Fredag 4. mai 2012
- Hold dere unna 1. mai!
SKJEMMES: Torbjørn Røe Isaksen synes det er flaut at ungdomspolitikere fra høyresida saboterer 1. mai-toget. - Isaksen bommer grovt, raser FpU-leder Himanshu Gulati.

- Hva er galt med å bli hjemme og stelle i hagen som en stille protest, slik Høyre-folk gjorde i gamle dager?


Høyres Torbjørn Røe Isaksen har fått nok av det han mener er unødvendige provokasjoner fra høyresida 1. mai.


I år hadde Unge Venstre hengt opp et banner med teksten «Hysj, vi jobber» på Youngstorget, der åtte tusen fagorganiserte tirsdag trakk ut for å gå i 1. mai-tog.


Både i Stavanger og Rana måtte LO kaste medlemmer av Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) ut av 1. mai-toget etter at de forsøkte å delta med egne paroler.


Skammer seg


Nå får LO støtte fra uventet hold. Høyretopp Torbjørn Røe Isaksen mener høyresidas ungdommer bør holde seg hjemme på arbeidernes festdag.


- Hold dere unna 1. mai! Det er rett og slett dårlig folkeskikk å møte opp på 1. mai bare for å ødelegge og provosere. Jeg blir beskjemmet når jeg tenker på liknende aksjoner jeg deltok i for femten år siden, sier han.


Isaksen forteller om ungdomstida i Porsgrunn, da han som nyinnmeldt Unge Høyre-medlem gikk etter toget med feiekost og parolen «noen må rydde opp etter sosialistene».


I dag skammer han seg.


- Det er mange vanlige arbeidsfolk som er ute og går i tog 1. mai. De bør få gjøre det uten å bli møtt med hets og politiske provokasjoner. Sabotasje bidrar bare til å skape en symbolsk avstand mellom høyresida og deler av arbeidstakerne, sier Isaksen.


- Men de forhåndsgodkjente i 1. mai-toget står som regel fjernt fra Høyres og Frps politikk?


- Det betyr ikke at man bør sabotere toget. FpU må gjerne arrangere sin egen demonstrasjon 1. mai, men de bør ikke ødelegge andres.


Vil ta 1. mai tilbake


FpU-leder Himanshu Gulati har lite til overs for kritikken fra Isaksen.


- Isaksen bommer grovt. Når vi stiller med paroler om lavere skatt for arbeidere er ikke det for å provosere, men fordi vi mener det er arbeidervennlig politikk. Hvis vi holder oss unna, gir vi venstresida monopol på 1. mai, sier Gulati, som understreker at også FpU-ere må finne seg i at paroler må godkjennes på forhånd.


- Vi skal sende ut informasjon til alle medlemmer om å følge de godkjenningsordningene som finnes. Vi skal ikke ødelegge, sier han.


Gulati mener det bør være et viktig poeng for høyresida å ta 1. mai tilbake.


- Jeg tror mange opplever 1. mai som en sterkt politisert dag, der mange ikke føler seg inkludert. I dag handler ikke 1. mai om å hylle arbeidere. Man hyller et knippe organisasjoner på venstresida, sier han.


- Men LO har over 800.000 medlemmer, og representerer vel således en stor del av befolkningen?


- Ja, nettopp. Frp har til tider hatt tretti prosent oppslutning blant LOs medlemmer. Da er det rart at parolene utelukkende støtter noen få organisasjoner på venstresida, framfor å dekke mangfoldet av medlemmenes oppfatninger, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.47
Fredag 15. november 2019
STRID: Ansatte ved politihøgskolen mener at styret må trekke seg dersom regjeringen tvinger gjennom studentkuttet ved politiutdanningen i Oslo.
Torsdag 14. november 2019
NY TID: Linn Herning har lenge vært bekymret for utviklingen av offentlig sektor. Først etter at hun ble alvorlig sjuk, ble hun ordentlig redd for at velferdsstaten ikke alltid kommer til å redde henne.
Onsdag 13. november 2019
KJØRER PÅ: Frp har abdisert som bilistenes parti, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Han tar gjerne over tittelen.
Tirsdag 12. november 2019
MOT SKATT: En omfattende lobbykampanje i regi av sjømatnæringen ble sjøsatt for å hindre at norske oppdrettsselskaper skal bli ilagt grunnrenteskatt.
Mandag 11. november 2019
REDSKAP: Flere rødgrønne partier vil ta større kontroll over Oljefondet for å nå klimamål. SV åpner for å klimainvestere deler av fondet i Norge.
Lørdag 9. november 2019
SNAKKER: Flere LO-topper steilet da sentrale Ap-profiler åpnet for å ta med MDG i regjering. Nå har MDG gått i dialog med fagbevegelsen med mål om tettere samarbeid.
Fredag 8. november 2019
PRESSET: Trygderetten drukner i saker og har doblet saksbehandlingstida de siste årene. Nå må de forberede seg på en formidabel jobb om feilaktige Nav-saker skal behandles på nytt.
Torsdag 7. november 2019
URO: Det siste året har to av tre nye jobber kommet i bare to fylker – Oslo og Akershus. Aps Hadia Tajik mener regjeringens arbeidsmarkedspolitikk er «distriktsfiendtlig».
Onsdag 6. november 2019
GULL: Lakseoppdrett er god butikk. Samla formue til dei største eigarane i 18 av dei største selskapa runda ni milliardar kroner i 2018.
Tirsdag 5. november 2019
SLAKTA: Havbruksnæringa hentar ut ein ekstraprofitt på 20 milliardar kroner i året. LO meiner det trengst for å halde på og ut­vikle arbeidsplassar i Noreg.