Tirsdag 27. august 2013
Varsler nytt kvinneløft
Løfte: Ekstrapoeng for menn som vil bli sykepleiere og kvotering av kvinner i toppledelsen til statseide selskaper. Det er Helga Pedersens nye likestillingsløfte om Ap vinner valget.

- Jeg nekter å tro at kvinner gjennomgående er dårligere kvalifisert enn menn til å være toppledere. Problemet er at menn i praksis kvoteres inn i dag, sier Ap-nestleder Helga Pedersen.


To uker før valget lanserer hun et nytt likestillingsløfte fra Arbeiderpartiet:


* 40 prosent av lederne på de øverste nivåene i staten skal være kvinner. Om nødvendig kan kvotering brukes for å sikre kvinneandelen.


* Bruke statens eiermakt for å sikre 40 prosent kvinneandel i konsernledelsen til statseide selskaper.


* Gi menn tilleggspoeng når de søker seg til helse- og omsorgsfag eller barnehagelærerutdanning.


I dag er det påbudt med 40 prosent kvinner i styrene til alle børsnoterte selskaper. Nå vil altså Ap at kvoteringen fra styrerommet også skal gjelde for topplederne.


- Det handler dypest sett om valgfrihet. Kvinner skal ha muligheten til å bli toppledere på lik linje med menn, og menn skal ha muligheten til å skape framtidas barnehager og omsorgssektor på lik linje med kvinner.


Åpner for å bruke eiermakt


- Dere sliter allerede med å få de statseide selskapene til å sette ned lederlønnen. Hvorfor skal de høre på dere når dere ber dem ta inn flere kvinner i toppen?


- Når staten presenterer sine forventninger til våre selskaper gjennom eiermeldingen, så forventer vi at det blir fulgt opp. Det er lettere der vi eier 100 prosent enn der vi eier 40 prosent. Men vi er forberedt på å bruke den eiermakten vi har, sier Pedersen.


I første omgang vil Ap innføre en målsetting om 40 prosent kvinner i toppledelsen både i staten og i de statlige selskapene.


Følges ikke målet opp, lurer kvoteringsriset bak speilet.


- Vi er åpne for å bruke kvotering om det er nødvendig, men det er ikke det eneste virkemiddel vi har, sier hun.


Pedersen påpeker at det er en tidkrevende prosess å få flere kvinnelige toppledere.


- Det nytter jo ikke å starte å se etter kvinner den dagen man trenger ny administrerende direktør. Vi må starte tidlig med å finne ledertalenter av begge kjønn, sier hun.


Advarer mot Høyre


Mens kvinner skal kvoteres inn på toppen, skal menn kvoteres inn i myke yrker.


- Det handler også om kvaliteten. Når mine barn er i barnehagen, håper jeg de omgås begge kjønn, og ikke bare damer. Menn representerer noe annet enn kvinner, slik er det bare.


Ap-toppen er bekymret for at en eventuell Høyre-regjering vil reversere viktige likestillingstiltak.


- Ta fedrekvoten som eksempel. Denne uka så vi en undersøkelse som viser at norske menn gjør stadig mer hjemme. Det er et skritt i riktig retning, et skritt Høyre kan komme til å reversere hvis de fjerner fedrekvoten, sier hun og avslutter:


- Det handler om å innse at alle menn ikke er forskere eller byråkrater i Oslo. De som jobber i industrien eller på et bilverksted trenger fedrekvoten for å få aksept til å være hjemme med barna.

Artikkelen er oppdatert: 27. august 2013 kl. 08.26
Mandag 16. september 2019
ADVARSEL: Stasjonssjefen på Kongsberg advarte mot konsekvensene av politireformen. – Jeg forstår innbyggernes følelse av at de har tapt noe, sier Håvard Revå.
Lørdag 14. september 2019
LØFTEBRUDD: Politireformen ga løfter som ikke ble holdt. I Numedal kryper utryggheten inn i husene til folk. Frykten er at det som er blitt ødelagt, ikke lar seg reparere.
Fredag 13. september 2019
SKILLE: Private barnehager kan selv velge ut hvilke barn de vil tildele plass. Noen stiller som krav at foreldrene må kjøpe aksjer for å få barnehageplass.
Torsdag 12. september 2019
VINNAR: Etter ein knusande val­siger i Nordkapp vil SV og Senterpartiet ta frå Rica-gruppen kontrollen over Nord­kapplatået.
Onsdag 11. september 2019
NØTT: Mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er avvisende til et mulig nasjonalt MDG-samarbeid, vil ikke Mette Nord i Fagforbundet utelukke en slik allianse.
Tirsdag 10. september 2019
OPPVASK: Etter nok et smertefullt valg ber tidligere Ap-topp Helga Pedersen partiet om å alliere seg med MDG for å vinne regjeringsmakt i 2021.
Mandag 9. september 2019
POSISJON: MDG håper et brakvalg i dag vil gi makt i en rekke byer. Nasjonal talsperson Arild Hermstad åpner for å ta partiet inn i regjering i 2021.
Lørdag 7. september 2019
STØRRE: Siden streiken i Foodora startet har fagforeningen vokst fra 102 til 195 medlemmer. Foodora hevder fagforeningen ikke er opptatt av gode arbeidsvilkår.
Fredag 6. september 2019
AVTALE: Oslo-byrådet har fått med seg fagbevegelsen på å godta langturnuser i barnevernet. Nå lover Inga Marte Thorkildsen (SV) at alle kommersielle skal ut av Oslos barnevern innen 2021.
Torsdag 5. september 2019
DYRT: Bent Høie (H) inviterer helse­sektoren til nettverksbygging og faglig påfyll om Sykehus-Norge. Prislappen kan føre til at bare dem som er på innsida, har råd, sier fag­forening.