Mandag 19. august 2013
Forlagskatedral i fare
Janneken Øverland har brakt verden til Norge gjennom sitt oversettingsarbeid i Gyldendal. Kritiker Jon Rognlien frykter at hennes avgang vil svekke forlagets satsing på smal litteratur.

- Vi trenger nye perspektiver, ikke bare bøker som bekrefter banale klisjeer om seksuelt begjær og at penger er lykke, sier kritiker Jon Rognlien.


Han frykter for Gyldendals satsing på den litt smalere verdenslitteraturen, nå som sjef for oversatt litteratur i forlaget gjennom 17 år, Janneken Øverland, går av med pensjon.


Hun liker ikke å bli omtalt som en bauta, men har likevel blitt det flere ganger de siste ukene. Øverland, som i tillegg til å ha jobbet i Gyldendal er tidligere suksessrik redaktør for tidsskriftet Vinduet og Bokklubben Dagens Bøker.


Øverlands avgang har fått mange i bokbransjen til å utveksle bekymrede blikk, og til å plukke fram de mange klassikerne hun har nyutgitt.


Rognlien skrev forrige uke om Øverlands avgang i sin anmeldelse i Dagbladet av den kamerunske romanen «Mont Plaisant» av Patrice Nganang: «Det summer blant oversettere, det knirker i akademia og forfatterne gruer seg».


Boka har kommet ut i Øverlands redigerte serie «XS», som har hentet inn litteratur fra hele verden. Med økt kommersialisering av forlagsbransjen, og «Fifty Shades of Grey» som Gyldendals største oversatte suksess, er det mange som spør seg hva som nå skjer med forlaget som siden Sigurd Hoel opprettet «den gule serien» i 1929, har vært spydspissen for den oversatte kvalitetslitteraturen i Norge.


Fra mainstream til marg


- Det hadde vært spennende å måle kommersialiseringen i synkende antall tødler i forfatternavnene som blir utgitt, sier redaktør for Vinduet og en av Øverlands største fans, Audun Vinger.


Lørdag intervjuet han Øverland foran et fullstappet Last Train i Oslo om hennes tid i Vinduet, oversatt litteratur og endringer i bokbransjen. Hovedpersonen selv vil ikke gå med på at alt var bedre før, men innrømmer at det har foregått en kommersialisering, og at det er vanskeligere å fange lesernes oppmerksomhet.


- Før fikk du mer plass i mainstream, men mediedøgnet er så annerledes nå, vi har massive mengder med inntrykk. Det er fint jeg har fått lage to smale serier hos Gyldendal, «marg» og «XS», men før hadde litteraturen en mer sentral del av midtfeltet, sier Øverland.


Hun husker tilbake til 1984, da hun og Ivar Tronsmo brakte kvalitetslitteraturen ut i bokklubbfeltet med boklubben Dagens Bøker.


- Vi solgte 30.000 utgaver av James Joyce’ «Ulysses», i utlandet var de veldig imponert. Bokklubbene sto sterkt på kvalitet på 80-tallet, men så kom det mer kommersialisering av alt, sier hun.


Nye perspektiver


Sigurd Hoel begynte som den første ansvarlige for oversattlista på Gyldendal i 1925. Siden hans tid har bare to andre hatt stillingen: Gordon Hølmebakk og Janneken Øverland. Administrerende direktør i Gyldendal, Einar Ibenholt, mener de har utfylt hverandre med å bringe kvalitetslitteraturen til Norge.


- Grovt skissert kan vi si at der Hoel i særlig grad åpnet den amerikanske litteraturen, og Hølmebakk den sentral- og østeuropeiske, har Øverland løftet blikket og brakt andre deler av verden til oss, sier Ibenholt.


Jon Rognlien er blant dem som er bekymret for om denne tradisjonen vil fortsette.


- Det er veldig bra om folk leser utenlandsk litteratur, og siden nordmenn flest bare kan litt engelsk, så risikerer vi å bli veldig monokulturelle. Det blir en engelsk-norsk akse som tar all plass, slik at folk ikke blir orientert i den større verden, sier Rognlien, som lurer på hvem i Gyldendal som kommer til å fortsette den typen forleggeri Øverland bedrev.


