Torsdag 18. april 2013
Har flertallet i ryggen
RØDE: Stadig færre ønsker seg lavere skatt og private løsninger, viser nye tall. Men selv om velgerne er enige i sak, sliter de rødgrønne tungt på målingene.

En ny rapport fra forskningsstiftelsen Fafo slår beina under dem som mener en høyrebølge skyller over landet.


Mens Erna Solberg og de borgerlige leder stort på målingene, sier stadig flere nordmenn nei til lavere skatter, private løsninger og kutt i offentlig sektor.


Tall fra Norsk Monitor som blir gjengitt rapporten slår fast at det store flertallet ønsker seg sterke fellesskapsløsninger (se graf til høyre):


* Seksti prosent mener det er «nødvendig med høyt skattenivå». Det er opp ti prosentpoeng fra 2001.


* Andelen som ønsker seg lavere skatter har falt fra over femti prosent ved starten av årtusenet til under tjue prosent i 2011.


* Færre enn en av tre vil «minske offentlige utgifter», mot nærmere femti prosent i 1991.


* Andelen som er helt eller delvis enig i at «mange oppgaver blir bedre og billigere løst dersom de blir overført fra det offentlige til private selskaper» har falt fra sytti til femti prosent de siste tjue årene.


Tallene er paradoksal lesing for Arbeiderpartiet, som samles til landsmøte i Folkets Hus i Oslo i dag.


Mens nordmenn flest slutter opp om høye skatter og offentlig velferd som aldri før, sliter den rødgrønne regjeringen stort på meningsmålingene.


Satser på gamle venner


- Hva er årsaken til at Ap sliter på målingene samtidig som folk flest sier ja til høye skatter og offentlige løsninger, Jens Stoltenberg?


- Vår fremste jobb er å få fram skillelinjene mellom blokkene, og vise at den norske modellen ikke er naturgitt, men kjempet fram i politisk strid.


Stoltenberg advarer mot at titalls milliarder i skattekutt med en blåblå regjering kan undergrave den felles velferden, og appellerer til gamle venner i tida fram mot valget.


- Vi har hundretusener av velgere som har vært innom Ap som nå sitter i sofaen eller er i andre partier. Arbeiderpartiet har enorm mobiliseringskraft, og vår viktigste prioritet er å mobilisere alle dem som stemte på oss sist.


- Samtidig sliter dere med begeistringen hos kjernetroppene i fagbevegelsen og landbruket, som begge har tatt til gatene i protest mot regjeringen?


- Når alternativet til dagens regjering kommer tydeligere fram i valgkampen, føler jeg meg trygg på at både de fagorganiserte og bøndene vil se at en regjering av Høyre og Frp vil true deres interesser helt fundamentalt, og at de er best tjent med oss. Statsministeren advarer opposisjonen mot å tro at valget nærmest er vunnet på forhånd, slik Venstre-toppene Abid Raja og Sveinung Rotevatn gikk langt i å hevde i mandagens Klassekampen.


Advarer de borgerlige


- De hadde samme tilnærming også i 2009, da man nærmest utropte Siv Jensen til statsminister et halvår før valget. Det er akkurat samme nå, bortsett fra at Siv denne gang skal være finansminister. Men de tok feil for fire år siden, og vi skal sørge for at de tar feil også denne gang, sier en kampklar statsminister.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.52
Lørdag 16. november 2019
2021: Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener han ser nye takter fra MDG etter et konstruktivt møte. En sluttdato for olja er ikke regjerings­ultimatum, sier MDG.
Fredag 15. november 2019
STRID: Ansatte ved politihøgskolen mener at styret må trekke seg dersom regjeringen tvinger gjennom studentkuttet ved politiutdanningen i Oslo.
Torsdag 14. november 2019
NY TID: Linn Herning har lenge vært bekymret for utviklingen av offentlig sektor. Først etter at hun ble alvorlig sjuk, ble hun ordentlig redd for at velferdsstaten ikke alltid kommer til å redde henne.
Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.
Tirsdag 12. november 2019
MOT SKATT: En omfattende lobbykampanje i regi av sjømatnæringen ble sjøsatt for å hindre at norske oppdrettsselskaper skal bli ilagt grunnrenteskatt.
Mandag 11. november 2019
REDSKAP: Flere rødgrønne partier vil ta større kontroll over Oljefondet for å nå klimamål. SV åpner for å klimainvestere deler av fondet i Norge.
Lørdag 9. november 2019
SNAKKER: Flere LO-topper steilet da sentrale Ap-profiler åpnet for å ta med MDG i regjering. Nå har MDG gått i dialog med fagbevegelsen med mål om tettere samarbeid.
Fredag 8. november 2019
PRESSET: Trygderetten drukner i saker og har doblet saksbehandlingstida de siste årene. Nå må de forberede seg på en formidabel jobb om feilaktige Nav-saker skal behandles på nytt.
Torsdag 7. november 2019
URO: Det siste året har to av tre nye jobber kommet i bare to fylker – Oslo og Akershus. Aps Hadia Tajik mener regjeringens arbeidsmarkedspolitikk er «distriktsfiendtlig».
Onsdag 6. november 2019
GULL: Lakseoppdrett er god butikk. Samla formue til dei største eigarane i 18 av dei største selskapa runda ni milliardar kroner i 2018.