivrigste talspersonen for sekstimersdag er Fagforbundets leder Mette Nord faller Lundes karakteristikk på egen urimelighet. Nord sitter i Aps sentralstyre og kan vanskelig kalles «ytre venstre».

• Vi mener det er gode grunner til å ta debatten om arbeidstid på alvor. I mange yrker er belastningen hard, og mange makter ikke å stå i det, men ender enten som uføre, eller på en lav tidligpensjon. Kortere arbeidstid kan være en måte å både redusere sykefravær, og å legge til rette for at flere kan stå i arbeid senere i livet på. Det er ingen som tror at dette kommer til å bli vedtatt og gjennomført i morgen, men å bare stenge døra for all diskusjon om arbeidstid er bakstreversk. Det er ingen naturlover som sier at daglig arbeidstid må være 7,5 timer, eller ukentlig arbeidstid 37,5.