Mandag 13. august 2012
Frykter svensk modell
FARLIG: Etter at høyresida tok makta i Sverige har arbeidsløsheten eksplodert, hevder LO. - God nok grunn til å holde høyresida i Norge unna regjeringsmakt, sier Roar Flåthen.

I dag sendes et nytt informasjonshefte om situasjonen i Sverige ut i over 40.000 eksemplarer til LOs medlemmer og tillitsvalgte. Tittelen er «STOPP! Noe er galt i Sverige». Heftet vil bli brukt i LOs fylkesorganisasjoner og forbund som skoleringsmateriell fram mot valget i Norge neste høst.


- For norsk fagbevegelse er det viktig å se hva som skjer under høyrestyret i Sverige. Vi ser dessverre et dystert bilde av en politikk som fører til feil retning på en rekke samfunnsområder, sier LO-leder Roar Flåthen.


En av fire unge uten jobb


Spesielt situasjonen på arbeidsmarkedet er alvorlig, ifølge LO-heftet. Fra å ha hatt en arbeidsløshet under OECD-gjennomsnitt fram til 2004, har arbeidsløsheten i nabolandet vokst kraftig, og ligger nå over åtte prosent, det samme som resten av OECD.


Etter at regjeringen Reinfeldt tok over har det blitt mer enn 100.000 nye arbeidsløse svensker. Ledigheten i Norge er til sammenlikning rundt tre prosent.


Ser man på situasjonen for de unge, ser det enda verre ut: I februar var ungdomsarbeidsløsheten (de mellom 15 og 24 år) på hele 25,2 prosent. Samtidig har rekordmange svenske ungdommer reist til Norge for å jobbe. Hadde de reist hjem, hadde ungdomsledigheten bikket 30 prosent.


Svekket sikkerhetsnett


I 2005 hadde Sverige det nest høyeste dagpengenivået i OECD-området. I dag ligger de under OECD-gjennomsnittet. En hovedgrunn for endringen er den store reformen den svenske regjeringen har gjennomført i «A-kassan».


I motsetning til i Norge, er arbeidsløshetstrygd i Sverige basert på medlemskap i såkalte A-kasser, forvaltet av fagbevegelsen. Reinfeldt-regjeringen gjorde medlemskap i slike ordninger mye dyrere, og strammet inn kravene for å kunne få ytelser. Nå har en halv million svensker nå meldt seg ut av A-kassene. De står uten forsikring eller rett til dagpenger om de mister jobben. Jevnt over har det vært lavtlønnede som har meldt seg ut.


Som følge av dette og andre endringer i velferdsordningene er det nå en voksende gruppe svensker som verken har krav på dagpenger, sykepenger eller andre typer støtte. Så langt gjelder det 140.000 svensker, eller 2,3 prosent av de i arbeidsfør alder.


Farlig ideal


- Høyresida i Norge ser til stadighet til Sverige. Jeg vil advare høyresida mot å kopiere den svenske politikken. Da blir det uro på arbeidsmarkedet. Hver fjerde svenske ungdom er uten jobb eller utdanning. Bare det burde få dem til å tenke seg om hva de vil kopiere, sier Flåthen.


I LO-heftet skriver LO-lederen i en kommentar at norsk høyreside har moderert seg på enkelte felt i arbeidslivspolitikken. Samtidig peker Flåthen på at de store arbeidsgiverforeningene NHO og Virke, samt partiene Frp og Venstre, fortsatt står på samme politikk, og at det vil ha mye å si for hva slags politikk en norsk høyreregjering vil føre.


- Er ikke dette et skremmebilde?


- I Sverige har høyresida gjennomført en privatiseringsbølge, de har gitt massive skattelettelser til de rike og gjennomført systematisk utsalg av statlige verdier. Det er reinspikka høyrepolitikk, sier Flåthen.


- Samtidig bygges det sosiale sikkerhetsnettet ned. Høyrepolitikken i Sverige gir oss en forsmak på hva som kan skje i Norge etter valget neste høst. Det er god nok grunn til å holde høyresida her i landet unna regjeringsmakt.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.49
Torsdag 20. juni 2019
MÅLING: 7 av 10 på Stovner er svært negative til den nye bomringen i Oslo. Innvandrerbutikkene i sentrum frykter å miste kunder.
Onsdag 19. juni 2019
HISTORISK: Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre historiens dårligste lokalvalg. Deler av partiet åpner nå for en lederdiskusjon.
Tirsdag 18. juni 2019
NEI: Venstre og KrF sier ja til Rita Otterviks (Ap) invitasjon til reforhandling av asylforliket, men Ap sentralt ønsker ingen endring.
Mandag 17. juni 2019
I FELLA: Arifi M. Ali studerte og jobbet for å slippe å gå på Nav. Nå tvinger høy kommunal husleie henne til å søke sosialhjelp.
Lørdag 15. juni 2019
GIR LITE I KASSA: Samferdselsministeren vil kutte bompenger ved å stanse arkitekttegnede T-banestasjoner og blomsterkasser i Oslo. Besparelsen kan gi 2,56 meter ny E 18.
Fredag 14. juni 2019
SÅRBART: Ei reservevasskjelde for hovudstaden har blitt utgreidd sidan 1965. No vil Oslo-politikarane utgreia meir. Vass­direktøren åtvarar.
Torsdag 13. juni 2019
ALARM: Over 2000 er blitt sjuke av bakterieinfisert drikkevatn på Askøy. Mattilsynet slår alarm om gamle ­leidningsnett og dårlege reservevatn fleire stadar.
Onsdag 12. juni 2019
TVIL: Unge Venstre var den ivrigste pådriveren for å gå inn i Erna Solbergs regjering. Nå har ungdoms­partiet holdt krisemøte om regjeringsdeltakelsen.
Tirsdag 11. juni 2019
TAUSE: Nordkapp kommune gikk inn for privatisering av Nordkapplatået etter hemmelige møter med Scandic og Rica. Nå vil ingen fortelle hva som skjedde på møtene.
Lørdag 8. juni 2019
TIL BUNNS: Venstre får 1,5 prosent og gjør sin dårligste måling noensinne. Med slike tall ville partiet blitt utradert fra Stortinget. Trine Skei Grande vil ikke kalle målingen krise.