Torsdag 31. januar 2013
Løfter e-boksalget
Amazons salg av e-bøker økte med 70 prosent i fjor.

- Vi ser overgangen vi har ventet på, erklærer Amazon-sjef Jeff Bezos.


I går la han fram selskapets tall for 2012, som viser en kraftig vekst i salget av elektroniske bøker.


- E-bøker er blitt en milliardkategori for oss, og veksten går fort - med rundt 70 prosent økning siste år. I kontrast til dette opplevde vi i desember den laveste veksten i salget av papirbøker på 17 år med en oppgang på bare fem prosent, sier Bezos i en pressemelding.


Amazon er verdens desidert største nettbutikk og vokser seg stadig større. Den totale omsetningen økte i fjor med nesten 30 prosent og passerte svimlende 61 milliarder dollar.


Aggressiv kjempe


- Dette er urovekkende, sier Tore Slaatta, professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo.


Han viser til at Amazon er en aggressiv part i forhandlinger med forlag og bransjeorganisasjoner. Selskapet, som stadig havner i rettssaker, bruker makten sin til å presse priser, oppløse bransjeavtaler og omgå skattelovgivning i flere land. Spesielt urolig er Slaatta for at Amazon selger e-bøker som bare kan leses med selskapets egne lesebrett og apper.


- Amazon er i ferd med å bli en monopolist som kontrollerer både maskinvare og innhold. Det likner Apples strategi, men Amazons er enda mer lukket, sier Slaatta.


Også Kjersti Myre Lessum, leder for den norske nettbutikken Bokkilden, er skeptisk til Amazons Kindle-format.


- Det er et veldig lukket system. For oss er det vanskelig å forklare kundene våre at vi ikke kan selge bøker til Kindle-fordi Amazon stenger andre aktører ute, sier hun.


Kan hindres av boklov


Som konkurrent er Amazon skummel, mener Lessum.


- Konkurransen fra Amazon er veldig utfordrende. Selskapet er kjent for å gå inn i nye markeder, dumpe prisene og vokse seg stort. Men så lenge vi har en ordning med fastpris på bøker, er det norske markedet forhåpentligvis ikke så interessant for Amazon, sier Lessum.


For å hindre at norske bokhandlere blir utkonkurrert av Amazon, trengs en boklov som sikrer fastpris på norske bøker, mener professor Tore Slaatta.


- Det eneste fornuftige å gjøre i denne situasjonen er å innføre fastpris på norske bøker. Det demmer opp for hva internasjonale giganter kan foreta seg, og det bedrer vilkårene for de små aktørene. Hvis ikke kan de store bruke sin økonomiske kraft til å dumpe prisen på bøker, sier han.


Ikke problemfritt


Det er skapt en illusjon om at e-boka er en problemfri teknologi, mener Slaatta.


- Men det er den ikke. Riktignok er det utrolig lett å få tilgang til e-bøkene. Men når du skal lese dem, arbeide med teksten og bevare den, blir det verre. E-bøker er ikke så stabile som papirbøker. Teknologien er skjør, man er avhengig av strøm, og den blir lett skadet. Bare det å rote bort den fordømte laderen til lesebrettet, blir et kjempeproblem. Men dette er vi forbrukere tydeligvis villige til å leve med i dag. Vi får et mer og mer sårbart samfunn, sier medieforskeren.


Han oppfordrer norske bokkjøpere til å bruke sin forbrukermakt målrettet:


- Norske forbrukere bør bevisst velge andre bokhandlere på nettet. Det må være strategien for å sikre et mangfoldig marked, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.51
Lørdag 25. mai 2019
For å få boka «Kvinner i kamp» bredt ut i USA måtte forfatter Marta Breen akseptere at kvinnelige brystvorter ble sensurert bort fra en av illustrasjonene.
Fredag 24. mai 2019
Donna Zuckerberg har undersøkt ytre høyres fascinasjon for gresk og romersk kultur. Hun ber oss ta misbruket av antikken på alvor.
Torsdag 23. mai 2019
Overskrifta «Kunne Ari vært neger?» fra 2002 har fått mange til å steile. Vil omtalen av Erlend Elias som «en homse med et visst skrullenivå» snart vekke liknende reaksjoner?
Onsdag 22. mai 2019
Jo mer strømme­tjenester som Storytel og Fabel blir brukt, desto mindre blir honoraret per strømming. Forsker Arnt Maasø mener forfatterne bør kreve en annen betalings­modell.
Tirsdag 21. mai 2019
Sponsing av skoletransport bidro til ny besøksrekord for Sørlandets Kunstmuseum i fjor. Direktør Reidar Fuglestad tilbake­viser at museet har forsøkt å blåse opp besøkstallene.
Mandag 20. mai 2019
20 prosent, 25 prosent eller kanskje 30? Cappelen Damm tilbyr forfattere helt ulike royalty­satser for lydbokstrømming på Storytel.
Lørdag 18. mai 2019
Høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) avviser at regjeringens ­politikk fører til nedleggelser av studieplasser.
Torsdag 16. mai 2019
Bokaktuelle Olaug Nilssen serverer satire om kulturmannens vaklande autoritet i sitt satiriske drama «Ikkje tenk på det».
Onsdag 15. mai 2019
Forfattere har fått mangelfulle kontrakter og altfor lav royalty for strømming hos Storytel. – Rått og brutalt, mener Forfatter­foreningen.
Tirsdag 14. mai 2019
Salget av papir­bøker stuper, men strømming av lydbøker demper fallet for storforlagene. Nå må mindre aktører også få ta del i veksten, krever bokforsker.