Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20180219/ARTICLE/180219947

Test for ICC

Av YOHAN SHANMUGARATNAM

Publiseringsdato: Mandag 19. februar 2018

Seksjon: Lederen

• I desember 2002 døde to afghanere i amerikansk fangenskap i et militæranlegg i Bagram. Amerikanske soldater lenket fangene til taket, og slo og sparket dem over flere dager til de til slutt døde. Den ene fangen, drosjesjåføren Dilawar (22), skal ha ropt «Allah!» hver gang han ble slått over kneet, noe soldatene syntes var så underholdende at de gjentok mishandlingen. Det viste seg at de fleste av dem som hadde avhørt Dilawar, var overbevist om at han var uskyldig og bare et tilfeldig offer. Torturen og dødsfallene skjedde noen dager før Afghanistans vestligstøttede president Hamid Karzai kom til Norge, der han var på slottsbesøk og blant annet ble hyllet i VG for sin elegante klesstil («Karzai Couture»).

• Detaljene om de nevnte fangene ble kjent i 2005 da New York Times fikk tilgang til den amerikanske hærens interne granskingsrapport om mishandlingen og dødsfallene. Tilfellene er en dråpe i havet av krigsforbrytelser som er begått av de krigførende partene i Afghanistan siden USA invaderte landet etter terrorangrepene 11. september 2001. Som Klassekampen skriver i dag, har Den internasjonale straffedomstolen (ICC) samlet uttalelser fra nesten 1,2 millioner afghanere som sier at de har blitt utsatt for krigsforbrytelser. Innhentingen av vitnesbyrdene er en del av forberedelsene til en mulig formell etterforsking. Sjefanklager Fatou Bensouda varslet i november at domstolen i så fall også vil gå etter USAs militære og CIA, og viste til foreliggende materiale om drap, tortur og seksuelle overgrep.

• Verken USA, Kina eller Russland har sluttet seg til ICC. Særlig i Afrika har domstolen lenge vært ansett som et vestlig verktøy, ikke uten grunn: Fram til januar 2016 var samtlige av ICCs granskinger rettet mot afrikanere. Den afrikanske union (AU) kom tidligere i februar med en ikkebindende resolusjon om at medlemslandene trekker seg fra ICC, slik Burundi og Sør-Afrika allerede har gjort. Om ICC ønsket å sikre sin legitimitet, burde en etterforsking av vestlige krigsaktører ha skjedd langt tidligere. Nå blir Afghanistan en test på domstolens vilje og evne til å stå opp mot verdens mektigste land.