Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20180209/ARTICLE/180209944

• USA bomber Assad-styrker • Dragkamp om oljefelt • Tyrkisk offensiv går tregt

Nekter å gi Assad oljen

Av Peter M. Johansen

Publiseringsdato: Fredag 9. februar 2018

Seksjon: Utenriks

USA-STØTTET: En soldat fra Syrias demokratiske styrker (SDF) utenfor den daværende IS-bastionen Raqqa i juni i fjor. FOTO: DELIL SOULEIMAN, 8AFP/NTB scanpix

ANGREP: Mens USA bomber Assad-lojale styrker i et oljeområde, sliter Tyrkia i sin offensiv mot kurdermilits.

Syria

Syrias regjering fordømte i går USAs bombeangrep mot lokale militsgrupper som er lojale til president Bashar al-Assad.

«I et nytt angrep og i et forsøk på å støtte terrorisme, har koalisjonsstyrker angrepet folkestyrker», ble det kringkastet fra Damaskus i går.

Utover å legge ansvaret på USA og kurdiskdominerte Syrias demokratiske styrker (SDF), var det lite informasjon i de offisielle meldingene og reaksjonene da Klassekampen gikk i trykken.

Folkestyrker er Damaskus-betegnelsen på lojale lokale eller regionale militsgrupper, inkludert regulære enheter fra Iran, Hizbollah fra Libanon og sjiagrupper fra Irak.

Meldingene sier intet om hvorvidt syriske regjeringsstyrker ble drept eller deltok i kampene, som inntraff vel åtte kilometer fra den grensa Russland og USA har trukket i den oljerike provinsen Deir az-Zur.

FAKTA

Syrias slagmark:

• USA har bombet Assad-lojale styrker ved oljefeltet Khusam.

• Amerikanske kilder sier til Reuters at «mer enn 100» soldater ble drept, mens organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder at «minst 45 regjeringssoldater og allierte» ble drept.

• Syriske styrker fortsetter angrepet mot opprørsbeleirede deler av Øst-Ghouta ved Damaskus. Minst 156 sivile er drept de fire siste dagene, ifølge SOHR.

• Tyrkia invaderte Syria i august 2016. Etter avtale med Russland rykket tyrkiske styrker inn i Idlib-provinsen i fjor og i enklaven Afrin i januar.

Oljefelt i sikte

Ifølge amerikanske militærkilder kom angrepet fra motsatt hold. Om lag 500 krigere skal ha gått til «omfattende og koordinert» angrep på SDF-stillinger øst for Eufrat med artilleri, stridsvogner, granat- og bombekastere.

US Special Operations-soldater befinner seg på flere SDF-baser, og USA har ti flystriper og militærposter i kurdiskkontrollerte områder i den demokratiske føderasjonen Nord-Syria.

USA gikk i går morges på lufta og skal ha drept «mer enn hundre krigere», får Reuters opplyst i Washington.

Heller ikke av de amerikanske meldingene går det fram hvorvidt syriske regjeringsstyrker var innblandet eller om folkestyrkene opererte på egen hånd.

Målet var trolig å innta oljefeltet Khusam som Den islamske staten (IS) hadde hånd om fra 2014 til 2017 da SDF tok over.

Øst og vest for Eufrat

Etter at SDF, med bombestøtte fra USA-koalisjonen, nedkjempet IS i Raqqa, drev syriske regjeringsstyrker IS ut av oljebyen Deir az-Zur ved Eufrat, med bombestøtte fra Russland, mens SDF rykket fram i Deir az-Zur på den andre siden av Eufrat under «Operasjon Cizire Storm». Khusam ble erobret fra IS i september.

SDF og Assads hær har stått så tett på hverandre på øst- og vestbredden av Eufrat at de har kunnet høre hverandre snakke.

Rett før jul anklaget SDF Assad-regimet for å ha angrepet landsbyene Shahil og Janin samtidig med at IS angrep landsbyene Cerse Sherqi og Hemam i Deir az-Zur.

USA hevder at de har varslet Russland om hvor SDF-styrkene i det angitte området befinner seg, ifølge Reuters, og underbygger dermed at de har blitt enige om å skille områdene ved Eufrat.

USAs forsvarsminister James Mattis har tidligere varslet at de vil bli stående med sitt militære nærvær på syrisk territorium i lang tid, angivelig for å hindre IS fra å komme tilbake.

Det råder fortsatt usikkerhet om hvor mange operative IS-krigere som befinner seg i Deir az-Zur etter at de ble fordrevet eller fikk fritt leide fra Raqqa og Deir az-Zur for å bli nedkjempet eller overgi seg i mindre lommer i grenseområdene mot Irak.

Det overordnede målet for USA er å forsøke å blokkere korridoren fra Iran til Libanon som har åpnet seg under nedkjempingen av IS i Irak og Syria og for fortsatt å legge press for regimeskifte.

Varsler møte

Russland og Tyrkia har blitt enige med Iran om at neste møte om Syria vil finne sted i Istanbul, melder Reuters. Ingen dato for møtet er gitt.

President Recep Tayyip Erdogan var i kontakt med president Vladimir Putin om å opprette militære observasjonsposter i Idlib-provinsen. Der angriper Assad og Russland al-Qa’ida-filialen Hayat Tahrir ash-Sham og andre salafist-jihadister som har fått støtte fra Tyrkia og andre land i USA-alliansen.

Offensiven startet etter Tyrkias angrep på den kurdiskdominerte enklaven Afrin nord i Syria. Meldingene tyder på at Tyrkia har liten framgang på bakken i Afrin og at tapstallene stiger.

Tyrkerne skal imidlertid ha inntatt flere strategiske høydedrag mellom grensebyen Azaz og Afrin, ifølge AP.

Erdogan slår hardt ned mot alle krigsprotester, og hele styret i legeforeningen er anholdt.

USA blir i Manbij

Onsdag understreket generalløytnant Paul Funk at USA blir stående med rådgivere og stridsvogner i Manbij, på veien mellom Aleppo og Raqqa, og fortsatt vil støtte SDF. Erdogan har truet med å «renske ut» i Manbij som nå blir styrt av et militærråd etter at IS ble jaget i august 2016, da Tyrkia rykket inn med «Operasjon Eufrats skjold».

Funk sier til AP at han mener kurderne fortjener plass ved forhandlingsbordet etter innsatsen i kampen mot IS. Russland inviterte det kurdiske Demokratisk enhetsparti (PYD) til Sotsji, men de uteble på grunn av Tyrkias offensiv som nå er tre uker gammel.

Kurdermilitsen YPGs generalkommandant Sipan Hemo sier til den panarabiske London-avisa Asharq al-Awsat at SDF, der YPG inngår, ikke får våpen og forsyninger til Afrin, verken fra USA eller Russland. Rakettene er kjøpt på svartemarkedet, ifølge Hemo.

– USA har sagt flere ganger at de ikke har noen forbindelser til Shehba og Afrin. Våre styrker er involvert med koalisjonen i kampen mot IS bare øst for Eufrat, sier Hemo.

peterm@klassekampen.no