Kultur og medier

Tirsdag 21. mai 2019
Sponsing av skoletransport bidro til ny besøksrekord for Sørlandets Kunstmuseum i fjor. Direktør Reidar Fuglestad tilbake­viser at museet har forsøkt å blåse opp besøkstallene.
Mandag 20. mai 2019
20 prosent, 25 prosent eller kanskje 30? Cappelen Damm tilbyr forfattere helt ulike royalty­satser for lydbokstrømming på Storytel.
Lørdag 18. mai 2019
Høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) avviser at regjeringens ­politikk fører til nedleggelser av studieplasser.
Torsdag 16. mai 2019
Bokaktuelle Olaug Nilssen serverer satire om kulturmannens vaklande autoritet i sitt satiriske drama «Ikkje tenk på det».
Onsdag 15. mai 2019
Forfattere har fått mangelfulle kontrakter og altfor lav royalty for strømming hos Storytel. – Rått og brutalt, mener Forfatter­foreningen.
Tirsdag 14. mai 2019
Salget av papir­bøker stuper, men strømming av lydbøker demper fallet for storforlagene. Nå må mindre aktører også få ta del i veksten, krever bokforsker.
Mandag 13. mai 2019
SV og Senterpartiet vil sette foten ned for det de mener er en sentralisering av Universitets-Norge.
Lørdag 11. mai 2019
Steve Bannon er en person som stråler i rampelyset, også når han får motstand, sier redaktør Paul Lewis i The Guardian. Likevel vil han ikke kritisere dem som gir Bannon en scene.
Fredag 10. mai 2019
Universitetet i Sørøst-Norge har flere campuser som kan stå lagelig til for hogg, advarer forskere. Rektor har selv åpnet for å diskutere ned­leggelser.
Torsdag 9. mai 2019
Etter at Gyldendal avsluttet sin gjennomgang av plagiatanklagene mot Eirin Gundersen, er det funnet flere eksempler på ukrediterte lån. Men forlaget vil ikke røpe hvem som er berørt.
Onsdag 8. mai 2019
Norske journalister er mindre venstre­orienterte og mindre positive til innvandring enn sine svenske kollegaer, viser ny undersøkelse.
Tirsdag 7. mai 2019
Norske forlag er blottet for redaktører med ikke-vestlig bakgrunn. – Vi har jobbet altfor dårlig med rekrutteringen, vedgår Tine Kjær i Cappelen Damm.
Mandag 6. mai 2019
– Dekningen av metoo i Sverige gikk imot den intellektuelle tradisjon, hevder forfatter Lena Andersson. I dag er hun i Oslo for skandinavisk samtale om metoo og mediene.
Lørdag 4. mai 2019
Det rødgrønne byrådet tvinger nye Deichman til å leie ut over 7000 kvadratmeter til kommersielle aktører. Høyre og Venstre i Oslo lover et utleie-fritt Deichman hvis de vinner valget.
Fredag 3. mai 2019
Strømmetjenestene øker i popularitet, men forfatternes royalty har stått stille i tre år. – Det er på høy tid å diskutere vilkårene på nytt, mener Heidi Marie Kriznik i Forfatterforeningen.
Torsdag 2. mai 2019
En ny undersøkelse viser at hver fjerde nordmann har lite tiltro til mediene generelt. Den økte skepsisen kom i kjølvannet av VGs håndtering av Giske-saken.
Tirsdag 30. april 2019
Opprydningen etter Trond Giske-saken viser at norske medier har større evne til selvkritikk enn svenske, mener bokaktuelle Fredrik Virtanen.
Mandag 29. april 2019
Det skrives mye dramatikk i Norge, men relativt lite føres opp ved institusjonsteatrene. – Interessen for fri dramatikk er nærmest lik null, mener dramatiker Liv Heløe.
Lørdag 27. april 2019
Svenske mediers metoo-dekning har ført til oppsigelser, arrestasjoner og selvmord. 22 artikler er domfelt i pressens selv­dømmeorgan. Gikk söta bror for langt?
Fredag 26. april 2019
Siden 2016 har nesten én av fire norske teater­forestillinger vært basert på romaner. Bare 15 prosent var urpremierer på ny norsk dramatikk. – Helt uforståelig, mener Dramatikerforbundet.