Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20171204/ARTICLE/171209985

• Etterforskere rykker inn i Trumps indre sirkel • Sammensvergelse med Russland ennå ikke bevist

Snører nett rundt Trump

Av Magnus Lysberg

Publiseringsdato: Mandag 4. desember 2017

GREP: Spesialetterforsker i FBI Robert Mueller har gjort nok et framskritt i etterforskningen av Donald Trumps kobling til russerne – men det er ennå ikke bevist at Trump eller folkene hans deltok i en sammensvergelse. Foto: Alex Wong, Getty Images/AFP/NTB Scanpix

KNIPE: Trumps tidligere rådgiver Michael Flynn samarbeider nå med FBI, etter å ha innrømmet å ha løyet til politiet.

USA

Fredag var nok en dramatisk dag for USAs president Donald Trump. Det ble kjent at hans tidligere rådgiver Michael Flynn nå samarbeider med FBIs etterforskere etter å ha innrømmet at han løy til politiet om kontakten med russiske myndigheter.

– Dette er en dramatisk vending i en allerede alvorlig sak, sier Anders Romarheim, førsteamanuensis og USA-forsker ved Institutt for forsvarsstudier.

– Det flytter ansvaret oppover i hierarkiet, og inn i Det hvite hus, sier han.

FAKTA

Anklagene mot Trump:

• I januar besluttet Representantenes hus i Kongressen å granske den påståtte kontakten mellom Russland og Donald Trump og hans medarbeidere i forkant av presidentvalget i USA.

• I februar skrev The New York Times at avlyttede telefonsamtaler viste at valgkampmedarbeidere, og andre tilknyttet Trump, gjentatte ganger i 2016 hadde kontakt med russiske etterretningsagenter.

• I februar viderebrakte CNN og The New York Times ubekreftede opplysninger om at russerne skal ha forsøkt å påvirke Trump i minst fem år, blant annet ved å tilby ham lukrative forretningsavtaler.

• I juli ble det kjent av Trumps sønn, Donald junior, i juni i fjor hadde et møte med en russisk advokat, etter å ha blitt lovet ødeleggende informasjon om Hillary Clinton. Kilde: NTB

Løy til FBI

Michael Flynn ble pekt ut som nasjonal sikkerhetsrådgiver 17. november 2016, en drøy uke etter valget. Det var en stilling han holdt fram til februar i år, da Trump ga ham sparken fra jobben. Amerikanske medier har lenge spekulert i om den tidligere generalen hadde gått med på en avtale med FBI, men det var ikke sikkert før fredag.

I de offentliggjorte rettsdokumentene står det at Flynn løy om kontakten med den russiske ambassadøren til Washington. Men kontakten ble opprettet etter at Trump vant valget, og det er ikke kommet fram nye opplysninger som tyder på at Trump inngikk noen sammensvergelse med russerne for å vinne valget i USA.

– Etterforskerne har rykket opp i hierarkiet, det er det viktigste. Vi har ikke fått bekreftet om Trump-kampanjen hadde noe å skjule i utgangspunktet, men vi har fått bekreftet at de forsøkte å dekke over noe, sier Romarheim.

Han minner om at stillingen som nasjonal sikkerhetsrådgiver er en svært mektig posisjon i Washington. Innflytelsesrike strateger som Condoleezza Rice og Henry Kissinger hadde denne jobben.

– Den nasjonale sikkerhetsrådgiveren har en svært sentral posisjon i den amerikanske sikkerhetsarkitekturen, sier Romarheim.

Trøbbel med håndtering

Flynn er ikke den første av Trumps tidligere støttespillere som ryker med i etterforskningen. For én måned siden ble Trumps tidligere kampanjerådgiver Paul Manafort siktet for en rekke lovbrudd, spesielt hvitvasking av penger og skatteunndragelse. Manafort ble torsdag i forrige uke løslatt mot en kausjon på elleve millioner dollar.

FBI etterforsker nå både om Trump faktisk samarbeidet med russisk etterretning i forkant av presidentvalget – og om han ga tidligere FBI-sjef James Comey sparken for å hindre den første etterforskningen.

Romarheim tror Trump kan havne i trøbbel like mye på grunn av håndteringen av saken, som av de opprinnelige anklagene om sammensvergelse.

– Det er som med andre politiske skandaler, det er ofte håndteringen i etterkant som skaper den største skandalen, sier han.

Løs kanon

Det hvite hus hevder at Flynn handlet alene og at kontakten med russisk utenrikstjeneste ikke var koordinert med resten av kampanjeapparatet.

Det var også budskapet i Donald Trumps egne Twittermeldinger i helga, der han understreket at Flynn fikk sparken på grunn at han opererte på egen hånd.

Dette stemmer ikke med e-poster som lederskikkelser i kampanjeorganisasjonen har sendt til hverandre, skriver The New York Times søndag.

Avisa hevder at kontakten med det russiske utenriksdepartementet var koordinert og at Flynn fikk i oppdrag å formidle til russiske myndigheter at Trump aktet å lette på de økonomiske sanksjonene mot Russland.

Senker skattene til de rike

Samtidig som at FBI nå snører nettet rundt presidenten, har Det republikanske partiet fått banket igjennom sin største seier på flere år. Trumps skattereform ble fredag stemt igjennom i Senatet, etter en svært kort behandling. Reformen innebærer store skatteletter til rike amerikanere.

Lovforslaget var på over 500 sider, men senatorene fikk bare noen timer til å lese det før avstemmingen. Senatet var delt langs partilinjene, 51 mot 49 stemmer.

magnusl@klassekampen.no