Fredag 5. april 2013
Usikkert for ordbøkene
Nordmenn er storbrukere av Norsk Ordboks digitale utgaver. Etter 2014 kan hele prosjektet bli skrotet.

Nordmenn er svært flittige brukere av Norsk Ordboks satsing på nett. Bare mandag denne uka ble tjenesten brukt 120.000 ganger til bokmålssøk og 61.000 ganger til nynorsksøk. I mars måned fikk vi hjelp av Norsk Ordbok 6,5 millioner ganger.


Bak Norsk Ordbok står et lag bestående av mer enn 30 forskere, filologer og leksikografer ved Universitetet i Oslo (UiO) som skriver ordartikler, svarer på spørsmål fra allmennheten, forsker på ordenes betydning og leter fram eksempler på bruk, i tillegg til å holde programvaren og databasesystemet ved like. Forskerne mottar lønnsmidler fra Stortinget og driftsmidler fra UiO.


Ingen tar over


Men tida for prosjektet Norsk Ordbok 2014 er i ferd med å løpe ut. I 2014 utkommer siste bind av tolvbindsverket «Norsk Ordbok. Ordbok over det norske folkemålet og det nynorske skriftmålet», og dermed tar også pengene slutt. Da kan både arbeidet med å vedlikeholde Norsk Ordbok-sidene på nett og å håndtere selve språksamlingene som ordbokarbeidet bygger på, bli kassert.


- Absurd, skriver hovedredaktør for Norsk Ordbok 2014 Oddrun Grønvik i en kronikk i Klassekampen i dag.


Hun hadde forventet at framtidsplanene for ordbokprosjektet ville komme på plass i løpet av Språkåret 2013, men forskningsmiljøet som er blitt bygget opp gjennom Norsk Ordbok går i stedet en usikker framtid i møte.


- Hva skjer med Norsk Ordbok på nett etter 2014?


- Det er ingen som vil skru av bryteren eller ta den vekk. Men det vil ikke være noe vedlikehold av opplagsverket. Idet programvaren må oppdateres eller noe må gjøres med vedlikeholdet, er ikke filologene der lenger til å ta den prosessen.


- Hvilken betydning har disse to oppslagsverkene?


- Ved avgangseksamen ved videregående skole i mai har alle adgang til å bruke nynorskordboka på nett, og da merker vi at trykket er enormt. Vi må ha 24 timers vakt for å sørge for at maskinen ikke brenner opp. Vi vet at folk også ellers har disse sidene oppe gjennom dagene og bruker dem som en del av sine hverdagslige redskaper. Jeg vet ikke om folk er klar over at dette faktisk kan forsvinne.


Hjemløse språksamlinger


Det er ikke bare ordbokpublikummet som vil merke at midlene forsvinner, understreker Grønvik.


- Det som virkelig er dramatisk for språkforskningen i Norge, er at ingen tar ansvar for å drive språksamlingene videre, som omfatter hele dokumentasjonen av norsk skrift og tale de siste 150 årene.


Dersom ingen overtar ansvaret for språksamlingene, frykter Grønvik at de blir overført til Riksarkivet.


- En slik samling dør når ingen filologer eller leksikografer tar i den. Det blir bare snakk om oppbevaring. Språkforskningen behøver et råmateriale å forske fra, det er elementær vitenskapelig metode. Man kan ikke spekulere seg fram til noe i arbeidet med språkforskning.


Det som trengs nå, er et politisk initiativ til å skape et nasjonalt arkivverk for de norske språksamlingene, mener Grønvik. Men universitetet vil ikke gå inn med flere midler etter prosjektets slutt i 2014.


- Taperen blir det norske språksamfunnet, som mister et stort og veldig effektivt arbeidsmiljø, sier Grønvik.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.52
Tirsdag 23. oktober 2018
Svenske medier har ikke vært selvkritiske nok etter sine «ekstreme» metoo-saker, sier SVT-sjef.
Mandag 22. oktober 2018
Kringkastingsrådet har mottatt 110 klager på NRKs bruk av Civita-leder Kristin Clemet som ekspertkommentator på valget i Sverige. – Jeg gjorde mitt beste for å være noenlunde objektiv, sier hun.
Lørdag 20. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde prioritere «Gjerdeløa» over dyr utenlandsk kunst, mener kritikerne. Men skal et nasjonalmuseum alltid sette den nasjonale kultur­arven først?
Fredag 19. oktober 2018
Nasjonalmuseet har satset tungt på Marianne Heske, mener Nasjonalmuseets direktør og samlingsdirektør. Men nye interne diskusjoner kan de godt ta.
Torsdag 18. oktober 2018
Nasjonalmuseet burde heller kjøpt Marianne Heskes «Gjerdeløa» enn russisk konseptkunst, mener kunstner og kunstkritiker.
Onsdag 17. oktober 2018
To småforlag føler seg ført bak lyset av Kulturrådets innkjøpsordning. – Det føles som om de har rappa bøkene våre, sier forlegger Andreas Høy Knudsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.
Mandag 15. oktober 2018
Jo Strømgren Kompani styrer mot nedleggelse, og Verdensteatret kan måtte avlyse verdensturné. Snart vil Kulturrådet besegle skjebnen til to av landets fremste kompanier.
Lørdag 13. oktober 2018
Hver tredje unge mann er blitt mer forsiktig med hva han sier og gjør etter metoo, viser ny undersøkelse.
Fredag 12. oktober 2018
Frp-velgere flest er skeptiske til metoo-kampanjen, viser en ny meningsmåling. – Sunt, mener Silje Hjemdal, likestillingspolitisk talsperson i partiet.