Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20180221/ARTICLE/180229992

Klassekampen traff høyrepopulist Matteo Salvini på frierferd blant Italias utsatte arbeiderklasse:

Ytre høyre gir marsjordre

Av Eirik Grasaas-Stavenes (tekst) og Christopher Olssøn (foto)

Publiseringsdato: Onsdag 21. februar 2018

Seksjon: Utenriks

SLAGPLANEN: Matteo Salvini har gjort Lega Nord til et nasjonalistisk og populistisk parti som kombinerer innvandringsmotstand, EU-kritikk og uttalt forsvar av italienske arbeidere.

HØYREMARSJ: Matteo Salvini angriper innvandrere, EU, sosialdemokrater og Amazon. – Med meg som Italias statsminister vil Europa endre seg totalt, hevder høyrepopulisten.

ITALIA, Piemonte

Utenfor en nedleggingstruet stålverksfabrikk i Novi Ligure, en time øst for Torino i Piemonte-provinsen, møter Matteo Salvini noen titalls tilhengere. En mann roper: «Du er vårt eneste håp».

Lederen for det høyrepopulistiske Lega Nord kan bli Italias neste statsminister etter valget 4. mars. På samme måte som sin allierte Marine Le Pen i Frankrike satser Salvini på å kombinere aggressiv innvandringsmotstand med å framstille seg selv som arbeidernes fremste økonomiske forsvarer.

Men for mange oser Salvinis og Lega Nords plutselige kjærlighet for arbeiderklassen av hykleri. Lega Nord har et rulleblad fylt med kutt, privatiseringer og arbeidslivsomstillinger som rammer arbeiderklassen. Så hvorfor skal de stole på Salvini nå?

– Hvordan vil arbeidere her og i resten av Italia tjene på deg som statsminister?

– Jeg vil forsvare merkevaren «Made in Italy» med strengere regulering av utenlandske oppkjøp av italiensk industri og sørge for at multinasjonale selskaper som Amazon og Google betaler sine skatter her i Italia, sier Salvini til Klassekampen.

FAKTA

Matteo Salvini:

• Leder og statsminister­kandidat for det italienske partiet Lega Nord, som driver årets valgkamp under navnet Lega, Ligaen.

• Partiet har tradisjonelt jobbet for nord-italiensk autonomi og har sin base i nordlige regioner som Veneto, Lombardia, Emilia-Romagna og Piemonte.

• Under Salvinis ledelse har partiet fått en mer nasjonal og populistisk profil og fisker nå etter velgere over hele Italia.

• Salvinis hovedsak er å sende flyktninger ut av Italia.

• Valgalliansen med Silvio Berlusconis Forza Italia, Fratelli d’Italia og Noi con l’Italia er størst på målingene.

Sikker på seier

Fra oppstarten i 1989 jobbet Lega Nord for norditaliensk autonomi. Til sinne fra partiets eldre garde har Salvini nå droppet «Nord» og driver valgkamp under navet «Ligaen», på en tydeligere nasjonalistisk og populistisk plattform enn tidligere.

Høyrealliansen med Silvio Berlusconis Forza Italia, Fratelli de Italia og lille Noi con l’Italia er landets største politiske allianse før valget 4. mars.

– Jeg er sikker på at vår allianse vinner og at vi i Lega kommer sterkest ut blant alliansens partier, sier Salvini.

Får han rett, blir Salvini ifølge avtalen med Berlusconi Italias neste statsminister. På målingene mangler derimot alliansen noen få prosentpoeng for å bli store nok til å overta regjeringsmakten. Målingene gir også Berlusconi større oppslutning enn Salvini.

– Ifølge målingene er dere ikke store nok til å vinne regjeringsmakt?

– Jeg er ikke så opptatt av meningsmålinger. Jeg får mine målinger fra piazzaer over hele landet, fra nord til sør. Jeg ser tilbake på valget i USA og på Donald Trumps valgkamp. Ingen trodde det var mulig, men det gikk som det gikk, og jeg tror vi går den samme veien i Italia.

Helt siden risogimento – samlingen av landet i 1861 – har Italias nordlige provinser, som Lombardia og Piemonte, vært Italias økonomiske lokomotiv. Men også disse områdene har lidd under industri- og jobbtap de siste tiårene.

Utnytter usikkerhet

Kjører man av motorveien mellom Piacenza og Torino, kommer man til steder som Novi Ligure, der forfallet tydeliggjøres i stengte fabrikker og fraflyttede hus.

Salvinis fabrikkturne går i dag til det italienske selskapet Ilva, som har blitt kjøpt opp av den Luxembourg-baserte stålgiganten Arcelor Mittal.

Framtida til selskapets rundt 14.000 ansatte henger i lufta, og blander seg med den store økonomiske usikkerheten som fortsatt dominerer Italia sju år etter eurokrisa. I fjor måtte italienske skattebetalere redde storbanken Monte dei Paschi, samt to regionale banker i Veneto-regionen.

