Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20180303/ARTICLE/180309987

På tverke

Av BJØRGULV BRAANEN

Publiseringsdato: Lørdag 3. mars 2018

Seksjon: Lederen

• Mange har brent seg på å spå partiers endelikt etter noen dårlige meningsmålinger. Derfor har vi ikke tenkt til å gjøre det. Likevel er det bemerkelsesverdig at krisa for Arbeiderpartiet ikke ser ut til å gå over. Gjennomsnittet for målingene i januar viser en oppslutning på 23,6 prosent, mens Høyre er betydelig større på 28,5 prosent. Siden valget har Ap fortsatt å synke, selv om man kanskje kan ane en slags konsolidering i underkant av 25 prosent. Målinger over oppslutningen om ulike statsministerkandidater betyr mindre enn partimålingene, men disse popularitetsmålingene gir heller ingen trøst. Ingenting ser ut til å bite på Erna Solberg, og hun blir bare mer populær, mens Jonas Gahr Støre faller. 40 prosent mener Solberg egner seg best som statsminister, mens bare 14 prosent sier de tror Ap-leder Jonas Gahr Støre er best egnet. Støres opp­slutning som statsminister er nesten halvert fra 26 prosent i september i fjor, melder Dagbladet.

• Det mest bekymringsfulle for Ap er at partiet ikke ser ut til å finne seg selv igjen etter valgnederlaget og den opphetede interne striden som førte til Trond Giskes avgang. Nye saker fortsetter å komme på dagsordenen som splitter partiet og gjør det vanskelig å komme på offensiven. Både i oljepolitikken og innvandringspolitikken er partiet delt, og nå har det fått striden om EUs energibyrå Acer i fanget. Som miljø- og energipolitisk talsmann går Espen Barth Eide inn for norsk tilslutning, mens tunge deler av partiets grunnfjell i industrikommuner langs hele kysten protesterer høylytt. I det største LO-forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, er motstanden stor, og denne uka ble det klart at også partiets fylkespolitikere i Ap-bastionen Trøndelag sier bastant nei til EUs energibyrå.

• Alt kan skje i politikken, og Ap kan reise seg igjen, men det kan bli en komplisert og møysommelig affære. I perioder med tilbakegang kommer alle motsetninger til overflaten. Alt som før gikk som smurt, ender opp som problemer. Det skjer samtidig som Høyre befester sin posisjon som trygt styringsparti. Ap kan komme tilbake som landets største parti, men akkurat nå går alt på tverke.