Fredag 30. august 2013
Ap krever fagbrev i bygg
KRAV: I framtida vil det kreves fagbrev for å jobbe i byggebransjen, om Ap og NHO får viljen sin. Men EØS kan stå i veien.

- Det er dramatiske ting som skjer i byggenæringa. Det ansettes ikke lærlinger, og faren for sosial dumping øker. Ikke minst er det manglende krav til faglighet, sier Aps partisekretær Raymond Johansen.


Sammen med stortingsrepresentant Truls Wickholm har han tatt turen opp til Furuseth, der han møter Eirik Foss, Terje Larsen og Øystein Tømmervik. De tre er bygningsarbeidere og engasjert i byggingen av to store hoteller i Tevlingveien, for Choice og Radisson.


Stiller nye krav


Skal du hyre inn en elektriker til å gjøre en jobb, er det regulert av strenge regler. Staten krever at de som skal jobbe med elektriske anlegg må ha fagkompetansen i orden. Det samme gjelder ikke for andre deler av byggenæringa.


Det vil Ap endre. De vil med loven i hånd kreve at også murere og andre bygningsarbeidere må ha dokumentert fagkunnskap. Det er et forslag som faller i smak hos Eirik Foss, som selv er murer.


- Jeg har sett mye rart rundt på byggeplassene. Det blir stadig flere ufaglærte folk. Man tror man skal spare penger, men det kan gå galt. Strengere krav hadde vært en god idé, sier han.


Johansen sier forslaget om å kreve fagbrev først og fremst handler om å sikre fagligheten i bransjen.


- Vi må få tilbake respekten for fagkompetansen igjen. Men det handler også om å motvirke sosial dumping. Det er en enorm bevegelse av arbeidskraft i dag. Hvordan skal norske firma med fagarbeidere kunne konkurrere med polske ufaglærte som bor ti mann per brakke?


- Er dette bare proteksjonisme?


- Nei, det vil jeg avvise. Polakker og latviere er også ofte dyktige fagfolk. Det vi snakker om er å få dokumentert fagkompetansen, så man ikke bare kan dumpe prisene ved å bruke ufaglærte.


- Kan et slikt forslag være problematisk innenfor EØS-avtalen?


- Det kan være, men det handler også om politisk kamp. Det er alltid krefter som ønsker mest mulig fri flyt.


Partikollega Wickholm mener det vil kunne fungere innenfor EØS-reglene.


- Så lenge tilnærmingen er å sikre faglighet fra alle tror jeg vi skal få det til, sier han.


Jubel fra arbeidsgiverne


Byggenæringens Landsforening, NHO-foreningen for byggebransjen er svært positive til ideen.


- Dette er et forslag som vi har jobbet for i flere år. Det skal stilles kompetansekrav og krav til kvalifikasjoner i næringa. Nå er det fritt fram for hvem som helst å drive i deler av markedet. Utviklinga vi ser er at det er en del landeveisrøvere som farer rundt fra prosjekt til prosjekt. Mange jobber svart, og mange leverer dårlig håndverk, sier administrerende direktør Jon Sandnes.


Han mener den enkleste løsningen er å kreve fagbrev av alle som skal drive i bransjen.


- Det er enkelt og gjennomførbart. De små bedriftene som har jobbet i mange år, men ikke har fagbrev, vil kunne tilbys å få godkjent realkompetansen og ta fagprøve. Dyktige håndverkere vil kunne få godkjenning.


Men han har en utfordring til Ap:


- Deres egen regjering la nylig fram forslag til forenkling til Plan- og bygningsloven. Der avviste de et slikt krav. Det er en avvisning som er vanskelig å forstå. Det er en stor utfordring for oss som ønsker en livskraftig byggenæring. Ap må snakke med kommunaldepartementet og ta den interne kampen, så vi kan få en ordning som er i tråd med Tjenestedirektivet i EØS.


Frp vil diskutere


- Jeg tror det er fornuftig å gå i denne retningen, sier Robert Eriksson (Frp) til Klassekampen.


- Vi må ta noen grep i denne bransjen for å få vekk de useriøse. Det er viktig for bedriftene og kundene at man kan føle seg trygg på at det er fagfolk som gjør jobben.


Han sier han er klar for å diskutere forslaget på Stortinget.


Like positiv er ikke Høyres arbeidslivspolitiker Torbjørn Røe Isaksen.


- Jeg stusser litt over at det kommer mange valgkamputspill nå som verken er forankra i det regjeringen har lagt fram eller jobbet med, eller i Aps program. Det gjør at jeg er litt mindre sikker på hvor mye handlekraft regjeringen eller Ap vil sette bak dette, sier han.


- Så du tror dette er bare valgflesk fra Ap?


- Det vet jeg ikke. Men Ap er ikke ukjent med valgflesk. I tidligere valgkamper har Ap ofte kommet med storslagne løfter på arbeidslivsfeltet de ikke løfter en finger for å følge opp. Når det er sagt er det ingen grunn til ikke å vurdere et slikt forslag. I reinholdsbransjen har vi vært tilhenger av godkjenningskrav. Men vi må veie ulemper mot fordeler. Det kan bli mer byråkrati og vanskeliggjøre at folk får jobb. Vi har ikke diskutert dette i partiet ennå.

Artikkelen er oppdatert: 31. oktober 2013 kl. 16.32
Lørdag 25. mai 2019
FEIDE: På Frogner i Oslo er en familieleilighet ombygd til ti hybler. Naboene i sameiet har i lang tid kjempet mot utleiemogul og tidligere bystyre­politiker Nordan Helland.
Fredag 24. mai 2019
BOMVEG: Ap-leiar Jonas Gahr Støre vil ta ned bomstasjonar og innføra eit meir rettferdig system for vegbetaling. Bompengetoppar vendar forslaget ryggen.
Torsdag 23. mai 2019
EIER IKKE: Regjeringen vil at flere skal bli boligeiere, men for mange sykepleiere i Oslo forblir boligdrømmen en drøm.
Onsdag 22. mai 2019
ISLAMSK FINANS: Bare 11,8 prosent av et utvalg norsk-somaliere i Oslo eier egen bolig. 95 prosent ville ha kjøpt dersom det fantes en boligfinansiering i tråd med islam.
Tirsdag 21. mai 2019
UTE: Regjeringa vil med lov hindra framtidig bruk av Oljefondet i Norge. Både Senterpartiet og Raudt reagerer.
Mandag 20. mai 2019
FRIHET: Ytrings­friheten er truet av både Facebook og hatprat, og Torbjørn Røe Isaksen vil ettergå hvordan de store private selskapene styrer offentligheten.
Lørdag 18. mai 2019
OMKAMP: Etter at regjeringens spare­plan har gått i vasken, tror Liv Signe Navarsete (Sp) på omkamp om Andøya.
Torsdag 16. mai 2019
PRISSJOKK: Frank Bakke-Jensen (H) åpner for at andre kan måtte ta regningen for ekstra kostnader. – Kan bety å sende regningen til velferden, pensjonister og fattige, sier SV.
Onsdag 15. mai 2019
GÅR NASJONALT: Rundt 500 bunadskvinner viste muskler foran Stortinget i går. De varsler kamp for fødeavdelinger over hele landet.
Tirsdag 14. mai 2019
LIKT OG ULIKT: Lammekarré og rødvin til tross, norske islam­kritikere fikk ikke servert det de ­ønsket seg da de hadde Steve ­Bannon til bords.