Fredag 27. september 2013
- Dette er rein galskap
Kunstner Vanessa Bairds tre monumentale malerier skal likevel ikke pryde veggene i regjeringskvartalet. - Maktmisbruk, sier kunstneren.

I 2010 fikk kunstner Vanessa Baird i oppgave å lage tre monumentale veggmalerier i Landbruks- og matdepartementet og i Helse- og omsorgsdepartementet. Oppdragsgiver var det statlige organet Kunst i offentlige rom (KORO). Men etter 22. juli 2011 har det stått strid om utsmykkingen. Ansatte i Helsedepartementet har ment at Bairds bilder er angstskapende og gir assosiasjoner til angrepet 22. juli.


To av bildene er alt montert. Men nå har Helsedepartementet takket nei til det siste bildet, som for tida er under produksjon. Alt eller ingenting, er KOROs ultimatum - fordi de tre bildene er å betrakte som et helhetlig kunstverk. Det betyr at Bairds bilder nå skal ut av departementslokalene.


Forbanna


- Mitt verk, som har tittelen «Lyset forsvinner - bare vi lukker øynene», er ikke noe monument over 22. juli. Jeg kan ikke diktere hvordan andre skal lese bildene, annet enn å opplyse om at dette er tenkt som en bredt anlagt fortelling om demokratiet, om det som er kollektivt i vår kultur - med elementer fra mitt personlige liv, forteller Baird, som har jobbet i tre år med prosjektet.


«Rein galskap» og «surrealistisk» er ordene hun betegner prosessen med.


- Slike store offentlige utsmykkinger foregår under en formell prosedyre som jeg har forholdt meg til hele veien. Det har vært nytt for meg at så mange har hatt meninger underveis, det har vært en svært demokratisk prosess. Men at Helsedepartementet skal komme nå - i siste liten - og avvise et verk de ikke engang har sett, det framstår som maktmisbruk. Og det gjør meg forbanna og fortvilet, sier Baird.


Ubehaget i samfunnet


Det skal være motiver som flagrende papirer, et skjelett og en gjengivelse av høyblokka de ansatte reagerer på.


- Skal man ikke ta hensyn til ansatte som har vært gjennom noe så traumatisk som et terrorangrep på arbeidsplassen?


- Jo, det skal man. Men ingen har eierskap, verken til 22. juli eller til utformingen av kunst i det offentlige. Jeg begynte på dette verket lenge før angrepet og har tilpasset det underveis. Utøya var faktisk et motiv som jeg tok ut etter terroren, fordi jeg ikke syntes det passet. Men høyblokka la jeg inn - ved siden av et dikt av Olav H. Hauge - fordi jeg syntes det burde med.


De flagrende papirene er ifølge kunstneren et poetisk symbol på kommunikasjon og byråkrati. Mens noen av de ubehagelige og groteske skildringene er hentet fra Brødrene Grimm og Asbjørnsen og Moes eventyr.


- Det er umulig å fjerne ubehaget i et samfunn. Selv etter å ha opplevd et terrorangrep, kan vi ikke kaste ut bøker av bibliotekene eller kunst fra det offentlige, sier Baird, som mener dette handler vel så mye om maktarroganse som om 22. juli-traumer.


- Helsedepartementet har bestemt seg for at dette er bilder de ikke ønsker å ha - og de vil vise hvem som bestemmer.


Rystet


Baird får støtte fra bildekunstner Hilde Skjeggestad. Hun leder det såkalte Kunstutvalget, som er underlagt KORO, og som har hatt ansvaret for prosessen rundt utsmykkingen i det nye regjeringskvartalet.


- Jeg er rystet til langt inn i sjelen. Det som gjør meg så forskrekket, er at ingen i Helsedepartementets ledelse har brakt sine innsigelser inn for Kunstutvalget underveis i prosessen. Det er mulig jeg har vært naiv, men når man har et statlig organ for kunst i det offentlige - underlagt Kulturdepartementet - trodde jeg i alle fall at KOROs prosedyrer skulle gjelde for departementenes egne bygg, sier Skjeggestad og understreker at hun uttaler seg som leder av Kunstutvalget og ikke som representant for KORO.


