Tirsdag 14. februar 2012
Etterforskes for presse-lekkasjer
OMSTRIDT: Den omstridte advokaten Sigurd Klomsæt er under etterforskning for å ha lekket til pressen.

Det er advokat Sigurd Klomsæt, som er under etterforskning for å stå bak lekkasjer til pressen i 22. juli-saken. Dette får Klassekampen bekreftet fra informasjonssjef i Oslo tingrett Irene Ramm. Tingretten vil denne uka behandle en anmodning fra Oslo politidistrikt om å tilbakekalle Klomsæt i saken. Han representerer en person.
Klassekampen forsøkte i går å få tak i Klomsæt på hans mobiltelefon, men han besvarte ikke våre henvendelser. Advokatkontoret hans opplyste at han var på reise.
Sporet dokumenter
Det var fredag i forrige uka at det ble kjent at politiet i Oslo mener å ha identifisert kilden for lekkasjer til pressen i forbindelse med etterforskningen av 22. juli-saken. Metoden de har brukt er å legge inn spor i utvalgte dokumenter, slik at de kunne finne kilden til lekkasjen når papirene ble sendt ut fredag 3. februar. Den dagen ble et omfattende bevismateriale sendt ut til 174 bistandsadvokater i saken.
Saken etterforskes av Asker og Bærum politidistrikt fordi Oslo-politiet er under etterforskning av Spesialenheten for politisaker for å ha lekket opplysninger til mediene.
Omstridt advokat
Dette er ikke første gang Sigurd Klomsæt er i hardt vær. Siden 2005 har han blitt innklaget til disiplinærutvalget i Advokatforeningen fjorten ganger. I seks av sakene konkluderte utvalget med at Klomsæt hadde handlet i strid med god advokatskikk.
Men ingen av overtredelsene har vært grove nok til å koste ham advokatbevillingen.
Seinest i høst anklaget disiplinærnemnda i Advokatforeningen den profilerte advokaten for å ha lekket dokumenter fra Baneheia-saken til Dagbladet.
Klomsæt forsvarer Viggo Kristiansen, som er dømt for Baneheia-drapet. Saken kom opp til vurdering i Avdokatbevillingsnemda, som i oktober bestemte at han skulle få beholde sin advokatbevilling.
I november klaget moren til et av ofrene i Baneheia- saken Klomsæt inn for disiplinærnemnda. Hun reagerte på at Klomsæt skal ha krevd å få utlevert klærne som to jentene hadde på seg da de ble voldtatt og drept i 2000. Denne saken er fortsatt til behandling i disiplinærutvalget.
I 2009 meldte Klomsæt seg ut av Advokatforeningen.
– Også politiet lekker
De 174 bistandsadvokatene i 22. juli-saken har flere ganger blitt mistenkeliggjort for å ha lekket til pressen. Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen har reagert på dette.
– Det er en belastning for den det gjelder, men det er bra at en hel gruppe ikke blir kriminalisert, sier koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen i en kommentar til Klassekampen.
Hun tar forbehold om at opplysningene fra tingretten stemmer, og understreker at det er etterforskningen som skal avdekke om det er begått noe straffbart.
– Det er veldig uheldig med sensitive lekkasjer. Samtidig synes jeg det er litt overraskende at systemet som er brukt til å avdekke lekkasjen ikke brukes på politiet. Da kunne vi virkelig fått bukt med lekkasjene, sier Larsen, som opplever metoden med å merke dokumenter som sendes til advokatene som en form for overvåking.
Fornøyd AUF
– Jeg er glad for at politiet har funnet personen og tatt lekkasjen alvorlig. Personen har svekket tilliten til de som skal beskyttes, og det har truet rettssikkerheten til veldig mange, sier AUF-leder Eskil Pedersen til Klassekampen.

Artikkelen er oppdatert: 14. februar 2012 kl. 11.17
Tirsdag 25. juni 2019
OVER: Sykehusstreiken ble avsluttet med tvang. Som vanlig. 18 av 22 helsestreiker de siste 30 årene har endt i tvungen lønnsnemnd. Streikeretten øde­legges, mener streikeleder.
Mandag 24. juni 2019
KRITISK: Legen Gunnar Fæhn har tidligere uttrykt sterk motstand mot innvandring. Det var han som godkjente transporten av Atefa Rezaie. Familiens advokat vil klage til Rådet for legeetikk.
Lørdag 22. juni 2019
SVARTEPER: Avinor kjemper med nebb og klør for å unngå å sitte igjen med regningen for Forsvarets nye luftforsvarsbase på Evenes.
Fredag 21. juni 2019
SVINERI: Avsløringene av dyremis­handling ved norske grisefarmer gir en unik sjanse til å mobilisere for en ny kurs, mener Svenn Arne Lie. – I stedet kaster bondelederne bøndene under bussen, sier han.
Torsdag 20. juni 2019
MÅLING: 7 av 10 på Stovner er svært negative til den nye bomringen i Oslo. Innvandrerbutikkene i sentrum frykter å miste kunder.
Onsdag 19. juni 2019
HISTORISK: Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre historiens dårligste lokalvalg. Deler av partiet åpner nå for en lederdiskusjon.
Tirsdag 18. juni 2019
NEI: Venstre og KrF sier ja til Rita Otterviks (Ap) invitasjon til reforhandling av asylforliket, men Ap sentralt ønsker ingen endring.
Mandag 17. juni 2019
I FELLA: Arifi M. Ali studerte og jobbet for å slippe å gå på Nav. Nå tvinger høy kommunal husleie henne til å søke sosialhjelp.
Lørdag 15. juni 2019
GIR LITE I KASSA: Samferdselsministeren vil kutte bompenger ved å stanse arkitekttegnede T-banestasjoner og blomsterkasser i Oslo. Besparelsen kan gi 2,56 meter ny E 18.
Fredag 14. juni 2019
SÅRBART: Ei reservevasskjelde for hovudstaden har blitt utgreidd sidan 1965. No vil Oslo-politikarane utgreia meir. Vass­direktøren åtvarar.