Tirsdag 2. oktober 2012
Kunstnere i lisensknipe
Bildekunstner Hjørdis Kurås bruker 25 tv-skjermer i et av sine kunstverk. Nå krever NRK nesten 65.000 kroner i lisensavgift.

Videokunst kan koste flesk, også for kunstneren. NRK krever at kunstner Hjørdis Kurås betaler lisens på 2580 kroner per tv-apparat hun bruker i kunstinstallasjonene sine. Det til tross for at apparatene slett ikke brukes til vanlig tv-titting.


Siden Kurås har et enkeltmannsforetak og bruker opp mot 25 monitorer i installasjonene sine, betyr det at totalkravet kan ende på nærmere 65.000 kroner.


- I tillegg må jeg betale for hver enkelt utstilling, slik jeg forstår det. I et godt år har jeg kanskje fjorten utstillinger og da må summen ganges med dette antallet, sier Kurås.


Det er ikke første gang hun har fått problemer med lisensen. Gurås studerte ved Kunsthøgskolen i Oslo fram til 2003 og mottok også den gangen et større lisenskrav fra NRK. Etter klage ble kravet ettergitt fordi hun var student, men nå er forståelsen ikke like stor.


Flere utstillinger


Kunstnerisk sett har 2012 vært et bra år for Kurås. Men i lys av NRKs lisenskrav er det ikke lett å glede seg.


- Jeg har hatt flere utstillinger i det siste, for eksempel for et par uker siden på Eidsvoll verk. I tillegg har jeg en videoinstallasjon i Tromsø nå. Men det burde jeg kanskje ikke si, for da baller det vel muligens på seg enda mer, sier Kurås.


Ikke har hun tv privat heller.


- Jeg kan bevise for NRK at det ikke er mulig å ta imot tv-signaler der jeg bor ettersom det verken er kabelnett, parabol eller andre former for uttak her.


Plombering


I mai kom et krav om kringkastingsavgift for én tv. Da ringte Kurås for å klage. I den forbindelse nevnte kunstneren at hun hadde hatt flere utstillinger med flere tv-apparater. Dermed kom et nytt krav, nå om lisens for hver monitor.


Ifølge Kurås har hun vært i jevnlig kontakt med NRK helt siden i vår. Det har ikke ført fram, og nå er kravet sendt til Statens innkrevingssentral.


- Lisensavdelingen i NRK sier at Statens innkrevingssentral har saken, og Statens innkrevingssentral sier at jeg må snakke med NRK. Det har vært enormt mye fram og tilbake i flere måneder nå, sier hun.


NRK underbygger avgiftskravet med at antenneinngangene på tv-apparatene kan plomberes.


- Det er urimelig, synes jeg, siden garantien på tv-ene ryker om den plomberes. Dessuten ser jo veldig mange i dag på tv via en digital HDMI-inngang. Regelverket virker fullstendig utdatert, mener Kurås.


Kan ikke fortsette


Statens innkrevingssentral har nå begynt å trekke månedlige beløp fra kontoen hennes.


- Jeg lever stort sett av statlige stipender. Det er på linje med en dårlig uføretrygd. Så det er selvsagt begrenset med midler man har å leve for. At to og et halvt tusen kroner forsvinner i lisensutgifter hver måned er ikke akkurat gunstig, sier hun.


Hvor lenge det vil pågå, og hvor mange monitorer NRK til slutt vil ta betalt for, vet ikke Kurås. Det eneste hun er sikker på, er at det blir umulig å fortsette med denne type kunst dersom NRKs krav blir stående.


- Det kommer ikke til å la seg gjøre, nei. Den type kunst jeg holder på med er ikke akkurat så veldig omsettelig. Jeg må bare håpe at dette ordner seg på et vis, sier hun.


Stipend går til lisens


Også bildekunstner Marianne Selsjord, som jobber med audiovisuell kunst, har hatt lange runder med NRK om kringkastingsavgift.


- Jeg har søkt om å slippe lisens flere ganger tidligere og fått medhold, men i fjor kjøpte jeg en 3D-skjerm for å jobbe med 3D- og stereoproblematikk. Da var svaret fra NRK at jeg må betale lisens fordi det er tv-mottaker i skjermen, sier Selsjord.


- Hadde det gått, skulle jeg ha gjort det, men jeg tror ikke det er mulig å få kjøpt en 3D-skjerm i dag uten tv-mottaker innebygget, sier hun.


