Tirsdag 14. februar 2012
Etterforskes for presse-lekkasjer
OMSTRIDT: Den omstridte advokaten Sigurd Klomsæt er under etterforskning for å ha lekket til pressen.

Det er advokat Sigurd Klomsæt, som er under etterforskning for å stå bak lekkasjer til pressen i 22. juli-saken. Dette får Klassekampen bekreftet fra informasjonssjef i Oslo tingrett Irene Ramm. Tingretten vil denne uka behandle en anmodning fra Oslo politidistrikt om å tilbakekalle Klomsæt i saken. Han representerer en person.
Klassekampen forsøkte i går å få tak i Klomsæt på hans mobiltelefon, men han besvarte ikke våre henvendelser. Advokatkontoret hans opplyste at han var på reise.
Sporet dokumenter
Det var fredag i forrige uka at det ble kjent at politiet i Oslo mener å ha identifisert kilden for lekkasjer til pressen i forbindelse med etterforskningen av 22. juli-saken. Metoden de har brukt er å legge inn spor i utvalgte dokumenter, slik at de kunne finne kilden til lekkasjen når papirene ble sendt ut fredag 3. februar. Den dagen ble et omfattende bevismateriale sendt ut til 174 bistandsadvokater i saken.
Saken etterforskes av Asker og Bærum politidistrikt fordi Oslo-politiet er under etterforskning av Spesialenheten for politisaker for å ha lekket opplysninger til mediene.
Omstridt advokat
Dette er ikke første gang Sigurd Klomsæt er i hardt vær. Siden 2005 har han blitt innklaget til disiplinærutvalget i Advokatforeningen fjorten ganger. I seks av sakene konkluderte utvalget med at Klomsæt hadde handlet i strid med god advokatskikk.
Men ingen av overtredelsene har vært grove nok til å koste ham advokatbevillingen.
Seinest i høst anklaget disiplinærnemnda i Advokatforeningen den profilerte advokaten for å ha lekket dokumenter fra Baneheia-saken til Dagbladet.
Klomsæt forsvarer Viggo Kristiansen, som er dømt for Baneheia-drapet. Saken kom opp til vurdering i Avdokatbevillingsnemda, som i oktober bestemte at han skulle få beholde sin advokatbevilling.
I november klaget moren til et av ofrene i Baneheia- saken Klomsæt inn for disiplinærnemnda. Hun reagerte på at Klomsæt skal ha krevd å få utlevert klærne som to jentene hadde på seg da de ble voldtatt og drept i 2000. Denne saken er fortsatt til behandling i disiplinærutvalget.
I 2009 meldte Klomsæt seg ut av Advokatforeningen.
– Også politiet lekker
De 174 bistandsadvokatene i 22. juli-saken har flere ganger blitt mistenkeliggjort for å ha lekket til pressen. Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen har reagert på dette.
– Det er en belastning for den det gjelder, men det er bra at en hel gruppe ikke blir kriminalisert, sier koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen i en kommentar til Klassekampen.
Hun tar forbehold om at opplysningene fra tingretten stemmer, og understreker at det er etterforskningen som skal avdekke om det er begått noe straffbart.
– Det er veldig uheldig med sensitive lekkasjer. Samtidig synes jeg det er litt overraskende at systemet som er brukt til å avdekke lekkasjen ikke brukes på politiet. Da kunne vi virkelig fått bukt med lekkasjene, sier Larsen, som opplever metoden med å merke dokumenter som sendes til advokatene som en form for overvåking.
Fornøyd AUF
– Jeg er glad for at politiet har funnet personen og tatt lekkasjen alvorlig. Personen har svekket tilliten til de som skal beskyttes, og det har truet rettssikkerheten til veldig mange, sier AUF-leder Eskil Pedersen til Klassekampen.

Artikkelen er oppdatert: 14. februar 2012 kl. 11.17
Fredag 19. juli 2019
KRAV: Frp mener innvandringsforskningen er «ensidig og politisert». Nå vil de stille krav om meningsmangfold i forskningen. – Farlig, svarer Ap.
Torsdag 18. juli 2019
TVANG: FpU ber regjeringen lovpålegge kommunene å konkurranseutsette sykehjem og hjemmetjenester. Forslaget slaktes av forsker.
Onsdag 17. juli 2019
UFORUTSIGBART: Bare en tredel helsefagarbeidere har full stilling. De yngste og de eldste jobber mest deltid. – Vi trenger flere folk på jobb, sier helsefagarbeider Jørgen Aanerud.
Tirsdag 16. juli 2019
MEDISIN: På havbunnen utenfor Bjørnøya har forskere funnet et dyr ikke ulikt en juledekorasjon. Det har molekyler som kan drepe kreft­celler effektivt.
Mandag 15. juli 2019
BYGGER UT: Siden 2000 har antall ­bygninger i strandsonen økt med 20 prosent. Kommunene klarer ikke ­forvalte det nasjonale ansvaret, mener Norsk Friluftsliv.
Lørdag 13. juli 2019
RETUR: Utlendingsnemnda konkluderte at kurdiske Jumaah Hameed ikke var i fare for forfølgelse. Kort tid etter returen til Irak, ble Hameed torturert, hevder han.
Fredag 12. juli 2019
COMEBACK KID: Per Sandberg advarer mot «nasjonalistiske krefter» i Frp og hinter om politisk comeback i et annet parti til valget i 2021.
Fredag 12. juli 2019
ANSPENT: Onsdag forsøkte Iran å ta en britisk oljetanker i arrest, sier det britiske forsvarsdepartementet. Iran avfeier anklagene, men en iransk forsker advarer mot en ny oljetankerkrig.
Torsdag 11. juli 2019
KRITISK: Motstanden mot nasjonal ramme for vindkraft er stor i dei kommunane som ligg i dei veleigna områda. Kommunestyra og ord­førarar seier nei.
Onsdag 10. juli 2019
DØMT: Byrådet i Oslo har som mål å få flest mulig i fast stilling. Nå er kommunen dømt to ganger i retten etter å ha nektet en barnehageansatt fra et bemanningsbyrå fast jobb.