Onsdag 19. juni 2013
De Grønne inn på tinget
Inviterer: Skillet i norsk politikk går ikke mellom rødt og blått, men grønt og grått, mener De Grønne. Nå inviterer partiet SV, Sp, Venstre og KrF til en miljøallianse.

- Folk begynner å se at konvensjonell miljøpolitikk ikke gjør noen forskjell. Det vi foreslår er et nytt samfunnsprosjekt, sier Rasmus Hansson, førstekandidat på Miljøpartiet De Grønnes (MDG) stortingsvalgliste i Oslo.


Om få måneder vil han, dersom Klassekampens nye partimåling fra Oslo slår til, bli representant på Stortinget for Miljøpartiet De Grønne. I undersøkelsen, utført av Sentio, får MDG 4 prosent oppslutning. Det er nær en dobling fra mai og gir partiet ett stortingsmandat.


De siste ukene har tre andre undersøkelser vist liknende resultater.


- Dette er en trend, og det er veldig hyggelig, sier Une Aina Bastholm, andrekandidat for De Grønne i hovedstaden.


Høyre er største parti på målingen med 34,5 prosent. På andre plass kommer Arbeiderpartiet med 26 prosent.


Spiser av hverandre


Klassekampen møter Bastholm og Hansson på partiets kontor midt i sentrum, hvor forberedelser til valgkampen er i gang.


Dersom partiet kommer inn på Stortinget, vil det blant annet jobbe for en overgang fra oljebasert til fornybarbasert energi- og økonomipolitikk.


MDG håper å kapre velgere fra de store partiene.


- Det er et dilemma at de grønne partiene stjeler velgere av hverandre, sier Hansson.


29 prosent av de som sier de vil stemme MDG i år stemte SV ved forrige stortingsvalg, viser Klassekampens måling. Dersom målingen slår til får MDG og SV ett mandat hver fra Oslo.


- Men hovedproblemet til de andre miljøpartiene er ikke De Grønne, men at de har låst seg til en blokk, sier Bastholm.


Vil ha grønn allianse


MDG har nå invitert SV, Sp, Venstre og KrF til en blokkuavhengig miljøfraksjon. Responsen har så langt uteblitt.


- De andre miljøpartiene har låst seg fast i en høyre-venstre-akse som ble snekret for hundre år siden. Men den ene eller andre ideologien har ikke vist seg å løse miljøproblemene, sier Hansson.


- Slik vi ser det går ikke skillet mellom rødt og blått, men mellom grønt og grått, sier Bastholm.


- Hvilke av blokkene vil dere samarbeide med etter valget?


- Vårt utgangspunkt er at Høyre og Arbeiderpartiet er kliss likt når det kommer til miljøpolitikk. Etter valget vil vi stille steinharde krav til begge partiene og inngå samarbeid med de som har gode nok svar. Hadde vi vært i en allianse med de andre miljøpartiene, ville vi selvfølgelig stått mye sterkere i slike forhandlinger, sier Hansson.


Målingen viser for øvrig at Høyre holder seg stabilt høyt, opp hele 12,9 prosentpoeng fra valget for fire år siden. Arbeiderpartiet ligger ni prosentpoeng under forrige valgresultat. Partiet gikk ned 3,5 prosentpoeng fra Oslo-målingen i mai. Partiet taper mange velgere til Høyre og Venstre.


Rødt, som ved maimålingen lå noen få stemmer unna stortingsplass, har gått noe tilbake og har en oppslutning på tre prosent.


Frp ligger stabilt på 13,5 prosent.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.53
Lørdag 15. desember 2018
ÅTVARAR: Mette Nord seier ho ikkje veit kor LO landar i EØS-spørsmålet i 2021, og vil sjølv ikkje garantera for avtalen.
Fredag 14. desember 2018
LOV: Nav-kontorene mener innføringen av lovpålagt aktivitetsplikt hjelper ungdommen, men andelen unge på sosialhjelp er like høy som før loven kom.
Torsdag 13. desember 2018
NYTT: I 2017 døde flere rusbrukere av heroin-medisinen metadon, enn heroin, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Mandag 10. desember 2018
BARNEFRI: Fødselsraten i 2017 var den laveste som er målt. I 2018 ligger vi an til sette ny bunnrekord.
Lørdag 8. desember 2018
PRESSEFRIHET: Norge vil avgi en flere punkts stemmeforklaring til FNs migrasjonsavtale mandag. Ett av punktene skal tydeliggjøre pressens uavhengighet.
Fredag 7. desember 2018
VERPESJUKE: Regjeringen har satt ned en egen arbeids­gruppe for å få norske kvinner til å føde flere barn. MDG mener befolkningsvekst bør komme gjennom innvandring.
Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.
Onsdag 5. desember 2018
UHOLDBART: Elin Ørjasæter slakter Trine Skei Grandes lederstil etter at partilederen anklaget partifelle for å være illojal.