Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20171107/ARTICLE/171109967

• Theresa May vil ikke slå ned på de britiske skatteparadisene • Kan ramme brexit-forhandlingene

Freder skatteparadisene

Av Magnus Lysberg

Publiseringsdato: Tirsdag 7. november 2017

Seksjon: Utenriks

PROTEST: Demonstranter utkledd som forretningsmenn protesterer mot britiske skatteparadiser i London i 2013. Statsminister Theresa May fortsetter å beskytte de britiske territoriene som tillater hemmeligholdet. Foto: JUSTIN TALLIS, AFP/NTB scanpix

HEMMELIGHOLD: EU-kommisjonen vil ha svarteliste av skatteparadiser, men den britiske regjeringen vil fortsette å tillate hemmeligholdet.

Skatt

Søndag avslørte et omfattende internasjonalt journalistsamarbeid store mengder hemmelige selskaper i 19 skatteparadiser. Avsløringene rammer bredt – fra dronning Elisabeth i Storbritannia til handelsminister Wilbur Ross i Donald Trumps amerikanske regjering.

Den norske avisa Aftenposten har deltatt i arbeidet, og avisa melder at 1000 nordmenn figurerer i det enorme datamaterialet. Dokumentene stammer fra advokatselskapet Appelby og går helt tilbake til 1950. Avsløringen har fått navnet Paradise Papers, etter den forrige store avsløringen Panama Papers, for ett og et halvt år siden.

Reaksjonene kom umiddelbart mandag. EUs kommissær for skatt Pierre Moscovici varslet «rask handling» for å få bukt med skatteunndragelsene. Moscovici skrev på Twitter at han var «rasende, men ikke overrasket» over avsløringene.

FAKTA

Paradise Papers:

• 13,4 millioner dokumenter er lekket fra advokatfirmaet Appleby på Bermuda, et rådgivningsfirma i Singapore og 19 virksomhetsregistre rundt om i verden.

• Appleby gir blant annet råd om selskapskonstruksjoner i skatteparadiser.

• Dokumentene avslører økonomiske hemmeligheter fra skatteparadiser og omfatter en rekke internasjonale selskaper som er godt kjent, og kongelige.

• Totalt er flere enn 25.000 personer omtalt i dokumentene, herav over 1000 fra Norge.

Kilde: DR/ Aftenposten/NTB

Under britisk beskyttelse

På den andre sida av den engelske kanalen sa britenes statsminister Theresa May at hun ikke vil stramme inn regelverket.

Mange av de aller mest beryktede skatteparadisene er britiske oversjøiske territorier, politisk uavhengige av Storbritannia, men under britisk beskyttelse.

Det er bakgrunnen for at den grønne politikeren i Europaparlamentet Eva Joly i en uttalelse i går sa at avsløringene må få konsekvenser for brexit-forhandlingene.

«Storbritannia og de oversjøiske territoriene er hjertet av dette systemet, og Storbritannia er et av de største skatteparadisene i verden», skriver Joly i uttalelsen.

«EU må være bestemt i forhandlingene: Ingen tilgang til det indre markedet i Europa hvis Storbritannia fortsetter å være et skatteparadis ved vår dørstokk», skriver hun.

Stor del av verdens riksdom

Tidligere i år publiserte professor i økonomi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet Annette Alstadsæter en artikkel som anslår at like under 10 prosent av verdens samlede formue blir holdt i skatteparadiser rundt om i verden.

– Det er viktig å holde tunga rett i munnen når vi snakker om skatteparadiser, for de samme tilbyderne av tjenester blir brukt både til lovlige og ulovlige formål, side om side i samme land, og i samme selskap, sier hun.

Alstadsæter mener at selskapene som tilbyr tjenester i skatteparadiser, har mye penger å tjene på å se gjennom fingrene med ulovligheter.

– Slike selskaper sier gjerne at de har internkontroll, og at de holder seg på rett side av loven, men som Paradise Papers-avsløringene dokumenterer, har internkontrollen i det renommerte advokatfirmaet Appleby sviktet fullstendig, sier hun.

Vil ha straffer som svir

Alstadsæter tror ikke det er nok å stole på at selskapene selv rydder opp, og mener det må komme på plass lover som kan gjøre selskapene ansvarlig for lovbruddene.

– Det er naivt å tro at de som tjener penger på å tilby tjenester og hemmelighold og bidrar til å skjule rikdom, kommer til å slutte med det før risikoen øker. Det holder ikke med bøter, vi må ha sanksjoner som svir, konkluderer professoren.

Problemer er at strukturen er internasjonal, og at det derfor er svært vanskelig å lage lover som rammer selskaper i andre land, dersom skatteparadisene selv ikke samarbeider.

– Problemet er strukturelt. Det er vanskelig å få til sanksjoner i andre land, så det må internasjonalt samarbeid til. Det er muligheten til å skjule reelt eierskap og transaksjoner som langt på vei skaper dette problemet, sier Alstadsæter.

magnusl@klassekampen.no

UNDERSAK

Corbyn vil skjerpe skattejakt

Den britiske Labour- og opposisjonslederen Jeremy Corbyn er blant dem som reagerer sterkt på Paradise Papers-avsløringene, og krever at myndighetene trapper opp jakten på dem som unndrar skatt ved bruk av skatteparadiser.

– Avsløringene viser at det er ett sett regler for de superrike og andre regler for de øvrige når det kommer til betaling av skatt, sier Corbyn til The Guardian.

Labours finanspolitiske talsmann John McDonnell krever at statsminister Theresa May tar grep.

– Enten statsministeren eller finansministeren må forklare hvordan denne skandaløse oppførselen fritt har kunnet fortsette så lenge, samt hva de akter å gjøre med det nå, sier McDonnell.

Liberaldemokratenes leder Vince Cabel krever gransking.

– En komité i Parlamentet må granske dette og fastslå hva og hvorfor. Regjeringen må frigi alle dokumenter om beslutningen om ikke å slå ned på disse skatteparadisene, sier han.

Også Demokratene i USA krever gransking, først og fremst av avsløringen av at handelsminister Wilbur Ross driver forretninger med flere styrtrike russere, blant dem president Vladimir Putins svigersønn Kirill Sjamalov.©NTB