Fredag 21. september 2012
20 nye millioner
Den statlige støtten til avisene skal økes, varsler kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap). Hun åpner for at også løssalgsaviser skal kunne motta produksjonsstøtte.

Produksjonsstøtten til avisene øker med 20 millioner kroner i neste års statsbudsjett. Det meldte Anniken Huitfeldt i sin hilsningstale til Mediebedriftenes Landsforbunds årskonferanse i Oslo i går.


Ny utredning


På hvilken måte de 20 millioner kronene skal bli fordelt, er ikke klart. Tidligere har det vært kjent at Huitfeldt ønsker en omlegging av mediestøtten for å sikre at også nettmedier kan får produksjonsstøtte. I går annonserte hun at det i tillegg vil bli gjort en utredning av spørsmålet om hvorvidt løssalgsavisene skal få produksjonsstøtte. Nå er det kun abonnementsbaserte papiraviser som får direkte støtte fra staten.


Fortsatt moms?


I dag slipper papiravisene å betale moms, mens nettavisene er momsbelagt. Det har kulturministeren varslet at hun ønsker å endre. Og fra mediestøtteutvalget er det foreslått flat moms på åtte prosent for medier på både nett og papir. Om regjeringen velger en slik løsning, vil det føre til betydelig økning av papiravisenes utgifter. I så fall må de få en form for kompensasjon, ifølge Huitfeldt.


- Innføring av moms på åtte prosent vil føre til en kostnad for papiravisene på en halv milliard kroner i 2013, uttalte hun og la til at det vil komme mer om dette i budsjettet.


Maktspredning


Ryktene i mediebransjen skal ha det til at det kommende statsbudsjettet ikke kommer til å røre nullmomsen, men det ville Huitfeldt verken bekrefte eller avkrefte overfor Klassekampen.


- Dette er et skattepolitisk anliggende jeg ikke kan kommentere nå, sa hun.


I sin tale til MBL gikk Huitfeldt også hardt ut mot angrepene på medieeierskapsloven som i det siste er kommet både fra mediekonsernet Schibsted og fra de politiske partiene på høyresida.


- Det er sjelden jeg leser kommentarer i ei avis som er uenig med egne eiere. Det viser at eierskap ikke er uten betydning for hva som skrives. Maktspredning i mediene er like viktig som i politikken, sa Huitfeldt.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.49
Tirsdag 21. mai 2019
Sponsing av skoletransport bidro til ny besøksrekord for Sørlandets Kunstmuseum i fjor. Direktør Reidar Fuglestad tilbake­viser at museet har forsøkt å blåse opp besøkstallene.
Mandag 20. mai 2019
20 prosent, 25 prosent eller kanskje 30? Cappelen Damm tilbyr forfattere helt ulike royalty­satser for lydbokstrømming på Storytel.
Lørdag 18. mai 2019
Høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) avviser at regjeringens ­politikk fører til nedleggelser av studieplasser.
Torsdag 16. mai 2019
Bokaktuelle Olaug Nilssen serverer satire om kulturmannens vaklande autoritet i sitt satiriske drama «Ikkje tenk på det».
Onsdag 15. mai 2019
Forfattere har fått mangelfulle kontrakter og altfor lav royalty for strømming hos Storytel. – Rått og brutalt, mener Forfatter­foreningen.
Tirsdag 14. mai 2019
Salget av papir­bøker stuper, men strømming av lydbøker demper fallet for storforlagene. Nå må mindre aktører også få ta del i veksten, krever bokforsker.
Mandag 13. mai 2019
SV og Senterpartiet vil sette foten ned for det de mener er en sentralisering av Universitets-Norge.
Lørdag 11. mai 2019
Steve Bannon er en person som stråler i rampelyset, også når han får motstand, sier redaktør Paul Lewis i The Guardian. Likevel vil han ikke kritisere dem som gir Bannon en scene.
Fredag 10. mai 2019
Universitetet i Sørøst-Norge har flere campuser som kan stå lagelig til for hogg, advarer forskere. Rektor har selv åpnet for å diskutere ned­leggelser.
Torsdag 9. mai 2019
Etter at Gyldendal avsluttet sin gjennomgang av plagiatanklagene mot Eirin Gundersen, er det funnet flere eksempler på ukrediterte lån. Men forlaget vil ikke røpe hvem som er berørt.