Lørdag 28. september 2013
Ap håper på ny allianse
SAMLING: Venstre og KrF bør forlate regjeringsforhandlingene og samarbeide med Ap i Stortinget. Det sier Ap-topp Else-May Botten, som planlegger å bruke de neste fire årene på å bygge bru til sentrumspartiene.

- Jeg tror KrF og Venstre er tjent med å gå i opposisjon. Da kan vi avgjøre saker sammen i Stortinget, sier Else-May Botten.


Ap-toppen er ferdig med å slikke sår etter det rødgrønne valgnederlaget og ser nå fram mot den neste stortingsperioden.


I KrF og Venstre telles det nå på knappene om partiene bør gå i regjering.


Botten, som i vår ble valgt inn i Aps sentralstyre, mener de to sentrumspartiene vil få langt mer innflytelse dersom de går i opposisjon.


- Går KrF og Venstre ut hånd i hånd, forsvinner flertallet. Da kan det dannes flere ulike flertall i Stortinget, og det vil gi KrF og Venstre mer makt. Høyre og Frp vil hele veien være avhengig av støtte fra et opposisjonsparti, og sentrumspartiene behøver ikke være tro mot regjeringen, sier hun.


- Hva tror du KrF og Venstre de gjør?


- Det virker som om særlig Knut Arild Hareide er bekymra for landbruket, og det har han god grunn til. Vi bidro gjennom åtte år til at bøndene fikk økte inntekter, og jeg er livredd for at den nye regjeringen kutter.


Nytt samarbeidsklima


Avtroppende statsminister Jens Stoltenberg har flere ganger siden valget uttalt at hans dør til KrF og Venstre er vidåpen. Botten er ikke i tvil om at de to partiene har mer til felles med Ap enn med Høyre og Frp. Hun håper hun får brukt de fire neste årene på å bygge bru til Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande.


- Jeg synes det er rart at KrF ikke føler seg sterkere knyttet til Arbeiderpartiet enn de gjør. Med en eventuell Høyre/Frp-regjering blir det veldig spennende å se hvordan samarbeidsklimaet på Stortinget utvikler seg, sier hun.


Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik (Ap), har lenge arbeidet for å danne en ny allianse med KrF.


Han mener Knut Arild Hareide & Co. ville hatt det mye lettere dersom det var Arbeiderpartiet de nå forhandlet med.


- Sammen med Ap vil KrF kunne stå for en politikk som peker ut en annen retning enn Frps fremmedfiendtlige politikk og Høyres krav om mer kommersialisering, konkurranse og privatisering innen skole, omsorg og helse. Vi vil dessuten danne en allianse mot høyresidas ønsker om kraftigere sentralisering i Norge, sier han.


- Helt uaktuelt


Ap-frieriet møter en kald skulder hos påtroppende KrF-stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan.


- Ut fra det vi har gått til valg på, er et samarbeid med Arbeiderpartiet helt uaktuelt. Forutsetningen har hele tida vært at vi samarbeider innenfor denne firerblokka, og da kan vi ikke avtale å samarbeide med Ap, sier han.


- Men hvis KrF ikke går i regjering vil dere vel stå fritt til å samarbeide mot venstre?


- Nei. Vi skal samarbeide med de tre andre partiledelsen nå diskuterer med. Om det blir i form av regjeringsdeltakelse eller at KrF har et formalisert samarbeid med regjeringen, gjenstår å se. Men samarbeid, det blir det.


politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 31. oktober 2013 kl. 16.33
Mandag 16. september 2019
ADVARSEL: Stasjonssjefen på Kongsberg advarte mot konsekvensene av politireformen. – Jeg forstår innbyggernes følelse av at de har tapt noe, sier Håvard Revå.
Lørdag 14. september 2019
LØFTEBRUDD: Politireformen ga løfter som ikke ble holdt. I Numedal kryper utryggheten inn i husene til folk. Frykten er at det som er blitt ødelagt, ikke lar seg reparere.
Fredag 13. september 2019
SKILLE: Private barnehager kan selv velge ut hvilke barn de vil tildele plass. Noen stiller som krav at foreldrene må kjøpe aksjer for å få barnehageplass.
Torsdag 12. september 2019
VINNAR: Etter ein knusande val­siger i Nordkapp vil SV og Senterpartiet ta frå Rica-gruppen kontrollen over Nord­kapplatået.
Onsdag 11. september 2019
NØTT: Mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er avvisende til et mulig nasjonalt MDG-samarbeid, vil ikke Mette Nord i Fagforbundet utelukke en slik allianse.
Tirsdag 10. september 2019
OPPVASK: Etter nok et smertefullt valg ber tidligere Ap-topp Helga Pedersen partiet om å alliere seg med MDG for å vinne regjeringsmakt i 2021.
Mandag 9. september 2019
POSISJON: MDG håper et brakvalg i dag vil gi makt i en rekke byer. Nasjonal talsperson Arild Hermstad åpner for å ta partiet inn i regjering i 2021.
Lørdag 7. september 2019
STØRRE: Siden streiken i Foodora startet har fagforeningen vokst fra 102 til 195 medlemmer. Foodora hevder fagforeningen ikke er opptatt av gode arbeidsvilkår.
Fredag 6. september 2019
AVTALE: Oslo-byrådet har fått med seg fagbevegelsen på å godta langturnuser i barnevernet. Nå lover Inga Marte Thorkildsen (SV) at alle kommersielle skal ut av Oslos barnevern innen 2021.
Torsdag 5. september 2019
DYRT: Bent Høie (H) inviterer helse­sektoren til nettverksbygging og faglig påfyll om Sykehus-Norge. Prislappen kan føre til at bare dem som er på innsida, har råd, sier fag­forening.