Kultur og medier

Lørdag 17. august 2019
Det internasjonale kunstfeltet er i ferd med å kutte sine bånd til rike filantroper. Det nye begrepet er «giftige donasjoner».
Fredag 16. august 2019
Det danske medie­konsernet Aller tok ut 100 millioner kroner i utbytte og konsern­bidrag fra Dagbladet i fjor. – Det virker ikke som avisa har behov for presse­støtte, sier medieviter.
Torsdag 15. august 2019
Lørdag åpner egyptiske Mohamed El Masrys utstilling i Oslo. Men kunstneren selv nektes visum fordi UDI frykter at han vil søke asyl. – Et angrep på min kunstneriske frihet, sier han.
Onsdag 14. august 2019
Terror fra ytre høyre har påvirket hvordan svenskene snakker om innvandring. – Sveriges historie med høyreekstrem vold har preget landet mer enn vi tror, sier Bjarne Riiser Gundersen.
Tirsdag 13. august 2019
Terrorforskere ber mediene tone ned omtalen av den terrorsiktede 21-åringen etter moskéskytingen i helga.
Mandag 12. august 2019
Fem studieplasser på journalistikk­utdanningen ved Oslomet reserveres til søkere med minoritetsbakgrunn. I år har bare to studenter kommet inn via kvoten.
Lørdag 10. august 2019
Kulturminister Trine Skei Grande ­ stiller til Fortnite-duell. Ellers er det lite som står på spill for kulturfolk under Arendalsuka.
Fredag 9. august 2019
Etter skyteepisodene i USA har en debatt om medienes terrordekning blusset opp. Forsker mener pressen bør bli restriktive med å navngi terrorister, men Redaktørforeningen frykter til mystifisering.
Torsdag 8. august 2019
Historien om gameren Mats ble lest av 1,1 millioner nordmenn, og i sommer har NRK trappet opp satsingen på dybdeartikler. Kommersielle medie­hus anklager NRK for å gå dem i næringen.
Onsdag 7. august 2019
30 tv-tekstere nekter å ta nye oppdrag for byrået Broadcast Text International. Programmer på norske kanaler som TVNorge, Vox og Fem kan bli rammet.
Tirsdag 6. august 2019
I forrige uke publiserte NRK anonyme kronikker av «Tidligere pappagutt (25)» og «Utslitt trebarnsmor». Presse­ekspert Trygve Aas Olsen mener NRK må reservere beskyttelsen til dem som virkelig trenger det.
Mandag 5. august 2019
Arbeiderpartiet i Oslo mener SVs billige løsninger for den omstridte Sukkerbiten- tomta ikke lar seg gjennomføre.
Lørdag 3. august 2019
Høgskulen i Volda vil omplassere dekan Audhild Gregoriusdotter Rotevatn for å løse en fastlåst konflikt. Ifølge arbeidsrettsekspert Jan Dege kan problemene ha oppstått før hun tiltrådte stillingen.
Fredag 2. august 2019
Norsk barnebokinstitutt kvoterer inn forfatterstudenter med flerkulturell bakgrunn. – Vi ville gjøre noe med den blendahvite bransjen, sier avgått utdanningsleder Dag Larsen.
Torsdag 1. august 2019
Norsk studentorganisasjon (NSO) mener Universitetet i Oslo skaper sosiale forskjeller og svekker læringsmiljøet med sin nye elitesatsing. – Vi vil ha et kvalitets­løft for alle, sier NSO-leder.
Onsdag 31. juli 2019
Kritikk av elite­studier biter ikke på Universitetet i Bergen. De planlegger eget honours-program. – Viktig for å utvikle kompetansen som trengs for å løse framtidas utfordringer, mener viserektor.
Tirsdag 30. juli 2019
SV frykter elitestudier ved Universitetet i Oslo vil gå ut over det ordinære studietilbudet. Men rektor Svein Stølen vil ha mer tilpasset undervisning for de flinkeste studentene.
Mandag 29. juli 2019
Tre framtredende partiveteraner mener Oslo Arbeiderparti må snu i saken om Fotografihuset på Sukker­biten. Men partiet står støtt på vedtaket fra 2014.
Lørdag 27. juli 2019
Kulturforsker Georg Arnestad mener Fotografihusets forventede besøkstall ikke har noen rot i virkeligheten. – Det er en naturlov at norske kulturhus sprenger egne budsjettrammer, sier han.
Fredag 26. juli 2019
Ved å strømme teater kan forestillinger nå ut til flere. Men teatersjefer ved regionteatrene frykter at strømmingen vil bli en lettvint, men dårlig erstatning for å sende skoleklasser i teatret.