Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20180217/ARTICLE/180219950

• Flyktningkrise dominerer valget i Italia • Utsatte flyktninger vil videre til Frankrike

Den siste etappen: Alpene

Av Eirik Grasaas-Stavenes (tekst) og Christopher Olssøn (foto), Bardonecchia

Publiseringsdato: Lørdag 17. februar 2018

Seksjon: Utenriks

STÅR FAST: Lamine fra Senegal og Ousman fra Guinea-Bissau venter på toget tilbake til Torino. De lyktes ikke i sitt forsøk på å nå Frankrike via Alpene.

FRA HAV TIL FJELL: De har overlevd tortur i Libya og ­dødsferden over Middelhavet. Nå flykter Ousman (21) og Lamine (25) fra italienske fascister over snødekte alpetopper.

Valg i Italia

I morgenkvistsola lyser snødekte Col de l’echelle (1762 meter over havet) rosa mot blå himmel. En lokal campingeier sier det er en uvanlig mild februarmorgen. Gradestokken i Bardonecchia ligger rett under null grader. Snart strømmer skiturister ut i sola fra Villagio Olympico, hotellet som huset snowboardere under OL i 2006. Vi er en time øst for Torino, inne i de italienske alper.

Skiheiser løfter turistene mot fjelltopper på grensa til Frankrike. Dagen i forveien klatret Ousman (21) fra Guniea-Bissau og Lamine (25) fra Senegal over fjellet til fots. I over seks timer. Med snø til knærne, i olabukser og joggesko. Målet var å nå Frankrike.

Men nå står de med bøyde hoder og skjelvende hender på Bardonecchias togperrong. De venter på toget tilbake til Torino, og et Italia der de sammen med hundretusenvis av andre flyktninger og innvandrere spiller hovedrollene i valget 4. mars.

FAKTA

Valg i Italia:

• 4. mars er det parlamentsvalg i Italia.

• Landet styres i dag av sosialdemokratiske Partito Democratico og statsminister Paolo Gentiloni.

• En høyreallianse bestående av Silvio Berlusconis Forza Italia, Matteo Salvinis Lega Nord og Fratelli d’Italia er størst på målingene.

• Innvandring og flyktninger dominerer valgkampen. Berlusconi har lovet å deportere de over 600.000 flyktningene som har kommet til Italia siden 2014.

• Italias asylsystem er overbelastet og mange flyktninger vil videre til andre land i EU, ikke minst Frankrike.

I Berlusconis sikte

Ousman og Lamie er blant de over 600.000 flyktningene som har kommet til Italia siden 2014. Etter at Italias sosialdemokratiske regjering i fjor inngikk en avtale med kystvakten og militser i Libya, har flyktningsytrømmen avtatt. Men Italias mottakssystem, med kapasitet på rundt 180.000 flyktninger, er fortsatt overbelastet. Og andre europeiske lands vilje til å avlaste er stort sett fraværende.

Ifølge en fersk rapport fra Leger Uten Grenser lever minst 10.000 flyktninger utenfor mottakssystemet – mange under åpen himmel. Tusenvis av flyktninger har samtidig blitt en del av Italias svarte økonomi, der deres billige arbeidskraft utnyttes, ikke minst i landbruket.

I begynnelsen av februar skjøt og skadet høyreekstreme Luca Traini afrikanske Wilson, Jennifer, Gideon, Mahamadou, Festus og Omar i et terrorangrep i byen Macerata.

Tidligere statsminsiter og Forza Italia-leder Silvio Berlusconi svarte på angrepet med løfter om å deportere 600.000 immigranter dersom hans høyrekoalisjon med Lega Nord og Fratelli de Italia (Italias brødre) vinner valget.

Risikerer livet

Ousman og Lamine vil vekk. Men i fjor ble grenseovergangen til Frankrike ved den italienske kystbyen Ventimiglia stengt. Siden har tusenvis av flyktninger, ikke minst unge menn fra tidligere franske kolonier i Vest-Afrika, valfartet hit til den nedsnødde fjellovergangen mellom Bardonecchia og den franske alpelandsbyen Nevache.

Ved Pian del Colle, der bilveien opp mot Col de l’echelle slutter og glir over i skiløyper, legger to menn i teknisk utstyr feller på randonee-ski. Et stykke lenger opp i fjellet holder skikjørerne til høyre. I motsatt retning, opp til venstre, går et tråkk der et skilt forteller at man risikerer livet ved å begi seg videre. Advarselen stoppet ikke Ousman eller Lamine.

– Hvor skal vi ellers gå? spør de oss.

Lamine sier han har midlertidig oppholdstillatelse i Italia. Han vil ikke at vi bruker hans ekte navn.

– Vi er redde. Vi vet ikke hva vi skal gjøre. Vi vil ikke være her, men kommer oss ingen vei, sier han.

Bomull i minusgrader

Campingeieren i Bardonecchia vil ikke ha navnet sitt i noen avis. Han sier han ikke liker at mediene kommer hit, og han mener ikke minst tv-nyheter må ta mye av skylden for pågangen fra flyktninger som nå er baller i et «ping-pong-spill mellom italienske og franske myndigheter».

