Tirsdag 24. juli 2012
Kunne betalt eurokrisa
SKJULT: Internasjonalt skattenettverk anslår at summer tilsvarende USAs og Japans økonomi til sammen er gjemt unna i skatteparadis.

I en ny rapport lagt fram søndag mener Tax Justice Network at mellom 21.000 og 32.000 milliarder dollar, eller mellom 133.000 og 195.000 milliarder kroner er gjemt unna i skatteparadis verden over. 1707 milliarder kroner unndras årlig skatt, og en tredel av pengene stammer fra fattige utviklingsland.


- Disse tallene viser hvordan hvor mye penger som er gjemt unna i skatteparadis helt tilbake til 1970, og viser at situasjonen blir verre, sier John Christensen, leder for Tax Justice Network International til Klassekampen.


195 statsbudsjett


195.000 milliarder tilsvarer vel 195 norske statsbudsjett. Ifølge beregningene i rapporten ville de også kunne dekket store deler av underskuddet som nå rammer eurolandene.


I tillegg hevder rapporten at skatteparadis gir et skjevt bilde av økonomisk ulikhet, fordi penger i skatteparadis ikke regnes med i nasjonale regnskap.


- Vi har spurt økonomer verden over, og alle sier seg enig i at skatteparadis underrapporterer og øker ulikhet. Det er et viktig element i debatten om sosial ulikhet, fortsetter Christensen.


Informasjon avgjør


- Informasjon er steg én, fordi det synliggjør konkret hvor penger flyttes. Så kan vi bygge videre på det med regelverk, sier Sigrid Klæbo Jacobsen i Tax Justice Network Norge til Klassekampen.


Analysen av de internasjonale forholdene rundt skatteunndragelse er skrevet av økonomen James Henry, som tidligere har jobbet som sjeføkonom i McKinsey, et av verdens største konsulentfirma. Den slår videre fast at 10 millioner mennesker verden over har hemmelige kontoer i utlandet, og at en kjerne på vel 100.000 personer står for halvparten av summene som unndras skatt. Ifølge Klæbo Jacobsen har det skjedd mye det siste året, både i Norge og EU.


- Finansdepartementet varslet før sommeren at Norge vil innføre land-til-land rapportering, som er mer omfattende enn den EU trolig går for. Dette vil gi mer åpenhet i multinasjonale selskaper om hvor mye de tjener i andre land.


Fiksing av overskudd er den mest brukte måten for skatteflukt på verdensbasis.


U-land rammes


Mange av skattesnyterne kommer fra utviklingsland, der ressursene til jakt på skatteunndragelse og regelverk er mer mangelfullt enn det er i industrialiserte land.


I en globalisert økonomi der kapital flyter fritt, er det i mange land kun moralske hinder og et ofte svakt regelverk i veien for å plassere pengene sine i skatteparadis. Metodene er ulike, men går ut på en enkel grunnregel. Penger gjemmes i land der dette er lov, og der det gjerne ikke innkreves skatt. Skatteparadisene tjener på inntektene denne forretningsdriften genererer. Taperen blir særlig velferdsstater med høye skattesatser som er avhengig av at den rike delen av befolkningen også bidrar.


I motsetning til hva mange tror ligger de største skatteparadisene i Vesten, og ikke på palmeøyer i Karibien. Sveits og Luxemburg er blant de argeste motstanderne av regler for gjennomsyn, og jobber systematisk mot lover som skal hindre skatteflukt.


- De aller største aktørene å tilby hemmelighold finner vi i store vestlige økonomier, som delstaten Delaware i USA, og City of London i Storbritannia, sier Klæbo Jacobsen.


Britiske skatteparadis truet


I Storbritannia foregår det nå en skarp politisk debatt om framtida til de britiske kanaløyene Jersey, Sark, Alderney og Guernsey, som har brukt sin selvråderett fra England til å bygge opp en liten, men effektiv finansindustri for personer som ønsker å slippe unna skattekrav på fastlandet.


I en plan som skal slå ned på skatteunndragelser presentert i går vil den britiske regjeringen pålegge banker, advokater og andre firma som hjelper med kreativ skatteføring å oppgi kundelistene sine til inspektører. Dette vil så brukes til å advare personene involvert om hva de er en del av, og straffeskatten de vil måtte betale. Ifølge Klæbo Jacobsen er problemet stort også i Norge.


- Advokater som sluser penger til skatteparadis via klientkonto er et stort problem, fordi de gjemmer seg bak taushetsplikten. Derfor kan det være interessant å se på det britiske forslaget.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.48
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?
Fredag 16. august 2019
STOR DRØM: Økonomer i Matteo Salvinis fremadstormende Lega-parti vil føre Italia ut av euroen.
Torsdag 15. august 2019
SVARER: Kilder i Forsvaret mener Russland tidligere har svart på amerikanske øvelser i nord, men finner ingen enkel forklaring på den russiske militærøvelsen som pågår nå.
Onsdag 14. august 2019
PERVERST: Mindreårige jenter og maktmenn på privatjeten «The Lolita Express». Historien om Jeffrey Epstein er historien om de rike og mektiges grenseløse verden.
Tirsdag 13. august 2019
MISOGYNI: Kvinnehat er en sentral ingrediens i høyreekstremisters aktivitet både på nett og i det virkelige liv, bekrefter eksperter.
Mandag 12. august 2019
HAT: Høyreekstreme terrorangrep sprer seg, støttet av en hatsk internettkultur. Ekstremismeforskere tror sensur kan dempe trenden, i alle fall på kort sikt.
Lørdag 10. august 2019
MOTSTAND: Fleire tusen demonstrantar er arresterte før det kommande lokalvalet i Moskva. Det er varsla nye demonstrasjonar i dag.