Print URL: http://www.klassekampen.no/article/20170922/ARTICLE/170929905

Det er mulig å gå seg vill i politisk korrekthet.

Kristent skolelag?

Av Arild Rønsen

Publiseringsdato: Fredag 22. september 2017

Seksjon: Rønsen på fredag

INNENFOR: Kristens skolelag.

Først i dag skal jeg til naturen. Jeg greide aldri å samle 20 planter til mitt herbarium på ungdomsskolen, og jeg hadde alltid et eller annet å gjøre med elevrådet når klokka ringte inn til biologitimene på gymnaset. Likevel fikk jeg en 4’er i faget, og det er jo bare å takke og bukke. Med den karakteren kunne jeg til og med fått lov til å utdanne meg til å bli skolelærer!

Men hør på dette – under bildet av en ulv med hatt, står følgende å lese i gårsdagens utgave av Klassekampen: «En ulv kan tenke i årsak og virkning, og ville dermed aldri ha funnet på å ta på seg hatt.» Godt å vite, tenker jeg – før jeg havner øverst på side sju. Av en liten notis framgår det at «40 prosent av alle maur i en koloni gjør absolutt ingenting». Som Harald Heide Steen Jr. sa, da han som leder av Supperådet fikk spørsmål om hva de fire til fem hundre ansatte gjorde til daglig: – Absolutt ingen verdens ting!

Dette med borgerlønn, tenker jeg. Kunne det kanskje være noe? Å få betalt for å gjøre … ingen verdens ting? «Ingen verdens ting» – hva betyr det? Det kan vel for eksempel bety å lese bøker, spille piano? Jeg tror jeg støtter dette forslaget. Jo mer jeg tenker over det, jo mer blir jeg faktisk fan av en slik ordning.

Så blar jeg meg forover i avisa – jeg starter alltid med debattsidene – og på side tre finner jeg oppsiktsvekkende nyheter. Lars Gule kan fortelle at en rektor på Vestlandet har nedlagt forbud mot at noen av hans elever vil danne et kristent skolelag. Hvorfor? Jo, hvis noen kan danne et kristent skolelag – en slags bibelgruppe – ja, da kan andre selvfølgelig kreve å få danne et muslimsk skolelag.

Selvfølgelig, tenker jeg. Men hva så? Hva er feil med at noen elever har lyst til å fordype seg i Bibelen og Koranen? Jeg anser alt som står i disse skriftene for å være eventyr. Men er det mulig å forestille seg langt mer samfunnsskadelige sysler ungdom kan vie sin tid til, enn å lese religiøse eventyr? Jeg tror det.

Den omtalte rektor skal ha uttalt at han frykter «radikalisering» om unge muslimer får lov til å danne studiegrupper, men her må noe ha gått galt. Om noe kan fremme «radikalisering», må det jo være å få et forbudsskilt i ansiktet!

La nå elevene få fordype seg i både Bibelen og Koranen på sin fritid. Forhåpentligvis vil mange av dem havne på mitt standpunkt – at alt som står der er eventyr; kall det gjerne løgn og bedrag. Men fortell ikke meg at man blir «radikalisert» av å lese hva mange oppfatter som hellig skrift.

I skrivende stund har jeg nettopp hørt «Politisk kvarter» i reprise. Samtale mellom lederne i de borgerlige partienes ungdomsorganisasjoner. Hjelpe meg … De snakker som roboter og er enige om at Erna bør være statsminister – og en ting til: «Vi må gjøre noe med sykelønnsordningen. Den er alt for sjenerøs.»

Det å løse aldringskoden, som Bjørn Vassnes skreiv om i går, er muligens ingen god idé?

Ukas lydspor: Mari Samuelsen/Håkon Samuelsen/Trondheim Soloists – «Nordic Noir».

arild@puls.no / www.arildronsen.no / @arildronsen

«Jeg tror jeg støtter dette forslaget om borgerlønn»