Mandag 30. januar 2012
Tilbake til utrygg framtid
TORTURRETUR: Norge går alenegang i Europa, og trosser både FN og menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, når regjeringen snart inngår en returavtale med Eritrea.

Klassekampen erfarer at regjeringen i nær framtid vil inngå en avtale med Eritrea som gjør det mulig å tvangsreturnere avviste asylsøkere til landet.


Det bekrefter statssekretær i Justisdepartementet, Pål Lønseth (Ap).


- Kan du bekrefte at en returavtale med Eritrea er på trappene?


- Ja. Vi snakker med Eritrea om en returavtale, sier Lønseth.


Han vil imidlertid ikke tidfeste akkurat når avtalen kommer.


Menneskerettsversting


Eritrea ligger helt i bunn på en rekke internasjonale menneskerettighetsrangeringer, og blant annet Amnesty International rapporterer om omfattende bruk av tortur mot enhver politisk opposisjon i landet.


Både FNs høykommissær for flyktninger og for menneskerettigheter fraråder all retur av flyktninger til Eritrea.


Derfor er det svært få land som i dag praktiserer retur av avviste asylsøkere til landet, som også er et av verdens aller fattigste.


- At Norge skal være først ut på dette stiller vi oss svært undrende til, sier kommunikasjonssjef i Amnesty Norge, Ingvild Lyberg.


Anklages for forræderi


Amnesty forteller at alle som returneres til landet går en svært usikker framtid i møte.


- En returavtale med Eritrea er vi sterkt kritiske til. Det vi ser er at folk som har flyktet fra landet og søkt om asyl i andre land, ved retur anklages for aktivt landsforræderi. Og det kvalifiserer til fengsel, sier Lyberg.


- Eritrea er et av de mest lukkede landene i verden. Alle politiske dissidenter og religiøse avvikere blir slått hardt ned på, og det er grusomme menneskerettighetsforhold der. Deriblant utbredt bruk av tortur i fengslene, sier hun.


Torturformene som benyttes er grusomme.


- Blant annet er det kjent at de plasserer et stort antall fanger i metallkonteinere, som de så setter ut i ørkenen slik at det blir svært høye temperaturer for fangene inni, forteller Lyberg.


- Verre enn Etiopia-avtalen


Torsdag i forrige uke annonserte regjeringen at de har inngått en returavtale med Eritreas naboland Etiopia, og at alle etiopiske flyktninger som har fått avslag på sin asylsøknad vil bli tvangsreturnert etter 15. mars, om de ikke frivillig har forlatt Norge før den tid.


Etterfølgende har regjeringen møtt kritikk for med dette å sende politiske dissidenter tilbake til et diktatur som benytter tortur mot nettopp denne gruppen.


Avtalen med Eritrea møter enda sterkere reaksjoner.


- En returavtale med Etiopia er innenfor folkerettslige rammer. Men for Eritrea vet jeg nesten ikke hvilke ord jeg skal bruke. Det er et av de mest totalitære og militariserte landene i verden i dag, det er absolutt ingen respekt for menneskerettigheter og demokratiprinsipper overhodet, sier Kjetil Tronvoll ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo og International law and policy group.


Han har blant annet utgitt en bok om menneskerettighetsutviklingen i Eritrea fra 1991 til 2009, ved det Bondevik-ledede Oslosenter for Fred og Menneskerettigheter.


- Hvis det gjennomføres retur av eritreere så er det ekstremt kritikkverdig. Vi har ingen oversikt over de konsekvensene og farene vi utsetter disse personene for, og dette er ikke hypotetiske men helt reelle farer, sier han.


Vantro til de rødgrønne


Tronvoll forteller at blant annet Egypt og Israel tidligere har tvangsreturnert til Eritrea under sterke internasjonale protester, og at de tvangsreturnerte har blitt sendt rett i fengsel. Han reagerer med vantro på at Norge nå skal inngå en returavtale.


- Jeg håper og tror at dette bare er ord, jeg nekter å tro at de signerer en sånn avtale før det faktisk skjer, sier han.


- Dette er en så rå og kynisk politikk at jeg er i så fall er overrasket. Ikke engang de verste høyrepopulister i Europa vil gjennomføre dette, og dette sitter nå SV og Ap og forvalter?, spør Tronvoll.


Avviser bekymringene


Lønseth i Justisdepartementet mener det er forsvarlig å returnere avviste asylsøkere til landet.


-Er menneskerettighetssituasjonen i Eritrea slik at det er forsvarlig å tvangsreturnere?


- Ja, for personer som har fått avslag etter en konkret vurdering av at de ikke har et beskyttelsesbehov, sier Lønseth.


- Menneskerettighetseksperter forteller at myndighetene i Eritrea definerer alle som har flyktet ut av landet som forrædere, og at enhver som returnerer risikerer fengsling av den grunn alene?


- Det må være opp til utlendingsmyndigheten å vurdere. Det er ikke aktuelt for Justisdepartementet å gå inn og si at alle personer som kommer fra et bestemt land skal få opphold, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.45
Onsdag 19. desember 2018
KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Lørdag 15. desember 2018
ÅTVARAR: Mette Nord seier ho ikkje veit kor LO landar i EØS-spørsmålet i 2021, og vil sjølv ikkje garantera for avtalen.
Fredag 14. desember 2018
LOV: Nav-kontorene mener innføringen av lovpålagt aktivitetsplikt hjelper ungdommen, men andelen unge på sosialhjelp er like høy som før loven kom.
Torsdag 13. desember 2018
NYTT: I 2017 døde flere rusbrukere av heroin-medisinen metadon, enn heroin, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Mandag 10. desember 2018
BARNEFRI: Fødselsraten i 2017 var den laveste som er målt. I 2018 ligger vi an til sette ny bunnrekord.
Lørdag 8. desember 2018
PRESSEFRIHET: Norge vil avgi en flere punkts stemmeforklaring til FNs migrasjonsavtale mandag. Ett av punktene skal tydeliggjøre pressens uavhengighet.