Fredag 2. november 2012
Trenger HMS for musikere
Rockeartister dør tidligere enn andre og har langt høyere forekomst av psykiske lidelser enn andre yrkesgrupper. Men det er lite hjelp å få for dem som sliter.

- Arbeidshelse og HMS blir ikke vektlagt i kreative yrker slik det gjør i resten av arbeidslivet, og det finnes lite kunnskap på området. Vi er 75.000 som jobber i bransjen, men går man til fastlegen med arbeidsrelaterte plager, vet de lite om det. Idrettsutøvere har derimot mange steder å oppsøke hjelp, sier Terje Tranaas, prosjektleder for Norsk Underholdningsmedisinsk Institutt (NUMI).


- Flere er feiltrent


Organisasjonen står bak Nordens første seminar om artisthelse, som åpnet på Rock City i Namsos i går. Seminaret tar for seg helse og arbeidsmiljø i opplevelsesindustrien. Musiker Åge Aleksandersen er blant dem som skal snakke om karrierens pris.


- Som artist møter man på mange helsemessige problemstillinger, spesielt når man turnerer. Det kan dreie seg om dårlig mat og søvnforhold, å være lenge borte fra familien og ha stor tilgang på alkohol, sier Åsmund Prytz, daglig leder for Rock City.


De fleste store sykehus i Norge har arbeidsmedisinske avdelinger, men Terje Tranaas sier det er lite å hente for underholdningsbransjen. Han begynte å jobbe med helse for artister i 2008, og vil ha på plass flere tilbud for yrkesgruppa. NUMI samarbeider i dag med et team av leger og psykologer som kan gi en skreddersydd helsesjekk til artister, og de holder også kurs for framtidige utøvere. På sikt er målet å få på plass et eget kompetansesenter for artisthelse.


- Kunnskapen om hvordan man unngår skader er altfor lav. Jeg kjenner flere som er feiltrent som unge, og for eksempel ikke vet hvordan man skal holde håndleddet riktig når man spiller gitar. Konsekvensen blir ofte at karrieren stopper altfor tidlig, sier Tranaas, som selv har lang erfaring som musiker.


Han ser også tegn til at psykiske plager er vel så vanlige som fysiske i underholdningsbransjen.


- Flere sliter med prestasjonsangst, forventningsbrudd og problemer med familie og samliv, sier han.


Forsker på musikerhelsa


En britisk undersøkelse viser at rockemusikere har dobbelt så stor sjanse for å dø tidlig som andre. I Norge er kunstnere den yrkesgruppa med høyest forekomst av angst og depresjon, i følge Statistisk sentralbyrå sin siste levevilkårsundersøkelse. Jonas Vaag arbeider i disse dager med en doktorgrad om psykososial helse blant norske musikere.


- Vi vet lite om musikerhelse i dag, og trenger en grunnleggende kartlegging av hva som er spesielt for denne yrkesgruppa. Målet er at undersøkelsen skal komme bransjen til gode, slik at man kan vite hvilke tjenester man kan tilby, sier Vaag.


Foreslår kollegahjelp


På bakgrunn av dybdeintervjuer med tolv erfarne artister, har han utarbeidet et spørreskjema som 4.500 medlemmer av Musikernes Fellesorganisasjon skal svare på denne høsten.


- Jeg er opptatt av å finne ut av hva de selv mener er beskyttende faktorer for å opprettholde en musikkarriere, sier han.


I påvente av forskningsresultatene, vil også Rock City ta initiativ til å hjelpe. De ser til Norske Lastebileieres forbund sin «kollegahjelp», der medlemmer kan ringe og snakke med kolleger hvis de har vært utsatt for en ulykke. Nå vurderer rockesenteret å opprette en liknende telefontjeneste for artister.


- Som turnerende musiker slites man ofte mellom familieliv og jobbliv, og kan møte på mange situasjoner langs veien som det kan være greit å snakke om. Kollegahjelp er et godt utgangspunkt, fordi det kan være enklere å snakke med noen som har liknende erfaringer, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.50
Fredag 21. februar 2020
– Vi vil ha en eier som satser på journalistikken, sier Joel Jonsson, tillitsvalgt i Hall Media. Polaris og Amedia er i budkamp om det kriserammede konsernet.
Torsdag 20. februar 2020
De siste fem årene er det knapt blitt utgitt diktsamlinger for ungdom. Nå tror flere at trenden kan snu.
Onsdag 19. februar 2020
Resetts søknad om medlemskap i Redaktørforeningen ble avslått etter en «helhetsvurdering». Pressenestor Per Edgar Kokkvold etterlyser en bedre begrunnelse.
Tirsdag 18. februar 2020
Poet og bibliotekar Paal Bjelke Andersen opplever at de «enkle» diktene ikke snakker til ham.
Mandag 17. februar 2020
Kulturrådet har bedt Bylarm om å betale artistene bedre, og samtidig kuttet i støtta til festivalen. – De kveler Bylarms sjel, sier programsjef Joakim Haugland.
Fredag 14. februar 2020
SSB presenterer misvisende besøkstall ved norske teatre, vedgår byrået selv. BI-professor Anne-Britt Gran sier at statistikken skjuler en betydelig markedssvikt.
Torsdag 13. februar 2020
NTB-sjef Sarah Sørheim vil innføre en ny type avtale for levering av nyhetsstoff, der nyhetsbyrået skiller på redaksjonelle medier og andre. Diskriminering, svarer Resett-redaktør Helge Lurås.
Onsdag 12. februar 2020
Da Martin Svedman skrev sin første diktsamling, ville han gjøre den så tilgjengelig som mulig. – Jeg ønsket at den skulle treffe flere enn bare poesi­kjennerne, sier han.
Tirsdag 11. februar 2020
Ifølge Pressens Faglige Utvalg er det innafor presse­etikken å omtale islam som «nazisme» – og å bruke ord som «jødesvin» i humor. – Tilliten til PFU er skadet, sier Anti­rasistisk Senter.
Mandag 10. februar 2020
Espen Haavardsholm konsentrerer seg om prosaen og vonar venstresida vil sameinast om politiske løysingar.