Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20180217/ARTICLE/180219952

Norge i Niger

Av BJØRGULV BRAANEN

Publiseringsdato: Lørdag 17. februar 2018

Seksjon: Lederen

• Norge er midt inne i en større forsvarsdebatt der det er påvist store svakheter i den nasjonale forsvarsevnen. De militære even­tyrene i Afghanistan og Libya er sterkt omstridt og har ikke gitt landet større trygghet – snarere tvert imot. I denne situasjonen har Norge valgt å åpne en ny front i det norske militære engasjementet i utlandet. Denne gang i Niger i Afrika, ett av verdens aller fattigste land. Etter forrige ukes statsråd informerte Statsministerens kontor (SMK) om at det var inngått en avtale med landet. Seniorrådgiver Marita Isaksen Wangberg i Forsvarsdepartementet sier til Klassekampen at avtalen «tilrettelegger for at Forsvaret kan delta i kapasitetsoppbygging i Niger».

• Wangberg sier til Vårt Land at dette handler om Norges bidrag i kampen mot internasjonal terrorisme. Italia inngikk nylig en avtale om å sende 470 soldater til Niger, som særlig skal bidra til grensekontrollen i landet. Flere søreuropeiske land er opptatt av å bremse strømmen av flyktninger fra Niger, inn i Libya og videre over Middelhavet. Som Klassekampen skrev onsdag, ser Nato på flyktninger og migranter som et av Europas største sikkerhetsproblemer. Forsvars­departementet vil ikke svare på om Norge eventuelt skal samarbeide med de italienske styrkene. I Niger er det også 800 amerikanske spesial­soldater som inngår i en fransk­ledet operasjon i området.

• Det er ganske utenkelig at norske myndigheter etter en selvstendig sikkerhetsanalyse skulle ha kommet fram til at den beste bruken av norske militære akkurat nå er i det vestafrikanske landet Niger. Nupis Karsten Friis sier at det mest sannsynlige er at Norge har fått en forespørsel fra et alliert land om å stille med soldater. Friis sier norsk deltakelse kan ha sammenheng med at Norge ønsker å skaffe seg goodwill i søreuropeiske Nato-land for våre utfordringer i nord. Det er en mulighet, men Norge har ingen tradisjon for bilateralt militært samarbeid med Italia. Mer sannsynlig er det at Nato eller Washington er involvert. Uansett ligger dette militære engasjementet nå i det mørke. Stortinget må kreve en redegjørelse av forsvarsministeren.