Redningshelikopteret har flydd i skytteltrafikk for å hente forfrosne afrikanere ut av fjellet. Mange steder er det ikke telefondekning. Været er ikke alltid som i dag og snur fort, «som dere nordmenn vet», sier han. Han er sikker på at vårsola vil avsløre lik i snøen.

Flere ganger i uka reiser derfor Moussa Issa fra Torino til Bardonecchia for å advare de som vil trosse kulde, is og grensepoliti. Issa er selv flyktning fra Sudan og håper på å få opphold i Førde der kona og hans tre barn bor i dag. I mellomtida bidrar han som frivillig for organisasjonen Rainbow for Africa, som hjelper flyktninger i Italia.

– De som vil gå over fjellet, er ikke forberedt på forholdene. Se på dem da, sier Issa og peker på Ousman.

Ousman har en joggebukse utapå en olabukse. På en tynn overkropp en bomullsinglet, en hettegenser og en jakke. På hodet en tynn lue. Ingen hansker eller votter på hendene. Joggesko på føttene.

Ligaen jakter makt

Tusenvis av flyktningene i Italia har kommet til landets industrihovedstad, Torino. Mange av dem holder til i landsbyen som ble bygget for utøverne i OL i 2006.

I byens rådhus sitter Lega Nords innvandringspolitiske talsmann Fabrizio Ricca (32) på kontoret sitt og røyker på en e-sigarett. På veggen henger bilder av partigrunnlegger Umberto Bossi og plakater som sammenligner Lega Nords motstand mot innvandring med den amerikanske urbefolkningens møte med europeerne.

I hjørnet står en femlitersdunk med vin. Ricca viser oss innvandringsstatistikker og videoer av demonstrerende flyktninger på telefonen sin. Han sier Lega Nord og statsministerkandidat Matteo Salvini vil kaste ut «så mange som mulig». Han sier målet er å bøte på den økonomiske krisa Italia fortsatt står i sju år etter eurokrisa, med banktrøbbel, avindustrialisering og et stadig mer utrygt arbeidsliv.

Salvini framstiller seg nå som arbeideres forsvarer, og besøker stadig nedleggingstrede fabrikker. Partiet har tradisjonelt jobbet for norditaliensk autonomi. Men for å også lokke søritalienere har Salvini nå droppet «Nord» og driver valgkamp under navet «Ligaen».

Mannen bak terrorangrepet i Macerata, Luca Traini, stilte til lokalvalg for Lega Nord i fjor. Statsministerkandidat Salvini har sagt det er umulig å kontrollere alle kandidater og at han «ikke er psykiater». Ifølge målingene er deres høyrekoalisjon med Berlusconi størst, men kan likevel bli for små til å danne regjering.

Partiet som er størst på målingene, Femstjernersbevegelsen, snakker stadig høyere om å forsvare italienere mot trusler utenfra. Professor ved Kings College i London, Paolo Gerbaudo, forteller oss at «sentrums-populistene» i økende grad «har en opportunistisk tendens til å ri på bølgen av følelser knyttet til anti-innvandring». Samtidig kritiserer kjendisforfatter Roberto Saviano via The Guardian sosialdemo Partito Democraticos statsminsiterkandidat MAtteo Renzi, for å holde kjeft om hatet mot flyktninger i frykt for å skremme bort velgere.

Flere valganalytikere tror Italia kan ende med en storkoalisjon mellom Renzi og Berlusconi.

Stoppet av Macrons menn

På reisen gjennom Mali, Niger og Libya har Ousman og Lamine drømt om Frankrike. Der ikke minst språket åpner langt større mulighet for jobb og integrasjon. Nå er de så nærme. På telefon har Ousman snakket med venner i Frankrike som har fortalt om flyktninger som har klart å komme seg over i fjellet.

Så han og Lamine klatrer videre opp fjellsida. Først er snøen såpass hard at de ikke faller gjennom. Men etter noen hundre meter synker de stadig dypere. Tøyskoene blir raskt våte. Snart har de snø til knærne.

Men vinden er svak, sola skinner, og Ousman og Lamine har allerede overlevd tortur i fengsler i Libya og risikert livet i båtvrak over Middelhavet. De kjemper seg over toppen. Grensa til Frankrike er passert. Rundt dem troner fjelltopper på over 3000 meter.

Men i passet ned mot Nevache, der små fjellrestauranter serverer villsvin og and, skjer det samme som da de risikerte livet over fjellet for noen dager tidligere. Fransk politi stanser dem. Lamines bønner nytter ikke. Emmanuel Macrons myndigheter kjører dem i retur til Italia.

Lamine forteller at han reiste fra Senegel for over et år siden. Han viser oss merker på hendene og i ansiktet etter torturen han fikk etter at han ble kidnappet og fengslet i Libya.

Han sier han har gitt opp å komme seg over fjellet til Frankrike. Ousman, som ikke har tillatelse til å være i Europa i det hele tatt, virker ikke like sikker.

eirikgs@klassekampen.no

christophero@klassekampen.no