Onsdag 21. mars 2012
Hatdrap herjer Europa
RASISME: Frankrike er i sorg. Drapene i Toulouse føyer seg inn i en stadig lengre rekke av rasistisk motiverte drap i Europa.

I Frankrike forsetter politiet klappjakten på drapsmannen som har tatt livet av til sammen syv mennesker den siste uka. Mandag ble fire jøder - tre barn og en lærer - skutt og drept ved en jødisk skole i Toulouse i Sør-Frankrike.


Forrige uke ble tre soldater med nordafrikansk opprinnelse drept i samme område av landet. Fransk politi setter drapene ved den jødiske skolen i sammenheng med soldatdrapene forrige uke. Politiet har slått fast at det samme våpenet ble brukt i angrepene på soldatene og ved den jødiske skolen.


Rasistiske drap


Alle de drepte tilhører etniske minoriteter, og franske myndigheter mener drapene er rasistisk motiverte. Drapene i Frankrike føyer seg inn i en stadig lengre rekke av rasistisk drap i Europa.


* I desember i fjor ble to senegalesiske gateselgere skutt og drept av høyreekstreme Gianluca Casseri i Firenze i Italia. Casseri hadde bånd til den nyfascistiske grupperingen Casa Pound.


* I november i fjor avslørte den tyske avisa Der Spiegel at tyske nynazister sto bak drapene på til sammen ni mennesker med utenlandsk opprinnelse mellom 2000 og 2006. Åtte var tyrkere, mens det siste offeret var gresk.


* I Øst-Europa sprer rasistisk motiverte drap av mennesker med rombakgrunn seg. I januar ble to rombrødre skutt av en tidligere politimann i Tsjekkia. Den ene døde. Siden 1990-tallet skal tsjekkiske høyreekstreme ha tatt livet av til sammen 15 romfolk. I Slovakia ble seks mennesker med rombakgrunn drept i 2010.


* I Malmø i Sverige ble mennesker med innvandrerbakgrunn beskutt ved minst 16 anledninger i 2009 og 2010. Én ble drept og 13 skadet. En svensk mann ble arrestert i november 2010. Seinere ble han også siktet for å ha drept ytterligere to innvandrere i 2003.


Samtidig som antallet rasistisk motiverte drap øker i Europa, viser en ny undersøkelse fra den britiske antirasistorganisasjonen Hope not Hate at det finnes bred aksept for voldshandlinger blant høyreekstreme i Storbritannia. Over 2000 britiske høyreekstreme har blitt spurt i undersøkelsen. Rapporten «From voting to violence» viser at 64 prosent av tilhengerne til British Nationalist Party mener det vil bli uunngåelig å bruke vold for å forsvare «sin gruppe» og den britiske livsstilen.


Nazister ettersøkt


Øyenvitner til drapene ved den jødiske skolen i Toulouse sier at drapsmannen hadde et videokamera rundt halsen. Det spekuleres i om han har filmet udåden.


Ifølge det franske magasinet Le Point jakter politiet nå på tre tidligere soldater med nazisympatier i forbindelse med drapene. Ekssoldatene skal ha blitt kastet ut av den franske hæren etter at de ble fotografert mens de gjorde nazihilsen foran et flagg med hakekors i 2008.


Over hele Frankrike er det iverksatt ekstra sikkerhetstiltak både ved jødiske og muslimske skoler. Frankrike har Europas største jødiske befolkning, med rundt 700.000 jødiske innbyggere.


Første runde i det franske presidentvalget skal gjennomføres 22. april. Franske politikere har blitt enige om å sette den pågående valgkampen på vent til neste uke.


Frankrikes president Nicolas Sarkozy har slitt bak utfordrer François Hollande på meningsmålingene. Den siste tida har han skrudd opp temperaturen i sin innvandringsretorikk i et forsøk på å stjele stemmer fra høyrepopulistiske Nasjonal Front. Presidenten har sagt at «det er for mange innvandrere i Frankrike» og at han vil stramme til innvandringspolitikken om franskmennenes gir han fornyet tillit som president.


- Vi skal ikke bøye oss for terrorismen. Barbarisme, brutalitet og hat skal ikke få vinne, sa Sarkozy etter drapene.


Koordinator i Hope not Hate, Nick Lowles, mener Sarkozy burde finne tid til litt selvransakelse.


«Hvis han hadde hatt anstendighet, burde han innrømme sin egen rolle i å øke spenningene i det franske samfunnet», skriver han på anti-rasisme-organisasjonens nettsider.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.46
Fredag 13. desember 2019
GRØNN: En ny klimalov binder framtidige danske regjeringer, krever kutt hjemme og i alle sektorer. Nå stålsetter venstresida seg på kampen om hvordan målene skal nås.
Torsdag 12. desember 2019
D-DAG: En ny, radikal bevegelse brakte Jeremy Corbyn til topps i britiske Labour. I dagens valg står de overfor sin hittil største prøve.
Onsdag 11. desember 2019
NØTT: Hvorfor har overklassegutten Boris Johnson mer appell blant britiske arbeidere enn sosialisten Jeremy Corbyn? Den konservative kandidaten Carolyn Webster er overbevist om hva svaret er.
Tirsdag 10. desember 2019
SKILLEVEI: En svak stat, etniske konflikter og forholdet til nabolandet Eritrea setter fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali på prøve.
Mandag 9. desember 2019
URO: Dødstallene stiger i konflikten i Irak. Midtøstenforsker Knut S. Vikør sier at den lederløse protestbevegelsen kan gå i ulike retninger.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Torsdag 5. desember 2019
ADVARER: En ny lov som er ment å bekjempe jødehat, kan kvele debatter om Israels framferd i Palestina, mener forsker.
Onsdag 4. desember 2019
I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.
Tirsdag 3. desember 2019
ANSVAR: Klima­kvoter og klima­bistand. Miljø­bevegelsen frykter at rike land på nytt vil lure seg unna ansvaret for klimakrisa under toppmøtet i Madrid.