Mandag 19. august 2013
Forlagskatedral i fare
Janneken Øverland har brakt verden til Norge gjennom sitt oversettingsarbeid i Gyldendal. Kritiker Jon Rognlien frykter at hennes avgang vil svekke forlagets satsing på smal litteratur.

- Vi trenger nye perspektiver, ikke bare bøker som bekrefter banale klisjeer om seksuelt begjær og at penger er lykke, sier kritiker Jon Rognlien.


Han frykter for Gyldendals satsing på den litt smalere verdenslitteraturen, nå som sjef for oversatt litteratur i forlaget gjennom 17 år, Janneken Øverland, går av med pensjon.


Hun liker ikke å bli omtalt som en bauta, men har likevel blitt det flere ganger de siste ukene. Øverland, som i tillegg til å ha jobbet i Gyldendal er tidligere suksessrik redaktør for tidsskriftet Vinduet og Bokklubben Dagens Bøker.


Øverlands avgang har fått mange i bokbransjen til å utveksle bekymrede blikk, og til å plukke fram de mange klassikerne hun har nyutgitt.


Rognlien skrev forrige uke om Øverlands avgang i sin anmeldelse i Dagbladet av den kamerunske romanen «Mont Plaisant» av Patrice Nganang: «Det summer blant oversettere, det knirker i akademia og forfatterne gruer seg».


Boka har kommet ut i Øverlands redigerte serie «XS», som har hentet inn litteratur fra hele verden. Med økt kommersialisering av forlagsbransjen, og «Fifty Shades of Grey» som Gyldendals største oversatte suksess, er det mange som spør seg hva som nå skjer med forlaget som siden Sigurd Hoel opprettet «den gule serien» i 1929, har vært spydspissen for den oversatte kvalitetslitteraturen i Norge.


Fra mainstream til marg


- Det hadde vært spennende å måle kommersialiseringen i synkende antall tødler i forfatternavnene som blir utgitt, sier redaktør for Vinduet og en av Øverlands største fans, Audun Vinger.


Lørdag intervjuet han Øverland foran et fullstappet Last Train i Oslo om hennes tid i Vinduet, oversatt litteratur og endringer i bokbransjen. Hovedpersonen selv vil ikke gå med på at alt var bedre før, men innrømmer at det har foregått en kommersialisering, og at det er vanskeligere å fange lesernes oppmerksomhet.


- Før fikk du mer plass i mainstream, men mediedøgnet er så annerledes nå, vi har massive mengder med inntrykk. Det er fint jeg har fått lage to smale serier hos Gyldendal, «marg» og «XS», men før hadde litteraturen en mer sentral del av midtfeltet, sier Øverland.


Hun husker tilbake til 1984, da hun og Ivar Tronsmo brakte kvalitetslitteraturen ut i bokklubbfeltet med boklubben Dagens Bøker.


- Vi solgte 30.000 utgaver av James Joyce’ «Ulysses», i utlandet var de veldig imponert. Bokklubbene sto sterkt på kvalitet på 80-tallet, men så kom det mer kommersialisering av alt, sier hun.


Nye perspektiver


Sigurd Hoel begynte som den første ansvarlige for oversattlista på Gyldendal i 1925. Siden hans tid har bare to andre hatt stillingen: Gordon Hølmebakk og Janneken Øverland. Administrerende direktør i Gyldendal, Einar Ibenholt, mener de har utfylt hverandre med å bringe kvalitetslitteraturen til Norge.


- Grovt skissert kan vi si at der Hoel i særlig grad åpnet den amerikanske litteraturen, og Hølmebakk den sentral- og østeuropeiske, har Øverland løftet blikket og brakt andre deler av verden til oss, sier Ibenholt.


Jon Rognlien er blant dem som er bekymret for om denne tradisjonen vil fortsette.


- Det er veldig bra om folk leser utenlandsk litteratur, og siden nordmenn flest bare kan litt engelsk, så risikerer vi å bli veldig monokulturelle. Det blir en engelsk-norsk akse som tar all plass, slik at folk ikke blir orientert i den større verden, sier Rognlien, som lurer på hvem i Gyldendal som kommer til å fortsette den typen forleggeri Øverland bedrev.


Sjefen for Gyldendals oversattliste har de siste fire årene vært Cathrine Bakke Bolin, som tidligere har vært ansvarlig for forlagets chick lit-serie «Drops». Hun har foreløpig ikke blitt utropt til arvtaker av tradisjonen, men Ibenholt mener det ikke er grunn til bekymring:


- Å gi ut oversatt kvalitetslitteratur ligger tungt og dypt i Gyldendals gener, sammen med ønsket om å være litterært nytenkende og utfordrende. Det har vi ingen planer om å trappe ned på, sier Ibenholt.


Rognlien lar seg ikke berolige av det:


- Man må vokte seg for å redusere kvalitetslitteraturbegrepet til tomme floskler og svulstig metafysikk, sier han og skulle gjerne hatt svar på hva som er Gyldendals konkrete planer nå: Vil det komme nye, ikke-kommersielle serier? Vil de ansette noen til å ta seg av klassikerne og den smale litteraturen?


Øverland selv håper Gyldendal vil fortsette å gi ut oversatt kvalitetslitteratur etter at hun slutter.


- De store forlagene og bokklubbene fikk virkelig kvaliteten ut til folk. Det er fint med små forlag som holder fanen høyt, men det er noe med strukturen til de store. De kan bruke markedsmakten til å nå breiere ut, sier Øverland.


ellene@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 31. oktober 2013 kl. 16.32
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Lørdag 8. desember 2018
Tilhengerne kaller det en revolusjon. Eks-statsråd Gudmund Hernes kaller det tøv. Hva handler moteordet «dybdelæring» om – dypest sett?
Fredag 7. desember 2018
TV 2 har innført ny instruks for omtale av selvmord. – Vi i mediene har medvirket til å skape tabuet rundt selvmord, sier nyhetsredaktør.
Torsdag 6. desember 2018
Regjeringens ønske om å lage stadig større museumsenheter kan svekke det lokale engasjementet ved småmuseene. Det frykter styreleder ved veterantoget Tertitten i Sørumsand.
Onsdag 5. desember 2018
Mannlige kunstnere står for hele 94 prosent av salgsinntektene i det norske andrehåndsmarkedet. Kunstner Lotte Konow Lund mener Nasjonalmuseet må ta sin del av ansvaret.
Tirsdag 4. desember 2018
Forrige runde med sammenslå­inger førte til opprør i Museums-­Norge. Nå varsler kulturminister Trine Skei Grande (V) en ny reform, hvor antallet museer skal ned fra 60 til 25–30.
Mandag 3. desember 2018
For to uker siden fikk de ansatte i Morgenbladet beskjed om at redaksjonssjefen slutter på dagen. I et brev til styret uttrykker klubben dyp bekymring for avisas framtid.
Lørdag 1. desember 2018
Demian Vitanzas bok om en fremmed­kriger skulle kanskje ikke vært gitt ut som en roman, mener Ane Farsethås.