Mandag 14. mai 2012
Skrur opp volumet
ULYDIGHET: Spanias regjering vil at folket skal godta kuttpolitikken i stillhet. Men hundretusener av indignerte spanjoler nekter å holde kjeft.

- Regjeringen forsøker å undertrykke bevegelsen og protestene. Så det er tilfredsstillende å se at strategien deres ikke fungerer, sier Cristina Asensi fra den spanske protestbevegelsen M15 til Klassekampen.


Asensi mener spanske myndigheter forsøker å skape en «atmosfære av frykt» for å stagge protestene mot deres kuttpolitikk. Den spanske regjeringen har den siste tida vedtatt lover som gjør det vanskeligere å organisere protester i Spania. Myndighetene har også blitt svært ivrige med å skrive ut store bøter til protestarrangører.


Likevel tok lørdag hundretusenvis av spanjoler til gatene i over 80 byer i protest mot kuttpolitikken til statsminister Mariano Rajoys konservative regjering. Ifølge arrangørene demonstrerte over 300.000 mennesker bare i Madrid.


- Hvilket demokrati?


Helgens protester retter seg mot de knalltøffe økonomiske innstrammingene kriserammede Spania har blitt pålagt av EU. Enorme folkemengder fylte Puerta del Sol i den spanske hovedstaden. Det var her protestbevegelsen «Los indignados» og M15-bevegelsen så dagens lys for et år siden, 15. mai.


Den gang fylte demonstranter plassen med telt i ukevis inntil de ble kastet vekk av politiet. Spanjolenes motstand smittet over Atlanteren og inspirerte Occupy-bevegelsen i USA. M15-bevegelsen ønsket denne helgen å gjenerobre Puerta del Sol denne helgen, men ble hindret av spansk politi. Nye aksjoner er planlagt i dagene framover.


- Det er synd de ikke tillater folk å samle seg fredelig for å diskutere politikk og løsninger. Vi skal uansett fortsette protestene. De kan ta bevegelsen ut av gatene, men de kan ikke ta ideene ut av bevegelsen, sier Asensi.


Hun mener sinnet mot regjeringens krisestrategi i økende grad også handler om hvordan spanjolene opplever at de mister kontrollen over egen politikk.


- Folk blir mer og mer sinte på den fundamentale mangelen på demokrati. Hvis det ikke er vi som bestemmer, men finansmarkedet, Tyskland eller EU-kommisjonen, hva slags demokrati har vi da?, sier Asensi.


Frykter EU-lån


Det demokratiske underskuddet blir ekstra tungt å takle i den desperate situasjonen Spania står i. Landets økonomi krymper, og nesten 25 prosent av landets befolkning står uten arbeid. Særlig dramatisk er situasjonen for unge mennesker. Arbeidsløsheten blant unge er 52 prosent.


Mange frykter nå at Spania må ta opp kriselån fra EU, slik Hellas, Portugal og Irland allerede har gjort, for å kunne betjene statsgjelden sin. EU-toppene frykter at en slik «redningsaksjon» vil sprenge krisefondet de har snekret sammen for å låne penger til land i krise (EFSF) og videre undergrave forsøket på å holde eurosamarbeidet sammen.


For Spanias befolkning handler frykten for kriselån i langt større grad om at landet vil måtte binde seg til enda hardere krav om økonomisk innstramming. I år har regjeringen kuttet offentlige budsjetter med til sammen 230 milliarder kroner.


- Protestene viser at det er massiv motstand mot denne politikken, og at folk er sinna på måten krisa blir håndtert på. De kutter i essensielle sosiale rettigheter, mens de redder bankene, sier Asensi.


Bankene først


Spanias banksektor vakler blant annet på grunn av råtten gjeld fra boligbobla som sprakk i 2008. Forrige uke bestemte regjeringen seg for å kjøpe ut landets tredje største bank, Bankia, med 10 milliarder euro. Bankredningen har fått det til å koke blant vanlige spanjoler som lider stadig hardere under regjeringens kuttmaskin.


- 10 milliarder er akkurat den samme summen de har kuttet i sykehus og utdanning, sier Asensi.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.47
Onsdag 21. august 2019
PROBLEMER: Militæroperasjonen i Persiabukta, sabotasjeaksjoner og USAs sanksjoner. Dette er temaene som Erna Solberg trolig vil snakke med Iran om.
Tirsdag 20. august 2019
PROTESTER: Frykten for Hongkongs politiske framtid har ikke sluppet taket.
Mandag 19. august 2019
ANGREP: Den islamske staten (IS) sier at de sto bak angrepet i Kabul lørdag. Afghanistankomiteen ser terroren som et forsøk på å svekke fredsforhandlingene.
Lørdag 17. august 2019
TRØBBEL: Varslene om en ny global økonomisk nedgangstid vokser i styrke. Hvem kan sko seg på en ny krise?
Fredag 16. august 2019
STOR DRØM: Økonomer i Matteo Salvinis fremadstormende Lega-parti vil føre Italia ut av euroen.
Torsdag 15. august 2019
SVARER: Kilder i Forsvaret mener Russland tidligere har svart på amerikanske øvelser i nord, men finner ingen enkel forklaring på den russiske militærøvelsen som pågår nå.
Onsdag 14. august 2019
PERVERST: Mindreårige jenter og maktmenn på privatjeten «The Lolita Express». Historien om Jeffrey Epstein er historien om de rike og mektiges grenseløse verden.
Tirsdag 13. august 2019
MISOGYNI: Kvinnehat er en sentral ingrediens i høyreekstremisters aktivitet både på nett og i det virkelige liv, bekrefter eksperter.
Mandag 12. august 2019
HAT: Høyreekstreme terrorangrep sprer seg, støttet av en hatsk internettkultur. Ekstremismeforskere tror sensur kan dempe trenden, i alle fall på kort sikt.
Lørdag 10. august 2019
MOTSTAND: Fleire tusen demonstrantar er arresterte før det kommande lokalvalet i Moskva. Det er varsla nye demonstrasjonar i dag.