Onsdag 16. januar 2013
Dette er velgergrupp Ap-sekretæren vil ha
FLYTER: Ap har elendig oppslutning blant sine egne kjernetropper i fagbevegelsen. Likevel er det velgerne som står mellom Ap og Høyre som skal sikre fire nye år for Stoltenberg & Co.

- De er opptatt av sosialdemokratiske verdier. Problemet er bare at de ikke er sikre på om de skal stemme på oss, sier Aps Raymond Johansen.


Partisekretæren kikker ned på menneskene som flyter rundt på gata utenfor Arbeiderpartiet-borgen på Youngstorget.


Selv om Ap sliter tungt med oppslutningen blant sine egne i fagbevegelsen, er det en annen velgergruppe Johansen tenker mest på om dagen.


For der Ap i valgkampene i 2005 og 2009 satset på å mobilisere sine kjernevelgere i fagbevegelsen og på venstresida, er det nå de 300.000 «flytvelgerne» som skal fenges.


De skiller seg gjennomgående fra tradisjonelle Ap-velgere på flere måter:


* De vurderer å stemme både Høyre og Ap.


* Har over gjennomsnittet god økonomi.


* Er lite interessert i ideologi og politikk, men er opptatt av kvalitet på velferdstjenestene.


* Bekymret for det urolige økonomiske klimaet.


* Bekymret for effektene av innvandringen og mener folks sosiale pliktfølelse bør styrkes.


Strategene i Ap har det siste året brukt svært mye ressurser på å finne ut mer om disse attraktive velgerne.


Voksende gruppe


Ifølge Aps partistrateger besto flytergruppen av knapt 100.000 mennesker i 2009. Men i takt med Høyres framgang på målingene, har antall velgere som står mellom Erna og Jens vokst til nesten 300.000 personer.


- Det er en ny situasjon, men det betyr ikke at vi skal legge om politikken vår, sier Johansen.


Ifølge partisekretæren er det nemlig ikke Høyres politikk som gjør Erna Solberg til en populær statsministerkandidat blant «flyterne».


Snarere er det en kombinasjon misnøye over det som ikke fungerer i Velferds-Norge og utenompolitisk rot i regjeringspartiene.


- I tillegg til at saker som Øygard-saken tar utrolig mye tid og krefter fra partiet, har de en demobiliserende effekt ute blant velgerne. Det ser vi ikke minst blant flytvelgerne, sier Johansen.


Trøbbel i LO


Etter et år med opprivende EØS-strid er de rødgrønnes oppslutning blant LO-organiserte på rundt 40 prosent, ifølge de seineste målingene. Johansen mener tallet må opp på 55 for at de rødgrønne skal ha noen sjanse til gjenvalg.


- Er det ikke en motsetning mellom å fri til flytvelgerne og å fri til kjernevelgerne i LO?


- Nei. Disse gruppene har i stor grad de samme verdiene. Flytvelgerne er opptatt av at Norge fortsatt skal være et spleiselag, at skolen og helsetjenestene fortsatt skal være offentlig, sier han.


Også i Johansens egne rekker har Aps strategiendring møtt motbør. Flere i partiet har uttrykt bekymring over at frieriet til flyterne vil bety at Ap går til høyre politisk.


- Det er det ingen grunn til at Arbeiderpartiet skal gå til høyre. Flytvelgerne er overhodet ikke opptatt av privatisering eller skattekutt. De vil bare ha kvalitet på tjenestene og trygg styring av økonomien. Vår oppgave er å vise at det er en rødgrønn regjering som kan gi dette og at alternativet er en Høyre/Frp-regjering som vil prioritere skattekutt foran velferd.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.51
Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Lørdag 10. november 2018
DYRT: Zerokonferansen omtaler seg selv som Norges viktigste møteplass for alle som er opptatt av klima. Men hvis vanlige folk skal med, må prisen ned, sier Natur og Ungdom.
Fredag 9. november 2018
FALL: Gapet mellom nivået på den statlige bostøtten og boutgifter i storbyene har økt dramatisk, viser ny rapport. Byene får en ekstraregning på flere hundre millioner.
Torsdag 8. november 2018
FRAFALL: Ungdom som faller ut av videregående fanges opp for seint, sier Jan Bøhler.
Torsdag 8. november 2018
KLAR MELDING: Leder for FNs klimapanel Hoesung Lee vil nødig fremstå alarmistisk. Men forskningen er entydig: Vi har dårlig tid, sier han.
Onsdag 7. november 2018
SAMLING: Ap, Sp og SV har reint fleirtal i Klassekampens novembermåling. Etter å ha blitt vraka av KrF er Jonas Gahr Støre klar for å samkøyre med dei raudgrøne.
Tirsdag 6. november 2018
KOSTBART: Jakten på de tapte Terra-pengene har gitt store inntekter til advokatene som det siste tiåret har jobbet med saken.
Mandag 5. november 2018
STRID: Når abortloven nå er på forhandlingsbordet, vil Senterpartiet fremme forslag om å fjerne den omstridte retten til tvillingabort. Ap går for fort i vranglås, mener Kjersti Toppe.
Lørdag 3. november 2018
DELT: Sentrale partifolk tror det kan ta tid å samle fløyene i KrF etter partiets skjebnelandsmøte på Gardermoen i går.