Print URL: http://501-kkweb.newscyclecloud.com/article/20161117/PLUSS/161119804

Tok meningsmålerne og media helt feil om USA-valget?

Fiasko?

Av Paul Bjerke

Publiseringsdato: Torsdag 17. november 2016

Seksjon: Pauli ord

TRUMP-seier: Ikke uventet.

Høyrepopulismen freder de rike. Derfor er nå mangemilliardæren Donald Trump med eget Tower midt på Manhattan blitt deres fremste leder. Det viktigste angrepsmålet er i stedet «kultureliten», der (samfunns)forskere og journalister vanligvis regnes som de verste. De lyver, manipulerer og skjuler sannheten.

Etter USA-valget har populistene fått nytt, tørt skyts. Mange spaltekilometre er skrevet om at meningsmålerne og media lot seg lure av sine egne preferanser og derfor hevdet at Hillary Clinton kom til å vinne enkelt. Dermed kan Facebook-Høyre hovere: Opptellinga viste at eliten – igjen – tok feil.

Men dette er faktisk galt. For hva sa faktisk meningsmålerne? Siste dagen antydet de at Clinton ville vinne en knapp seier og få 2–3 prosent mer av stemmene enn Trump. Tallknuserguru Nate Silver ga Trump 30 prosents sjanse til å vinne – og det er jo ikke så lite. Poll of polls, det norske nettstedet for valgnerder, skrev dagen før valget: «Trump (ubehagelig) nær Clinton.» Målingene tydet også på en bevegelse i Trump-retning helt på slutten. TV 2s eksperter flyttet for eksempel den viktige vippestaten Pennsylvania fra «demokratisk» til «usikker» de siste dagene.

Og hva skjedde: Clinton vant en knapp seier. Ifølge gårsdagens tall fikk hun nesten en million (!) flere stemmer enn Trump. Det tilsvarer 0,7 prosent. Målerne bommet marginalt. Det var valgsystemet som ga Trump seieren.

Hva så med de norske mediene? Det finnes ingen systematisk kunnskap om hvordan norske medier dekket valgkampen. Vi vet altså ikke om journalistene og redaktørene «underslo» den folkelige støtten til Trump. Derimot vet vi at Trump samlet om lag like mange stemmer som partifellen Mitt Romney gjorde for fire år siden.

Clinton fikk fire millioner færre stemmer enn Obama. Fortalte norske medier at Clintons popularitet var begrenset? Mye tyder på det. De utskjelte meningsmålerne ble stadig referert på at de to presidentkandidatene var de mest upopulære i moderne tid.

Vi trenger derimot ingen undersøkelser for å hevde at dekningen var svært omfattende. Og vi vet at en rekke redaksjoner sendte sine folk til Trump-land. De rapporterte tilbake om den desillusjonerte befolkningen i rustbeltet som nå setter sin lit til den nye presidentens løfter om å bremse frihandelen og åpne gruvene.

Det er derimot ingen tvil om at norske mainstreamaviser ønsket at krigshauken og TTIP-tilhengeren Hillary Clinton skulle vinne og heiet på henne. Men det er jo helt legitimt. Eller mener Facebook-Høyre på alvor at aviser ikke lenger skal ha politiske standpunkter? Dessuten er det jo venstresida, ikke høyrepopulistene, som i 70 år har kritisert Akersgata og NRK for å være helt ensidig USA- og EU-lojale.

Norske samfunnsforskere og journalister har derfor liten grunn til å gå nye runder med selvpisking. Det fører i verste fall til at de fortsetter å logre for USA og EU – og i tillegg bøyer nakken for Sylvi Listhaugs heiagjeng og går på gummisåler om rasisme og kvinneforakt.

paul.bjerke@de-facto.no

Paul Bjerke er professor ved Høgskulen i Volda og forskningsleder i De Facto. Han skriver i Klassekampen hver torsdag.

«Journalister har derfor liten grunn til å gå nye runder med selvpisking»