Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20171020/PLUSS/171029921

Sjokket på Sommarøy

Av John Gustavsen,
løsarbeider

Publiseringsdato: Fredag 20. oktober 2017

Seksjon: I dag

Stedet er Sommarøy, del av det vakre arkipelaget sørvest av Tromsø. Året er 2010 og Norske Reindriftsamers Landsforening (NRL) avholder landsmøte på stedets hotell. 150 samer er samlet, og stemningen er fin.

På en av dagene under lunsjen kommer en delegasjon fra Mongolia på besøk. De har reist langt, og ser fram til å nyte måltidet sammen med samer som er kledd i fargerike kofter. Stemningen kan knapt bli mer eksotisk; det er som om to urfolk har satt hverandre stemne.

I det gruppen på seks mongoler skal sette seg ved bordet, blir en av mongolene først helt rystet, så sjokkert, så alvorlig at kroppen rister. Han stirrer ned mot bordet. Har han fått et illebefinnende? Mannen må hjelpes ned på en stol.

Hotellverten Kjell-Ove Hveding iler til, og spør mannen om han er blitt syk og trenger hjelp. Skal han ha vann eller noe annet? Nei, men han rister fortsatt på hodet og stirrer mot et bord der det sitter noen eldre samer fra Røros-traktene. Mannen peker mot en av samene, og stammer fram: «There is my grandfather ... he is my grandfather! ... but he died many years ago!»

Mannen er tydelig i sjokk, men blir roet ned av de andre på sitt språk. Hotellverten spør om det er den eldste samen som er lik bestefaren? Han tar seg sammen, og sier «yes» før han fortsetter: «That man looks exactly as my grandfather.»

Verten spør om det er en god idé, om han talte med den eldre samen som liknet hans bestefar? Jo, det er i orden. Ved bordet hos samene forteller verten om gruppen fra Mongolia og den eldre samen som er presis lik den avdøde bestefaren til en av de ankomne gjestene. Samen ler, og sier at det er slett ikke merkelig. Forfedrene til samer fra Røros kommer jo fra Mongolia!

Mongolen og samen hilser på hverandre. Ved hjelp av tolk blir dette et hjertevarmt møte. Det blir slått fast at det fins blodsbånd og felles genetikk fra tusener av år tilbake. Nå deler de to historier med hverandre. De ender samværet ved bordet på Sommarøy med å føle nært slektskap, og det enda de kommer fra hver sin verdensdel.

johngust@frisurf.no