Fredag 7. september 2012
Vil vingeklippe Kosmo
KRITIKK: Riksrevisor Jørgen Kosmo stikker kjepper i hjulene for statsråder som vil utrette noe politisk, hevder tidligere ministre. Nå vil de strippe Riksrevisjonen for makt.

- Riksrevisjonen er blitt et overstorting der ingen politiske resultater er bra nok. Resultatet blir at politikernes ambisjoner drives nedover, sier tidligere utdanningsminister Kristin Clemet (H).


I går slo tidligere statsråd Erik Solheim (SV) alarm om kontrollhysteriet i norsk politikk, som han mener legger hindre i veien for statsråder med store politiske ambisjoner.


Nå får han full støtte fra tidligere ministre fra flere partier.


De mener Riksrevisjonen under Jørgen Kosmos ledelse har vokst seg langt mektigere enn politikerne i sin tid hadde tenkt seg.


- Jeg mener Jørgen Kosmo har dratt Riksrevisjonen i en veldig farlig retning, sier tidligere landbruks- og oljeminister Terje Riis-Johansen.


Også tidligere Ap-statsråd Odd Eriksen advarer mot et kontrollhysteri i politikken.


- Det er en hårfin balanse mellom revisjon og å gå inn i politikken direkte, sier den tidligere næringsministeren, som understreker at han personlig ikke har hatt noen negative erfaringer med Riksrevisjonen.


Kristin Clemet mener Riksrevisjonen i praksis stikker kjepper i hjulene for statsråder som vil utrette noe politisk.


- Desto mer ambisiøse mål man setter seg, desto vanskeligere blir det å gjøre Riksrevisjonen fornøyd. Det fører til at statsrådene blir mindre ambisiøse. Da gjør man i det minste ikke feil, sier hun.


Forvaltningsrevisjon


De trekker et skarpt skille mellom regnskapsrevisjon, som de mener er en viktig oppgave for Riksrevisjonen, og forvaltningsrevisjon, som de mener er svært problematisk.


Forvaltningsrevisjon vil si at Riksrevisjonen går inn og vurderer departementenes politiske måloppnåelse.


- Riksrevisjonen burde ikke gå inn og mene noe om barnehage- eller klimapolitikken er vellykket. Det er politikernes oppgave, sier Riis-Johansen.


Clemet og Riis-Johansen står på hver sin side av midtstreken i norsk politikk, men deler irritasjonen over at Riksrevisjonen slår ned på små feil i stedet for å se det store bildet. Resultatet blir handlingsvegring i forvaltningen, mener de.


- Statsrådene bruker enormt med tid og krefter på å unngå å gjøre feil, i frykt for å få Riksrevisjonen over seg, sier Clemet, som i dag er daglig leder i tenketanken Civita.


- Riksrevisjonen sprer frykt i departementene. Forrige generasjon politikere bygde landet, denne generasjonen politikere er opptatt av å ikke trø feil, sier Riis-Johansen.


Krever endring


De tidligere statsrådene håper nå at Stortinget vil gå gjennom Riksrevisjonens oppdragsbeskrivelse.


- Det var ingen som hadde sett for seg at Riksrevisjonen skulle bli så mektig da Stortinget endret Riksrevisjonens mandat. Stortinget bør gå tilbake på sitt vedtak, slik at Riksrevisjonen ikke lenger driver forvaltningsrevisjon, sier Riis-Johansen, som i dag er fylkesordfører i Telemark.


Klassekampen forsøkte uten hell å få tak i riksrevisor Jørgen Kosmo i går.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.49
Tirsdag 17. september 2019
KRAV: LO har krevd at Foodora gir fast ansettelse til et bud som ble innleid fra selskapet Easy Freelance under streiken.
Mandag 16. september 2019
ADVARSEL: Stasjonssjefen på Kongsberg advarte mot konsekvensene av politireformen. – Jeg forstår innbyggernes følelse av at de har tapt noe, sier Håvard Revå.
Lørdag 14. september 2019
LØFTEBRUDD: Politireformen ga løfter som ikke ble holdt. I Numedal kryper utryggheten inn i husene til folk. Frykten er at det som er blitt ødelagt, ikke lar seg reparere.
Fredag 13. september 2019
SKILLE: Private barnehager kan selv velge ut hvilke barn de vil tildele plass. Noen stiller som krav at foreldrene må kjøpe aksjer for å få barnehageplass.
Torsdag 12. september 2019
VINNAR: Etter ein knusande val­siger i Nordkapp vil SV og Senterpartiet ta frå Rica-gruppen kontrollen over Nord­kapplatået.
Onsdag 11. september 2019
NØTT: Mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er avvisende til et mulig nasjonalt MDG-samarbeid, vil ikke Mette Nord i Fagforbundet utelukke en slik allianse.
Tirsdag 10. september 2019
OPPVASK: Etter nok et smertefullt valg ber tidligere Ap-topp Helga Pedersen partiet om å alliere seg med MDG for å vinne regjeringsmakt i 2021.
Mandag 9. september 2019
POSISJON: MDG håper et brakvalg i dag vil gi makt i en rekke byer. Nasjonal talsperson Arild Hermstad åpner for å ta partiet inn i regjering i 2021.
Lørdag 7. september 2019
STØRRE: Siden streiken i Foodora startet har fagforeningen vokst fra 102 til 195 medlemmer. Foodora hevder fagforeningen ikke er opptatt av gode arbeidsvilkår.
Fredag 6. september 2019
AVTALE: Oslo-byrådet har fått med seg fagbevegelsen på å godta langturnuser i barnevernet. Nå lover Inga Marte Thorkildsen (SV) at alle kommersielle skal ut av Oslos barnevern innen 2021.