Salvini sier sosialdemokratiske Partito Democratico må ta mye av skylda for den økonomiske situasjonen og for at stadig flere arbeidere sier de for første gang vil stemme på Ligaen istedenfor PD.

– Partito Democratico er mest opptatt av bankene og finansielle og europeiske interesser, ikke av faktiske arbeidere, sier han og peker på lover «som har strippet arbeidere og pensjonister for rettigheter», som PD-statsminister Matteo Renzi sin EU-bestilte arbeidslov fra 2014.

700 er fortsatt ansatt ved Ilva-fabrikken i Novi Ligure, der Salvini lover de frammøtte å kjempe deres kamp mot storkapital og eliter.

– Folkene som har kommet hit i dag, stoler på deg. Kommer du til å svikte dem?

– Dette er veldig stort og tungt ansvar. Men jeg gleder meg. Jeg har aldri sittet i regjering, verken her i Italia eller i Europa. I løpet av en femårsperiode vil vi oppfylle alle løftene vi har kommet med. Ikke på fem dager, eller med mirakler, men på fem år.

Arbeidslivsforsker ved universitetet i Venezia, Rossana Cillo, har liten tro på Salvinis løfter. Hun mener Lega Nord først og fremst nå høster fruktene fra «tiår med rasistisk propaganda» rettet mot Italias innvandrere.

– Før har Lega Nord aldri forsvart arbeideres rettigheter, og det vil ikke endre seg, sier hun til Klassekampen.

Ensom motstemme

Cillo mener partiet både har drevet fram outsourcing av arbeidsplasser og arbeidslivsreformer som har redusert arbeideres rettigheter.

Blant alle støttespillerne utenfor fabrikken dukker det plutselig opp en sint stemme. Alessandra (27) jobber for fagforeningen CGIL og skjeller ut det hun kaller Salvinis «ekstremisme» og splitting av arbeiderklassen.

– Det skremmer meg at jeg er alene her i dag. Vi er ved et historisk tidspunkt der fascismen brer om seg, forteller hun oss.

Seks afrikanere ble tidlig i februar skutt og skadet av høyreekstremisten Luca Traini, som i fjor stilte til valg for Lega Nord.

Som Klassekampen skreiv lørdag, har flyktningstrømmen over Middelhavet, Europas dysfunksjonelle asylavtaler og Italias overbelastede mottakssystem gjort migrasjonsspørsmålet til valgets viktigste sak.

Salvini sier han vil løse Italias flyktningkrise ved å stoppe båtene som kommer og sende 100.000 flyktninger ut av Italia hvert år. Han sier de også vil jobbe «for å få avtaler med land i Afrika, som Nigeria, Tunisia, Marokko og Elfenbenskysten».

Italia har allerede stagget flyktningstrømmen gjennom en avtale med Libya. Ifølge organisasjoner som Amnesty har avtalen fyrt opp under fengsler og slaveindustri i det nordafrikanske landet, som ble bombet av Nato i 2011.

– Vi har alle sett rapportene om forholdene i Libya. Hva er din dom over avtalen?

– Hvis internasjonale aktører som FN og EU avdekker noe kritikkverdig, kommer bevisene fram. Det viktigste er at Italia og Europa ikke kan huse hele Afrika. Det er helt innlysende.

Vil snu på EU-samarbeidet

Et scenario med Salvini som statsminister skremmer EU, som i 2017 pustet lettet ut etter valgene i Frankrike og Nederland.

– Hvordan vil EU endre seg med deg som statsminister?

– Alt vil endre seg totalt. Bankdirektiver, immigrasjonslovgivning, landbrukspolitikk og regulering av valutasamarbeidet. Enten må valuta­systemet endres, eller så kan ikke Italia fortsette med denne valutaen.

Men i valgkampen har spørsmål om EU og euroen havnet helt i bakgrunnen. Isteden har Salvinis allierte, Silvio Berlusconi, reist til Brussel, der han lovet å respektere EUs økonomiske regler.

EUs ledere håper nå Berlusconi skal være en modererende faktor og mannen som redder unionen mot populismen og eurokritikken som finnes i både Lega Nord og den populistiske Femstjernersbevegelsen.

– Stoler du på Berlusconi?

– Haha, absolutt, vi har full tillit til sentrum-høyre-alliansen. Og det er klart at dersom Lega kommer ut sterkest i valget, vil vår posisjon i Europa også være styrket.

Men om høyrealliansen ikke blir stor nok, tror mange analytikere Salvini risikerer å bli dumpet av Berlusconi til fordel for Matteo Renzi, og en storkoalisjon mellom Berlusconi og PD.

En slik historisk regjering står svært lavt i kurs blant mange arbeidere.

eirikgs@klassekampen.no