Hun reagerer også på at beslutningen kommer nå og ikke lagt tidligere i prosessen.


- Helsedepartementet har ikke gått tjenestevei. Dette skulle gått via departementets brukerrepresentant i Kunstutvalget. Dette er derfor en rein maktdemonstrasjon. De vet hvordan de skal få gjennom viljen sin, sier Skjeggestad.


Hun viser også til at Helsedepartementet, i motsetning til Landbruksdepartementet, ikke har tatt imot ekstraordinære formidlingstiltak, i regi av KORO.


Endelig avgjørelse


Svein Bjørkås, direktør i KORO, bekrefter at Helsedepartementet har tatt en endelig beslutning om at en ikke ønsker det siste maleriet - og at KORO derfor trekker hele Bairds verk.


Han mener det er sterkt beklagelig at helheten i kunstplanen for det nye regjeringskvartalet er brutt.


- Bairds verk er veldig innholdsrikt og har et stort assosiasjonspotensial. Det er trist at bildene leses entydig som et 22. juli-dokument. Men KORO har verken ønske eller mandat til å tvinge kunst på folk. Nå blir det viktig å finne nye lokaler der de tre bildene kan vises samlet. Det blir ikke bare lett, størrelsen tatt i betraktning, sier Bjørkås og viser til at det største maleriet måler seks ganger tolv meter.


Både kunstner Vanessa Baird og Hilde Skjeggestad vil nå ha kulturminister Hadia Tajik (Ap) på banen.


Den frie kunsten


- Hva mener Tajik om at Helsedepartementet overprøver KORO? Hvilket rom har den frie kunsten? Dette mener jeg Tajik må svare på, sier Skjeggestad.


I en sms til Klassekampen uttaler Tajik at hun er klar over at dette er en vanskelig sak.


- Vanessa Baird er en spennende kunstner, og jeg håper at KORO raskt finner en annen løsning for disse kunstverkene.


marte.eielsen@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 31. oktober 2013 kl. 16.33
Lørdag 22. februar 2020
Må dagens forfattere selv ta ansvar for markedsføringen? Nei, sier Kaja Kvernbakken, som likevel finner stor glede i å «pushe» debutboka på Instagram.
Fredag 21. februar 2020
– Vi vil ha en eier som satser på journalistikken, sier Joel Jonsson, tillitsvalgt i Hall Media. Polaris og Amedia er i budkamp om det kriserammede konsernet.
Torsdag 20. februar 2020
De siste fem årene er det knapt blitt utgitt diktsamlinger for ungdom. Nå tror flere at trenden kan snu.
Onsdag 19. februar 2020
Resetts søknad om medlemskap i Redaktørforeningen ble avslått etter en «helhetsvurdering». Pressenestor Per Edgar Kokkvold etterlyser en bedre begrunnelse.
Tirsdag 18. februar 2020
Poet og bibliotekar Paal Bjelke Andersen opplever at de «enkle» diktene ikke snakker til ham.
Mandag 17. februar 2020
Kulturrådet har bedt Bylarm om å betale artistene bedre, og samtidig kuttet i støtta til festivalen. – De kveler Bylarms sjel, sier programsjef Joakim Haugland.
Fredag 14. februar 2020
SSB presenterer misvisende besøkstall ved norske teatre, vedgår byrået selv. BI-professor Anne-Britt Gran sier at statistikken skjuler en betydelig markedssvikt.
Torsdag 13. februar 2020
NTB-sjef Sarah Sørheim vil innføre en ny type avtale for levering av nyhetsstoff, der nyhetsbyrået skiller på redaksjonelle medier og andre. Diskriminering, svarer Resett-redaktør Helge Lurås.
Onsdag 12. februar 2020
Da Martin Svedman skrev sin første diktsamling, ville han gjøre den så tilgjengelig som mulig. – Jeg ønsket at den skulle treffe flere enn bare poesi­kjennerne, sier han.
Tirsdag 11. februar 2020
Ifølge Pressens Faglige Utvalg er det innafor presse­etikken å omtale islam som «nazisme» – og å bruke ord som «jødesvin» i humor. – Tilliten til PFU er skadet, sier Anti­rasistisk Senter.