Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20180131/ARTICLE/180139995

• Alliansesprekk i Jemen • Separatister på frammarsj • Houthier taper terreng

Slår full alarm i Aden

Av Peter M. Johansen

Publiseringsdato: Onsdag 31. januar 2018

Seksjon: Utenriks

FRONTEN: Krigere som er lojale overfor Jemens saudiskstøttede president passer på ved en stilling i Beihan i Shabwa-provinsen. FOTO: ABDULLAH AL-QADRY, AFP/NTB scanpix

RAKNER: Mens houthi-opprørere drives tilbake nord i Jemen, rykker separatister fram sør i landet.

Jemen

Gamle allierte vender seg mot hverandre i Jemen, der stridsvognene i går dundret gjennom havnebyen Aden. Kongedømmet Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater har nå havnet på hver sin side i konflikten.

I striden mellom den saudiskstøttede presidenten Abd-Rabbu Mansour Hadi og tidligere president Ali Abdullah Saleh har Sørbevegelsen, som vil løsrive Sør-Jemen, vokst seg sterkere.

Det sørlige overgangsrådet (STC) ga Hadi frist til søndag med å sparke regjeringen. STC får støtte fra Emiratene som anklager Hadi for korrupsjon og for å ville alliere seg med Islah (Reform) – den jemenittiske avleggeren av Det muslimske brorskapet.

Emiratene har styrker på bakken i Jemen. Saudi-Arabia har dominert luftrommet.

FAKTA

Aktørene i Jemen:

• President Abd-Rabbu Mansur Hadi: Støttet av Saudi-Arabia, anerkjent av FN.

• Houthi-bevegelsen: Sjiamuslimsk opprørsbevegelse. Allierte seg med tidligere president Ali Abdullah Saleh mot Hadi, men drepte Saleh da han igjen skiftet side.

• Sørbevegelsen: Separatister i sør. Opprettet Det sørlige overgangsrådet (STC) i mai. Var alliert med Hadi, men har nå brutt alliansen.

• Al-Qa’ida på den arabiske halvøya (AQAP): Har nyetablert seg som Den islamske staten (IS).

Inntar Aden

Meldingene fra i går tyder på at separatistene har omringet presidentpalasset Maashiq i Crater, den kommersielle delen av Aden. Byen var hovedstad i det tidligere Sovjet-allierte Sør-Jemen (1967–1990).

Hadis statsminister Ahmed Obeid bin Daghar skal ha flyktet sammen med flere regjeringsmedlemmer med kurs for Riyadh i Saudi-Arabia, der Hadi angivelig befinner seg. Der skal Hadi ha vært i husarrest siden november, da han ble tvunget til å forlate den «midlertidige hovedstaden».

Flyplassen ligger i Khor Maksar nord i byen. Den gamle havna i at-Tawahi er på den andre sida av den 551 meter høye vulkanen mellom Crater og boligområdet Ma’alla.

Kampene ble intensivert natt til i går, ifølge AFP, men alt tyder på at Hadis styrker er på vikende front. Det pågår regelrette stridsvogn- og artilleridueller i sentrum av byen.

Folk har søkt tilflukt i påvente av utfallet. Aden har vært mer forskånet for de nådeløse kampene og flybombing enn andre byer, og sulten er ikke like omseggripende.

Kluss i rekkene

Sørbevegelsen ble opprettet i 2007 av Ali Salem al-Beidh (79), visepresident og nestleder i presidentrådet under Saleh da Sør-Jemen ble gjenforent med Jemen i 1990.

Bevegelsen fikk først momentum i begynnelsen av 2015, fire år etter «den arabiske våren». Det falt sammen med at den sjiamuslimske Houthi-bevegelsen fra grensestrøkene mot Saudi-Arabia, erobret hovedstaden Sana i februar og Saudi-Arabia gikk til krig i mars for å gjeninnsette Hadi.

I mai i fjor ble STC opprettet under Adens tidligere guvernør Aidarous al-Zoubeidi som hadde fått sparken av Hadi i april – og som nå ga Hadi ultimatet om å gå av.

Dermed kan kabalen til den USA-støttede Saudi-alliansen stokke seg og har satt de nære allierte sjeikdømmene i gjensidig knipe.

På kryss og tvers

Saudi-Arabia ber derfor de stridende partene om å forhandle. Riyadh blir like fullt tvunget til å vurdere forholdet til Hadi. Han har fått godkjenningsstemplet fra FNs sikkerhetsråd, noe Saudi-Arabia og Vesten har brukt til å legitimere krigføringen mot Houthi-bevegelsen og eks-president Saleh og hans klansallierte i nord.

De var fiender før 2011, da Saleh slo ned flere houthi-opprør i Saada, men fant sammen i kampen mot Hadi, visepresident under Saleh. Saleh ble drept av houthiene 4. desember da han forsøkte å bytte side igjen.

Bruddet i sør kan føre Hadi og Saleh-allierte klaner sammen igjen, eventuelt med en annen frontfigur enn Hadi.

Houthi-bevegelsen er presset tilbake de siste månedene og sitter igjen med vel 15 prosent av Jemen.

– Det er ingen forskjell mellom houthiene og andre som gjør opprør mot den legitime regjeringen, uansett hvem de er – venstre, høyre, sør, øst, sa Hadi-rådgiver Mohammed Ali al-Miqdashi søndag.

I Golfen står Saudi-Arabia, Emiratene, Bahrain og Egypt sammen mot Qatar som støtter brorskapspartiene i flere arabiske land, inkludert Islah.

Emiratenes utenriksminister Anwar Gargash sa søndag at Abu Dhabis posisjon var «klar og prinsipiell i å støtte den arabiske koalisjonen ledet av Saudi-Arabia».

peterm@klassekampen.no