Torsdag 8. november 2012
Flere vil drepe en muslim
DRAPSTRUET: Konvertitten Yousef Bartho Assidiq mener mediene sin dekning av militant islamisme styrker de høyreekstreme. Selv har han mottatt flere trusler fra dette miljøet.

- Jeg synes det er kjedelig at de ikke tar tak i hatkriminalitet fra høyreekstreme når man ser at det samme skjer fra andre siden. Det er strengt tatt ikke verre det Ubaydullah Hussain har sagt på Facebook enn det jeg har fått imot meg, sier Yousef Bartho Assidiq til Klassekampen.


Mens den varetektsfengslede radikale islamisten Ubaydullah Hussain tirsdag fikk en utvidet siktelse for trusler, har politiet henlagt trusler Assidiq har mottatt fra høyreekstreme.


Ønsker ham død


De anmeldte truslene har kommet fra personer tilknyttet Norwegian Defence League (NDL) og Nama (Norsk antimuslimsk allianse):


«Du burde blitt avlivet som alle de andre svina! Synd du ikke ble knerta 22. juli!!!»


«Kom deg ut av Norge umiddelbart, ellers så skal du oppleve 9. september i ditt hjem»


Truslene ble framsatt på Facebook, men også på papir til Assidiqs hjemmeadresse. Det skjedde kort tid etter at han deltok på en demonstrasjon mot en islamfiendtlig samling i Århus i 31. mars i år, hvor blant annet NDL deltok.


Voldsfantasier


Assidiq er norsk konvertitt til islam og en aktiv samfunnsdebattant. Han har i lengre tid gjort et stort arbeid med å samle inn og systematisere ekstremistiske ytringer på nettet. For cirka en uke siden la han ut et album på Facebook med 55 bilder av hatytringer i debatter hvor et hundretall personer fra ytre høyrefløy deltok. Flere av ytringene var lagt ut under fullt navn, men Assidiq valgte å sladde etternavnene. Denne handlingen resulterte i at flere islamfiendtlige hatgrupper masserapporterte ham til Facebook, som nå har stengt ham ute i tre dager. Etter dette har Assidiq publisert de samme bildene på sin blogg. Klassekampen har gått igjennom alle de 55 skjermbildene. Her deles voldsfantasier om å angripe muslimer. Mange mener bomben 22. juli var for liten, og andre mener at innvandrere bør steriliseres.


* 17 ytringer gikk direkte på ønsket om å drepe en eller flere muslimer.


* 11 ytringer handlet om at vi er i en borgerkrig, at man må danne militser og bevæpne seg for krigen er nært forestående.


* 10 ytringer gikk på dehumanisering av muslimer. De blir kalt «insekter», «aper» og liknende.


Gavepakke til ytre høyre


Debattene i disse hatgruppene var særlig intense da den militante islamistiske organisasjonen Profetens Umma for alvor kom i mediene sitt søkelys. Da det ble holdt en demonstrasjon på Youngstorget mot filmen «Innocence of the muslims» ga mange uttrykk for at noen burde parkere en bil med kunstgjødsel der.


Assidiq mener dekningen av Profetens Umma har vært en gavepakke til ytre høyre, fordi de bruker det til å legitimere sitt eget hat mot den muslimske minoriteten og mot islam. Han mener mediene også bør sette flomlyset på de høyreekstreme.


- Det er en skjevhet i dekningen som fører til at ekstremismen bare øker. Høyreekstreme får legitimert sitt syn, og radikale islamister får oppmerksomhet, som de rekrutterer på, sier Assidiq som også har karikert og kritisert Profetens Umma på sin Facebook-side.


Følger opp saken politisk


Antirasistisk senter har merket den samme tendensen til økt høyreekstrem aktivitet etter at medienes flomlys ble satt på Profetens Umma. Dette har de tatt opp med blant annet Arbeiderpartiets Jan Bøhler, og de ønsker å ta dette videre til flere medlemmer i justiskomiteen på Stortinget.


- Vi må ikke glemme de høyreekstreme miljøene. Det har vært en økende tendens til voldsretorikk på ytre høyrefløy etter 22. juli, sier lederen for Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli, til Klassekampen.


Antirasistisk senter har den siste tida også markert seg mot militant islamisme.


- Vi har mottatt hatytringer og hets fra begge sider, sier hun, men ønsker ikke å gå i detalj om innholdet i ytringene.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.50
Lørdag 16. november 2019
2021: Fellesforbundets leder Jørn Eggum mener han ser nye takter fra MDG etter et konstruktivt møte. En sluttdato for olja er ikke regjerings­ultimatum, sier MDG.
Fredag 15. november 2019
STRID: Ansatte ved politihøgskolen mener at styret må trekke seg dersom regjeringen tvinger gjennom studentkuttet ved politiutdanningen i Oslo.
Torsdag 14. november 2019
NY TID: Linn Herning har lenge vært bekymret for utviklingen av offentlig sektor. Først etter at hun ble alvorlig sjuk, ble hun ordentlig redd for at velferdsstaten ikke alltid kommer til å redde henne.
Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.
Tirsdag 12. november 2019
MOT SKATT: En omfattende lobbykampanje i regi av sjømatnæringen ble sjøsatt for å hindre at norske oppdrettsselskaper skal bli ilagt grunnrenteskatt.
Mandag 11. november 2019
REDSKAP: Flere rødgrønne partier vil ta større kontroll over Oljefondet for å nå klimamål. SV åpner for å klimainvestere deler av fondet i Norge.
Lørdag 9. november 2019
SNAKKER: Flere LO-topper steilet da sentrale Ap-profiler åpnet for å ta med MDG i regjering. Nå har MDG gått i dialog med fagbevegelsen med mål om tettere samarbeid.
Fredag 8. november 2019
PRESSET: Trygderetten drukner i saker og har doblet saksbehandlingstida de siste årene. Nå må de forberede seg på en formidabel jobb om feilaktige Nav-saker skal behandles på nytt.
Torsdag 7. november 2019
URO: Det siste året har to av tre nye jobber kommet i bare to fylker – Oslo og Akershus. Aps Hadia Tajik mener regjeringens arbeidsmarkedspolitikk er «distriktsfiendtlig».
Onsdag 6. november 2019
GULL: Lakseoppdrett er god butikk. Samla formue til dei største eigarane i 18 av dei største selskapa runda ni milliardar kroner i 2018.