Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20180227/ARTICLE/180229968

Øst-Ghouta

Av BJØRGULV BRAANEN

Publiseringsdato: Tirsdag 27. februar 2018

Seksjon: Lederen

• Syrias regjeringsstyrker med støtte fra Russland er i ferd med å nedkjempe opprørerne som kontrollerer Øst-Ghouta utenfor Damaskus. FNs sikkerhetsråd vedtok lørdag med Russlands støtte at det snarest mulig skal innføres en 30 dagers våpenhvile i enklaven, slik at nødhjelp kan bringes inn og syke og sårede hentes ut. Russland har erklært at det fra i dag vil bli innført en «humanitær pause» i kampene mellom klokka 9.00 og 14.00. Den russiske forsvarsministeren har også sagt at det skal åpnes en «humanitær korridor» slik at sivile kan forlate den beleirete enklaven.

• The Independents Midtøsten-korrespondent Robert Fisk skrev i Klassekampen lørdag at Russland før beleiringen av det østlige Aleppo hadde lagt en omfattende plan sammen med den syriske regjeringen for at syriske sivile kunne forlate området før byen ble beleiret. Mange uskyldige og væpnete motstandere av regimet fikk utreisetillatelse og ble eskortert til den tyrkiske grensen. Det er å håpe at noe liknende kan skje også i Øst-Ghouta, selv om altfor mange uskyldige siviles liv allerede er gått tapt. Den siste uka har over 500 sivile blitt drept som følge av flyangrep, ifølge lokale kilder.

• Blant opprørsgruppene i Øst-Ghouta er salafist-jihadistiske organisasjoner som Jaish al-Islam og Ahrar al-Sham. Robert Fisk nevner også rester av Nusrafronten, som har forbindelser til al-Qa’ida. Independent-journalisten mener nøkkelen til å spare sivile liv er å få til en form for direkte kontakt med opprørsgruppene og anklager Vesten for å toe sine hender «med stadig mer hykleri og med store ord som ikke følges opp av handling». De sivile lidelsene i forstaden Ghouta er forferdelige og må ta slutt. «Folket i Ghouta betaler en grotesk, voldsom og skammelig pris i form av menneskelige lidelse for sin beliggenhet i den syriske krigen», skriver Fisk. Vi setter vår lit til at FN og alle involverte parter bidrar til å hindre ytterligere lidelser. Slik situasjonen er, forutsetter det tilbakeholdenhet fra syrisk og russisk side, men også at jihadistiske opprørere blir presset til å samarbeide slik at sivile får fritt leide til å forlate Øst-Ghouta