Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20180223/ARTICLE/180229986

Byggesprekk

Av Mari Skurdal

Publiseringsdato: Fredag 23. februar 2018

Seksjon: Lederen

• Alle som har pusset opp hjemme eller sittet i et borettslagsstyre, vet at det i byggeprosjekter kan tilkomme ekstra utgifter. Kanskje var ikke grunnen som antatt, det elektriske anlegget måtte i tillegg oppgraderes, eller arbeidet tok lengre tid enn planlagt. Det er surt, selvsagt, og lite annet å gjøre noe med enn å punge ut og spare andre steder. Der står landets nasjonalforsamling i dag. Et oppussingsprosjekt som ifølge VG startet med en prislapp på 70 millioner i 2011, ligger i dag an til å koste 2,3 milliarder. Byggherre for prosjektet er Stortingets presidentskap, og flere dyre valg er tatt av dem, som en kostbar totalrenovering av kontorbygningen sør for Stortinget og en ny innkjøring til stortingsgarasjen.

• Riksrevisjonen gikk inn i saken etter at det høsten 2016 ble klart at prislappen hadde hoppet opp til 1,8 milliarder kroner. «Stortingets byggeprosjekt er et uvanlig og svært krevende byggeprosjekt», skrev Riksrevisjonen i sin rapport fra 2017 og la til: «Byggeprosjektet har hatt en kraftig kostnadsøkning som bare delvis kan forklares med at prosjektet har endret karakter.» I stedet peker Riksrevisjonen på at presidentskapet ikke utvidet eller profesjonaliserte prosjektoppfølgingen, til tross for at det økte i omfang. Dessuten påpeker Riksrevisjonen at presidentskapet ikke har vektlagt kostnadskontroll underveis. Med andre ord: Prosjektet vokste, utgiftene løp av gårde, uten at stortingspresidenten og hans folk fikk overblikk og tok kontroll over situasjonen.

• Stortinget har stevnet prosjekteringsselskapet Mulitconsult, og stortingspresident Olemic Thommessen har konsekvent lagt ansvaret på selskapet. Han sier at den siste kostnadssprekken fra forrige uke på 500 millioner kroner «kom som lyn fra klar himmel». Det er oppsiktsvekkende at stortingspresidenten ikke har vært tettere på prosjektet, særlig etter rundene med kritikk fra Riksrevisjonen og partiene på Stortinget i fjor. Thommessen vegrer seg fortsatt for å påta seg skyld for håndteringen av saken. En viss innrømmelse ligger det likevel i opplysningen om at Stortinget ikke skal stå som byggherre for slike prosjekter i framtida.