Tirsdag 14. februar 2012
Etterforskes for presse-lekkasjer
OMSTRIDT: Den omstridte advokaten Sigurd Klomsæt er under etterforskning for å ha lekket til pressen.

Det er advokat Sigurd Klomsæt, som er under etterforskning for å stå bak lekkasjer til pressen i 22. juli-saken. Dette får Klassekampen bekreftet fra informasjonssjef i Oslo tingrett Irene Ramm. Tingretten vil denne uka behandle en anmodning fra Oslo politidistrikt om å tilbakekalle Klomsæt i saken. Han representerer en person.
Klassekampen forsøkte i går å få tak i Klomsæt på hans mobiltelefon, men han besvarte ikke våre henvendelser. Advokatkontoret hans opplyste at han var på reise.
Sporet dokumenter
Det var fredag i forrige uka at det ble kjent at politiet i Oslo mener å ha identifisert kilden for lekkasjer til pressen i forbindelse med etterforskningen av 22. juli-saken. Metoden de har brukt er å legge inn spor i utvalgte dokumenter, slik at de kunne finne kilden til lekkasjen når papirene ble sendt ut fredag 3. februar. Den dagen ble et omfattende bevismateriale sendt ut til 174 bistandsadvokater i saken.
Saken etterforskes av Asker og Bærum politidistrikt fordi Oslo-politiet er under etterforskning av Spesialenheten for politisaker for å ha lekket opplysninger til mediene.
Omstridt advokat
Dette er ikke første gang Sigurd Klomsæt er i hardt vær. Siden 2005 har han blitt innklaget til disiplinærutvalget i Advokatforeningen fjorten ganger. I seks av sakene konkluderte utvalget med at Klomsæt hadde handlet i strid med god advokatskikk.
Men ingen av overtredelsene har vært grove nok til å koste ham advokatbevillingen.
Seinest i høst anklaget disiplinærnemnda i Advokatforeningen den profilerte advokaten for å ha lekket dokumenter fra Baneheia-saken til Dagbladet.
Klomsæt forsvarer Viggo Kristiansen, som er dømt for Baneheia-drapet. Saken kom opp til vurdering i Avdokatbevillingsnemda, som i oktober bestemte at han skulle få beholde sin advokatbevilling.
I november klaget moren til et av ofrene i Baneheia- saken Klomsæt inn for disiplinærnemnda. Hun reagerte på at Klomsæt skal ha krevd å få utlevert klærne som to jentene hadde på seg da de ble voldtatt og drept i 2000. Denne saken er fortsatt til behandling i disiplinærutvalget.
I 2009 meldte Klomsæt seg ut av Advokatforeningen.
– Også politiet lekker
De 174 bistandsadvokatene i 22. juli-saken har flere ganger blitt mistenkeliggjort for å ha lekket til pressen. Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen har reagert på dette.
– Det er en belastning for den det gjelder, men det er bra at en hel gruppe ikke blir kriminalisert, sier koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen i en kommentar til Klassekampen.
Hun tar forbehold om at opplysningene fra tingretten stemmer, og understreker at det er etterforskningen som skal avdekke om det er begått noe straffbart.
– Det er veldig uheldig med sensitive lekkasjer. Samtidig synes jeg det er litt overraskende at systemet som er brukt til å avdekke lekkasjen ikke brukes på politiet. Da kunne vi virkelig fått bukt med lekkasjene, sier Larsen, som opplever metoden med å merke dokumenter som sendes til advokatene som en form for overvåking.
Fornøyd AUF
– Jeg er glad for at politiet har funnet personen og tatt lekkasjen alvorlig. Personen har svekket tilliten til de som skal beskyttes, og det har truet rettssikkerheten til veldig mange, sier AUF-leder Eskil Pedersen til Klassekampen.

Artikkelen er oppdatert: 14. februar 2012 kl. 11.17
Fredag 18. oktober 2019
MOTVIND: Regjeringa legg vekk vindkraftplan etter massiv motstand landet rundt. – Skuffande, seier investor Jens Ulltveit-Moe.
Torsdag 17. oktober 2019
LETTET: Etter harde slag på Fellesforbundets landsmøte vant EØS-tilhengerne med 300 mot 218 stemmer. Men de krever utredning av alternativer til EØS.
Onsdag 16. oktober 2019
STOPP: Motstand i folket kan bety stans for norsk vindkraft, spår Norges vassdrags- og energidirektorat i sin analyse av kraftmarkedet fram mot 2040.
Tirsdag 15. oktober 2019
I MØTE: Tidligere har Ap-ledelsen avvist forslag om å utrede EØS. Nå sier Støre at det kan være en god idé.
Mandag 14. oktober 2019
FRONTER: Forbundsledelsen håper i det lengste på et kompromiss, men mye tyder på at det blir kamp­avstemning for eller mot EØS i Fellesforbundet.
Lørdag 12. oktober 2019
SMUTTHULL: ­Norge vil forplikte seg til å kutte 40 prosent av utslippene innen 2030 gjennom en avtale med EU. Men avtalen åpner for at man slipper å ta kuttene i Norge.
Fredag 11. oktober 2019
KONTROLL: Snart går toget for norsk råderett over jernbanen. Torsdag lammet ansatte på tog, buss og bane kollektivtrafikken i protest mot at EU får kontroll over togene.
Torsdag 10. oktober 2019
KRYMPER: De store industriarbeiderforeningene er ryggraden i Fellesforbundet. Men på mange verft er nå østeuropeiske innleide arbeidere i flertall.
Onsdag 9. oktober 2019
OPPRUSTING: Forsvarssjefen vil helst ha 25 milliarder kroner i økte forsvarsbudsjetter. Det er like mye som Solberg-regjeringens samlede skattekutt.
Tirsdag 8. oktober 2019
GÅR IKKE: – Tidenes grønneste budsjett, sier Venstres Ola Elvestuen om budsjettet som viser at Norge ligger an til å bryte klimamålene for 2020 og 2030.