Fredag 2. august 2013
Store sprik i svømmetimer
FÅ TIMER: Så langt i år har 59 personer druknet i Norge. Tilbudet om svømmeundervisning i barneskolen er langt fra godt nok, mener svømmepresidenten.

8. juli var en 13 år gammel gutt, bosatt i Drammen, ute i en pedalbåt sammen med noen venner utenfor Düsseldorf i Tyskland. Han skled og falt ut av båten på tolv meters dyp. Han kunne ikke svømme, og på tross av en stor redningsaksjon, sto ikke livet hans til å redde.


17 mennesker mistet livet ved drukning i juli, ifølge Norsk Folkehjelps statistikk over drukningsulykker i Norge. Så langt i år har 59 personer druknet. På samme tid i fjor var antallet drukninger 33.


Svømmer dårlig


Kun halvparten av landets tiåringer kan svømme 200 meter eller mer, ifølge en undersøkelse utført av Ipsos for Norsk Svømmeforbund og Gjensidigestiftelsen.


Blant femteklassinger med minoritetsbakgrunn oppgir 17 prosent at de ikke kan holde seg flytende i det hele tatt.


Mens et flertall lærer å svømme av foreldrene, er elever med foresatte fra asiatiske og afrikanske land overrepresentert blant dem som lærer å svømme på skolen.


Det nasjonale kompetansemålet for svømming sier at alle fjerdeklassinger skal være svømmedyktige og trygge i vannet. Men det er store variasjoner i hvor mye svømmeopplæring den enkelte kommune og skole gir elevene.


Tilbudet varierer


Elevene i Oslo utmerker seg med en lav andel som lærer seg å svømme på skolen, mens en større andel av dem lærer å svømme i svømmeklubb og på svømmekurs.


Elevene i Osloskolen får ti timer svømmeundervisning i løpet av hele barneskolen. Drammenselevene får 15. I Trondheim får elevene 24 timer, mens Tromsø kommune gir sine barneskoleelever 45 timer svømmeundervisning før de går ut av 7. klasse. I Bergen, Stavanger, Fredrikstad og Sarpsborg lar kommunen det være opp til hver enkelt rektor å bestemme hvor mange timer svømmeundervisning elevene skal få.


- Ikke nok


President i Norges Svømmeforbund Per Rune Eknes er bekymret over svømmeundervisningen norske elever får.


- For å lære å svømme trenger elevene i snitt 45 timer i løpet av et år, sier Eknes til Klassekampen.


Han mener likevel ikke timeantallet er det viktigste.


- Det er mye viktigere å sette krav til hvilken kompetanse elevene skal oppnå, sier svømmepresidenten.


I retningslinjene fra Utdanningsdirektoratet står det ikke spesifisert hva som kreves for å være svømmedyktig. Mange skoler og kommuner setter krav om å kunne svømme 25 meter, men det mener Eknes er for lite.


- For å regnes som svømmedyktig mener vi at man blant annet bør kunne svømme 200 meter, sier han.


Ekstraopplæring


Ifølge Utdanningsetaten i Oslo kommune viser erfaring og kartlegging at ikke alle elever har de nødvendige svømmeferdighetene etter den obligatoriske svømmeopplæringen på 4. trinn. Det er særlige utfordringer i bydelene Grorud, Alna, Bjerke, Gamle Oslo og Søndre Nordstrand.


Camilla Strandskog (H), byrådssekretær for kunnskap og utdanning i Oslo kommune, mener ti timer svømmeundervisning er nok for mange elever.


- Alle elever i Osloskolen skal lære å svømme. For noen elever er 10 timer undervisning tilstrekkelig. Dette vil nok særlig gjelde elever som svømmer mye på fritiden, og får hjelp av foreldre eller andre til å lære å svømme, sier Strandskog.


Obligatorisk kartlegging


Oslo kommune har innført obligatorisk kartlegging av svømmeferdighetene til alle elever på 4. trinn, og de som ikke oppfyller kompetansemålet i læreplanen får tilbud om ekstra svømmeundervisning utenfor skoletid.


- Er dere sikre på at dere får fanget opp alle som ikke kan å svømme med tilbudet om ekstraundervisning?


- Opplæringen er ikke obligatorisk, men skolene forsøker å motivere flest mulig elever til å delta, og tilbudet er selvfølgelig gratis, sier byrådssekretæren.

Artikkelen er oppdatert: 31. oktober 2013 kl. 16.31
Lørdag 23. februar 2019
UTE: Vibeke-Emilie Abrahamsen i Bamble Frp er ekskludert frå partiet og får ikkje stille til val i heimkommunen. Men ho har ein plan.
Fredag 22. februar 2019
BLIR FEIL: Byrådsleder Raymond Johansen kritiserer politireformen for at Oslo mangler politifolk i bydelene. Han mener det blir feil å legge skylda for økende kriminalitet på flyktninger.
Torsdag 21. februar 2019
ADVARER: Tidligere ansatte i Måne­stråle barnehage tar et kraftig oppgjør med ledelsen. De forteller om en u­forsvarlig drift, hvor det meste dreide seg om å få inn mest mulig penger.
Tirsdag 19. februar 2019
SLUTT: Ekteparet Per Jonny og Eli Risten Skum har vært i reindriften hele livet. Nå vil de be barna finne et annet levebrød, fordi gruvedriften i Nussir-fjellet truer driften.
Mandag 18. februar 2019
NOK NÅ: Minotenks utspill om å ikke bosette flere flyktninger i utsatte bydeler får støtte fra Lena Larsen og Mahmoud Farahmand. Også SV er åpen for ideen.
Lørdag 16. februar 2019
PAUSE: – Hvis vi ikke tar tak i integreringsutfordringene, vil det styrke ytre høyre, sier Linda Noor, som vil ha pause i bosetting av flyktninger i Oslo. Frp vil ha bosettingsstans.
Fredag 15. februar 2019
GLIR UT: Forsvarets nye overvåkings­våpen skulle i utgangspunktet bare brukes mot fremmede makter og terror, men nå krever flere tilgang på informasjonen. Ekspert advarer mot utglidning.
Torsdag 14. februar 2019
TILLIT: Trond Giske får solid støtte fra partifeller i de største Ap-lagene i Trøndelag. Flere savner ham i partiledelsen.
Onsdag 13. februar 2019
BLODPRIS: Norge kan ikke lenger ta Nato for gitt. Da må vi velge USA, ikke Europa. Det kan bli dyrt, sier forskeren Asle Toje.
Tirsdag 12. februar 2019
FRYKTER KINA: Data­ekspert Gisle Hannemyr regner med at USA spionerer på oss, men mener kineserne er langt verre.