Klassekampen.no
Mandag 9. oktober 2017
Rotnorsk verdi: Hvor skal «greia» ligge?

Gjestespill

Innspillingen av «Lykkeland», NRKs store dramaserie om starten på det norske oljeeventyret, er nå i gang her i Stavanger. Her møter vi blant andre fire unge mennesker som kastes inn i en virvelvind av endringer og nye muligheter når tidenes oljefunn blir gjort på norsk sokkel.

Serien er den største satsingen i NRKs historie og har en prislapp på over 96 millioner kroner (alt ifølge NRK).

Vi er i Stavanger i 1969. Der er det krise på alle måter. Silda forsvant for mange år siden og havet er nær ved å gå tomt. Det var lett forgjeves etter olje og de internasjonale oljeselskapene er i ferd med å trekke seg ut. Ingen har lenger tro på at det finnes olje på norsk sokkel.

Så, lille julaften i 1969, finner man olje og resten er, som det heter, historie. Og ikke minst; lokaliseringskampen er i gang! For sånn er det her hjemme: Hvor «greia» skal ligge, må da være en ordentlig norsk verdi? Og antakelig mye eldre enn brunosten.

Norsk kulturpolitikk har alltid hatt som mål å ta hele landet i bruk. I hvert fall nesten alltid. I de første årene anså vel staten det å støtte de sentrale kulturinstitusjonene som sin hovedoppgave. Men etter krigen skulle imidlertid hele landet med. Kultur og kulturelle opplevelser var en del av gjenreisningen og som hele folket skulle kunne ta del i.

Bruk av kultur som driver i utvikling av byer og regioner har hatt en lang og kronglete vei her i landet. Noen mener at et rikt kulturliv virker tiltrekkende og øker attraktiviteten. Forskning har vist det motsatte.

Det nyeste nye nå er at de utdannede hodene blir i regionen og ikke så lett flytter på seg når trange tider presser på. Derfor er det naturlig at det blir kamp om kulturarbeidsplasser og støtte. Kulturøkonomi, opplevelsesindustri eller den «kreative klasse» som det en gang het, kan være med på å gi vekst i en region. Framvekst av kulturbaserte næringer og kulturens betydning for regional verdiskapning og innovasjon er, sammen med identitet, viktige momenter som utviklingsstrategi.

I disse dager samles et nytt storting og vi vet lite om hvilken vei kulturpolitikken tar i neste periode. Ja, noen forskere har til og med varslet dens svanesang! Det som uansett er sikkert er at forholdet mellom sentrum og periferi garantert vil bli et tema også i årene som kommer.

Strategiske politikere fikk oljen til Stavanger. Strategiske politikere er medisinen også for kulturpolitikken. Bare vent og se!

musikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 8. november 2017 kl. 10.44