Sjefen for Gyldendals oversattliste har de siste fire årene vært Cathrine Bakke Bolin, som tidligere har vært ansvarlig for forlagets chick lit-serie «Drops». Hun har foreløpig ikke blitt utropt til arvtaker av tradisjonen, men Ibenholt mener det ikke er grunn til bekymring:


- Å gi ut oversatt kvalitetslitteratur ligger tungt og dypt i Gyldendals gener, sammen med ønsket om å være litterært nytenkende og utfordrende. Det har vi ingen planer om å trappe ned på, sier Ibenholt.


Rognlien lar seg ikke berolige av det:


- Man må vokte seg for å redusere kvalitetslitteraturbegrepet til tomme floskler og svulstig metafysikk, sier han og skulle gjerne hatt svar på hva som er Gyldendals konkrete planer nå: Vil det komme nye, ikke-kommersielle serier? Vil de ansette noen til å ta seg av klassikerne og den smale litteraturen?


Øverland selv håper Gyldendal vil fortsette å gi ut oversatt kvalitetslitteratur etter at hun slutter.


- De store forlagene og bokklubbene fikk virkelig kvaliteten ut til folk. Det er fint med små forlag som holder fanen høyt, men det er noe med strukturen til de store. De kan bruke markedsmakten til å nå breiere ut, sier Øverland.


ellene@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 31. oktober 2013 kl. 16.32
Onsdag 17. juli 2019
Oslo Høyre krever bademuligheter for å støtte det omstridte Fotografihuset på Sukkerbiten. Men leder av Fotografihuset mener området ikke er egnet for bading.
Tirsdag 16. juli 2019
SV lover omkamp om Fotografihuset på Sukkerbiten i byrådsforhandlingene etter valget. – Vi vil jobbe hardt for at området omreguleres, sier ordfører Marianne Borgen (SV) i Oslo.
Mandag 15. juli 2019
Ledelsen for det planlagte Fotografi­huset i Oslo har hevdet at et samlet fotomiljø står bak prosjektet. Det avviser flere i miljøet. – Vi kan ikke stille oss bak noe vi ikke vet hva er, sier Morten ­Andenæs i Fotogalleriet.
Lørdag 13. juli 2019
Tidligere Folk er folk-medarbeider Tormod Fjeld Lie går hardt ut mot redaktør Bjønnulv Evenrud. – Det er stygt at romfolk blir ansiktet for redaktørens politiske syn, sier han.
Fredag 12. juli 2019
Havnetomta Sukkerbiten i Oslo skal få et nytt fotografihus. Men ikke alle er like begeistret. – Det vil gjøre området til en enda større turistmaskin, mener aksjonsgruppas leder.
Torsdag 11. juli 2019
Som del av redaktørens ytrings­frihetsprosjekt, inviterer bladet Folk er folk høyreradikale stemmer og siterer en holocaustfornekter. – Tragisk for magasinet, sier Rune Berglund Steen fra Antirasistisk ­Senter.
Onsdag 10. juli 2019
Det er stor overvekt av kvinner ved ­journalist-utdanningene, men Oslomet vil ikke ta grep. De mener mangelen på minoriteter er et større problem.
Tirsdag 9. juli 2019
Kulturminister Trine Skei Grande (V) får kritikk for sin håndtering av debatten om avtalen mellom Fredriksen og Nasjonalmuseet. – Ubetimelig, mener kunstner Lotte Konow Lund.
Mandag 8. juli 2019
Senterpartiet mener bevaring av veteranflymiljøet på Kjeller ikke bare er et lokalt spørsmål, men et nasjonalt anliggende.
Lørdag 6. juli 2019
Det er ikke uproblematisk at Nasjonal­biblioteket gir ut egne bøker, mener to bokaktuelle medieprofessorer. De frykter at staten kan utkonkurrere forlagene.