Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20180216/ARTICLE/180219957

• Holmlia-beboere holder markering mot vold i dag • Etterlyser tiltak mot ungdomskriminalitet

Står sammen mot gjengvold

Av Åse Brandvold (tekst) og Siv Dolmen (foto)

Publiseringsdato: Fredag 16. februar 2018

Seksjon: Innenriks

TRYGGE: Hannah Idris (15) og Anela Chantelle Kirkerud (15) har vært venninner fra første klasse og elsker å bo på Holmlia. – Det er et veldig bra miljø her. Jeg føler meg trygg. Man kan være helt seg selv, sier Kirkerud.

LOJALITET: Nabolagslojaliteten er noe av det beste med Holmlia, skal vi tro de som bor der. – En slik lojalitet kan også misbrukes, advarer Dara Goldar.

integrering

Det har ringt ut fra siste time på Holmlia ungdomsskole sørøst i Oslo. Venninnene Anela Chantelle Kirkerud (15) og Hannah Idris (15) går fra skolen og gjennom flerbrukshallen på vei til senteret. De har vært venninner siden første klasse på barneskolen. Holmlia er deres verden. De er stolte av bydelen sin.

– Flere kjente fotballspillere kommer herfra. En gutt fra Åsbråten har blitt modell i Paris. Også er det Nico og Vinz, da, sier Idris og viser til den verdenskjente rapduoen.

– Det er et veldig bra miljø her. Jeg føler meg trygg. Man kan være helt seg selv. Alle støtter hverandre. Selv om det av og til kan skje ting som ikke er så positivt, legger Kirkerud til.

De skjønner at det er de negative voldshendelsene de siste månedene som er årsaken til at det går journalister rundt på Holmlia og intervjuer folk om dagen.

I oktober i fjor ble en ung mann kritisk skadd i en skyteepisode. 21. januar i år ble to personer knivstukket utendørs i Ravnåsveien. Og onsdag i forrige uke ble en mann i 20-årene skutt i samme boligstrøk. Han er ikke kritisk skadd, og ingen er pågrepet.

FAKTA

Holmlia:

• Drabantby/boligstrøk i Søndre Nordstrand bydel i Oslo, som er en bydel med 38.716 innbyggere. 53,6 prosent har innvandrerbakgrunn.

• 42 prosent av beboerne er under 30 år, og cirka 23 prosent er barn under 15 år.

• Andelen personer i alderen 21 til 29 år som har påbegynt videregående skole, men ikke fullført etter fem år, er om lag 40 prosent.

• Andelen husholdninger hvor over halvparten av inntektene kommer fra overføringer, er om lag 25 prosent.

Kilde: Oslo kommunes statistikkbank

Ba om folkemøte

– Dette går ikke, tenkte sokneprest i Holmlia kirke Silje Kivle Andreassen etter skyteepisoden som skjedde like før klokka 21, en kort spasertur unna kirka vi sitter i.

– Vi hadde en samling for frivillige her i kirka den kvelden. Fordi vi hadde det så hyggelig, holdt vi på lenger enn vanlig, til klokka 21.30. Hadde folk gått hjem litt før, kunne de vært vitne til skytingen. Det er det som plager meg. At det skjer i boligstrøk på en tid av døgnet der barn er på vei hjem fra aktiviteter. Jeg vil ikke at de skal bli eksponert for det.

Andreassen forteller at det «brant inne i henne». Og så skrev hun et åpent brev til Norstrands blad og ba om et folkemøte. Det fikk hun.

Bydel Søndre Nordstrand tok grep og inviterte til folkemøte i flerbrukshallen tirsdag denne uka. Møtet fikk en rikspolitisk dimensjon da justisminister Sylvi Listhaug (Frp) dukket opp.

Gikk i strupen på Listhaug

Ungdommene som kommer ut fra Holmlia skole denne ettermiddagen, visste ikke at det var et folkemøte før de så på Facebook at Listhaug hadde vært der. Det irriterer dem.

– Ingen hadde gitt beskjed til oss. Hvorfor sa ikke lærerne noe om dette? spør Omar Ali (14).

Deltakerne på folkemøtet var stort sett voksen, hvit middelklasse. Noe Listhaug selv kommenterte fra panelet som eksempel på at «integreringen ikke fungerer».