Støtten fra Kulturrådet er det som har gjort at hun har kunnet investere i nytt utstyr.


- NRK gjør det vanskelig for ny, eksperimentell samtidskunst i Norge. Dette er jo kunst som først og fremst eksponeres og som det ikke selges så mye av, akkurat. Vi som jobber med det får ofte prosjektmidler. Å bruke prosjektmidler på å betale NRK-lisens er veldig kjedelig.


Lav forståelse


Selsjord mener NRK har lagt seg på en hardere linje.


- Det er helt klart en kursendring på gang. Det virker som det har kommet en ny, langt råere generasjon medarbeidere på NRKs lisenskontor, sier hun.


Daglig leder i Norske bildekunstnere (NBK) Gjert Gjertsen sier at organisasjonen uten unntak plomberer sitt tv-utstyr.


- Vi har vært borti problemstillingen, spesielt i forbindelse med større utstillinger som Høstutstillingen. Da har vi valgt å plombere utstyret for å slippe å betale lisens, sier Gjertsen.


Han oppfordrer Hjørdis Kulås til å ta kontakt dersom tvisten med NRK blir stående.


- I den grad problemstillingen er mulig å gjøre noe med, skal vi gjøre det vi kan for å hjelpe henne, sier han.


Følger bare forskriftene


Lisenssjef i NRK Freddy Lysfjord viser til NRKs reglement.


- Ifølge forskriftene om fjernsynsmottakere må det betales kringkastingsavgift for hver enkelt mottaker. I vår saksbehandling følger vi forskrifter og praksis også ved henvendelser fra kunstnere, skriver Lysfjord i en mail til Klassekampen.


- Garantirettighetene brytes ved plombering, hever kunstnerne. I tillegg hindrer ikke det muligheten for å se tv via for eksempel HDMI. Er NRKs reglement utdatert?


- Om HDMI-inngangen brukes for å se fjernsyn, er det eventuelt utstyret som er koplet til denne inngangen som er avgiftspliktig, for eksempel en dekoder. HDMI-inngangen kan jo også brukes til visning av video eller bilder, hvor ikke avgiftspliktig utstyr behøver å benyttes, svarer Lysfjord.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.49
Onsdag 21. august 2019
Kulturrådet krever at de som søker om tidsskriftstøtte, skal honorere sine bidragsytere etter vedtatte minstesatser. – Urealistisk, mener Tidsskrift­foreningen.
Tirsdag 20. august 2019
Astrup Fearnleys sponsor anklages for folkerettsbrudd, mens Nasjonal­museet tar imot støtte fra skatte­paradis. Kunstnere mener debatten om «giftige donasjoner» må reises også her hjemme.
Mandag 19. august 2019
Medvirking og mediebruk er viktig i den kommende kulturmeldingen for barn og unge.
Lørdag 17. august 2019
Det internasjonale kunstfeltet er i ferd med å kutte sine bånd til rike filantroper. Det nye begrepet er «giftige donasjoner».
Fredag 16. august 2019
Det danske medie­konsernet Aller tok ut 100 millioner kroner i utbytte og konsern­bidrag fra Dagbladet i fjor. – Det virker ikke som avisa har behov for presse­støtte, sier medieviter.
Torsdag 15. august 2019
Lørdag åpner egyptiske Mohamed El Masrys utstilling i Oslo. Men kunstneren selv nektes visum fordi UDI frykter at han vil søke asyl. – Et angrep på min kunstneriske frihet, sier han.
Onsdag 14. august 2019
Terror fra ytre høyre har påvirket hvordan svenskene snakker om innvandring. – Sveriges historie med høyreekstrem vold har preget landet mer enn vi tror, sier Bjarne Riiser Gundersen.
Tirsdag 13. august 2019
Terrorforskere ber mediene tone ned omtalen av den terrorsiktede 21-åringen etter moskéskytingen i helga.
Mandag 12. august 2019
Fem studieplasser på journalistikk­utdanningen ved Oslomet reserveres til søkere med minoritetsbakgrunn. I år har bare to studenter kommet inn via kvoten.
Lørdag 10. august 2019
Kulturminister Trine Skei Grande ­ stiller til Fortnite-duell. Ellers er det lite som står på spill for kulturfolk under Arendalsuka.