Alis venninne som ikke vil si navnet sitt, bryter inn:

– Jeg skulle gjerne vært der. Da ville jeg sagt at det er dårlig gjort å bruke Holmlia som eksempel på alt som går galt. Det er bare folk som vil gi oss hat.

Noe liknende sa læreren hennes under folkemøtet. Daniel Brekke Andersen (25) har ungdommene i faget Sal og Scene, og han er helten deres denne ettermiddagen.

Alle har fått med seg at han sa til Listhaug at ungdom på Holmlia føler seg trygge i nærmiljøet sitt, men utrygge på grunn av at de har en statsråd som «snakker om andre mennesker som undermennesker». Andersen fikk mange negative reaksjoner. De høyreradikale nettstedene rights.no og Resett kokte.

Når vi treffer ham litt seinere på dagen, har han bare sovet to timer.

– Jeg skulle si noe om at vi manglet god kommunikasjon. Også gjorde jeg det med å kommunisere dårlig, sier han.

Andersen er ikke fornøyd med ordene han brukte.

– Jeg var frustrert, fordi det var så få unge der. Jeg ville si noe om hva ungdommene selv føler.

Vi går sammen med ham fra flerbrukshallen til senteret og mot busstasjonen. Underveis treffer han ungdommer og foreldre som gir han high five og klemmer:

– Vi støtter deg!

Andersen har bodd på Holmia hele livet. Han er en av stifterne av en ny organisasjon, Unge Holmlianere. Én av flere aktører som har dukket opp for et bedre nærmiljø. Andre er Holmliainitiativet og Folkeaksjonen for områdeløfte. Andersen mener nøkkelen til et bedre miljø på Holmlia, er å gi de unge et bedre fritidstilbud og mer tillit.

– Voksne er altfor redde for å miste kontroll. De må lære seg til å stole på ungdom. Ansvarliggjøre dem, sier Andersen.

«Mainstream» å selge

Dara Goldar sitter i styret sammen med Andersen i Unge Holmlianere. Han er bekymret for ungdomsmiljøet i området.

– Er du gutt på Holmlia, er problemstillingen om du skal begynne å selge narkotika eller ikke, noe du må ta stilling til på et eller annen tidspunkt. Det er dessverre blitt altfor mainstream, sier Goldar.

Han mener det er en sterk lojalitetskultur på Holmlia, men at det ikke bare er bra.

– Kommer du herfra, så støtter du alle, men en slik lojalitet kan også misbrukes.

Unge Holmlianere vil inn på ungdomsskolen og holde kurs.

– Vi vil få ungdommene til å reflektere over hva de vil gjøre i en sånn situasjon. Gi dem de rette verktøyene, så de kan si nei. Det handler om å ha respekt for deg selv og respekt for de rundt deg. Ansvarliggjøre vennene dine, og gjøre dem bevisst, sier Goldar.

Han forteller at da han vokste opp, var det også ungdom som havnet i feil miljø.

– Ingen tok et oppgjør med dem. De ble tvert imot mer populære.

Offensive kriminelle

Politimann Terje Bechmann Dahl leder etterforskningsseksjonen i Enhet øst. Han sier til Klassekampen at han ikke kan bekrefte det Goldar sier, men at han heller ikke vil avvise det.

– Vi er klar over at det er en ganske offensiv rekrutteringsaktivitet rettet mot unge mennesker inn til et kriminelt miljø. Noen er helt ned i 13–14-årsalderen. Det er primært gutter vi snakker om, sier han og kaller dem som rekrutteres for «sårbare».

– De er sårbare i den forstand at de er på søken etter noe, enten det er venner, eller at de har behov for mer penger, eller tilhørighet. Her er det mange ting som spiller inn og gjør at man velger en retning, forklarer Dahl videre.

Han sier det er vanskelig å komme ut av gjengkriminalitet når man først har fått en fot innenfor. Også han nevner lojalitet:

– Det er ganske tøffe krav om lojalitet og taushet som gjør det vanskelig å søke hjelp.

aseb@klassekampen.no

sivd@klassekampen.no

I kveld klokka 18.00 er det en antivoldsmarkering på torget på Holmlia senter.