Mandag 23. januar 2012
Filosofi på lavt nivå
En av grunnene til at jubilanten Svein Nyhus har fanget mange unge leseres oppmerksomhet, er at han lager bildebøker som er litt sære.

- Den første boka du leser gir et veldig sterkt inntrykk som varer livet ut.


Barnebokforfatter og illustratør, Svein Nyhus, tar jobben som barnebokforfatter på alvor.


I dag fyller han 50 år og jubileumsutstillingen, med alt fra barnetegninger til surrealistiske skisser, skal åpnes på Gyldendalhuset. Foreløpig er det bare et rot av tegninger og barnebøker.


- Det gjenspeiler måten jeg jobber på. Jeg er jo veldig mye armer og bein, sier han.


Nyhus er høyt og lavt og har spredd seg godt ut over det lille huset han har fått til rådighet. Han har jobbet som illustratør i over 20 år, og er kjent for sine filosofiske undrebøker med tegninger av storøyde barn. Produksjonen er stor og favner alt fra bøker om ensomhet til Sesam stasjon. Han har også laget en rekke barnebøker sammen med kona, Gro Dahle, og har vunnet Brageprisen og Årets vakreste bildebok for sine utgivelser.


Undrebøker


Undrebøker er filosofiske bøker som stiller spørsmål ved hvorfor ting er slik de er.


- Barn opplever verden for første gang, og de har en naturlig undring over alt de ser rundt seg.


Med sitt poetiske språk og karakteristiske bilder tar han med barn og voksne på en reise i deres egne tanker. Bøkene hans kan leses av både barn og unge, det mener han er et viktig grunnlag for barnebøker.


- Små barn leser jo ikke bøkene selv, og da er det fint at de voksne leserne også får noe ut av det. Lesestunden blir mer som en samtale mellom barnet og den som leser, og det er samværet som er det viktigste.


Sære bøker


På beina har Nyhus et par raggsokker. Man går ikke til jobben som barnebokillustratør i stresskoffert og dress. Det et noe barnslig over Nyhus der han ivrig viser fram tegninger av Svein 6 år.


- Jeg er ikke opptatt av å lage «riktige» bøker. Hvis du bare konsenterer deg om å konstruere en bok for barn, blir det for stivt.


De siste bøkene til Nyhus handler om en liten gutt som heter Lars. Det er pekebøker for de alle minste. Nyhus viser fram den første skissen til Lars, det er bare en krussedull, som skal forestille en rar skapning med ett øye. Han tegnet mange skisser før han fant ut hvordan Lars skulle se ut: en søt liten gutt i pysjamas med et stort hode.


- Det er de litt rare og sære bildene som fanger barns interesse. Derfor er jeg opptatt av å lage illustrasjoner som er annerledes. Barn trenger inntrykk, og jeg ønsker å berike deres oppfatning av verden, sier han.


- En rød kopp er kjedelig. Men en rød kopp med en sprekk i, den har mange historier, sier Nyhus.


Han er opptatt av at illustrasjonene skal romme mer enn det man ser, og gi leseren, både den unge og gamle, noen nye tanker som de ikke hadde fra før.


- Hvordan får du ideer til nye barnebøker?


- Jeg får veldig lett ideer, noen ganger snubler jeg i dem. Man må tune inn sanseapparatet og tenkte litt som et barn, det tror jeg nok at jeg har lettere for enn andre.


Kresne lesere


Barnebokredaktør i Gyldendal, Nina Méd, jobber tett med Nyhus. Hun mener at forandring er årsaken til hans suksess.


- Hver ny bok er en ny sjanger, han omskaper sin egen strek hele tiden. Når han har gitt ut ei bok som selger godt, er det naturlig å fortsette med det samme utrykket, men neste bok ser helt annerledes ut. Slik utfordrer han både seg selv og leseren.


Méd forklarer at barn er veldig kresne lesere. De blar fort gjennom ei bok, og velger seg ofte en favorittbok som de sverger til. Da er det viktig at den ene boka er helt spesiell.


- Små barn har et høyt blatempo og det skal mye til for at de ikke kjeder seg. Nyhus’ fanger interessen med én gang.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.45
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Lørdag 15. juni 2019
For å ta makt fra modernistene vil Odd Nerdrum dele opp kunsthistorie-faget i to strengt atskilte retninger: en kantiansk og en aristotelisk retning. Men først åpner han utstilling i Vesterålen.
Fredag 14. juni 2019
Eidsvoll Ullensaker Blad vurderer å komme ut færre dager i uka for å overleve Amedias varslede prishopp på distribusjon av avisa. Amedia svarer med å øke prisen ytterligere.
Torsdag 13. juni 2019
Den amerikanske avisa The New York Times vil ikke lenger trykke politiske karikaturtegninger. – En forferdelig situasjon, sier VG-tegner Roar Hagen.
Onsdag 12. juni 2019
Arbeidet med en etisk sjekkliste for sakprosa starter denne uka. – Hensynet til privat­livets fred er et naturlig tema, sier utvalgsmedlem Jon Gangdal.
Tirsdag 11. juni 2019
Da Greta Thunberg ble internasjonalt kjent som klima­aktivist, endte hun plutselig opp som medforfatter av moras bok.
Lørdag 8. juni 2019
Kritiker Jon Rognlien ønsker en rettslig prøving av «To søstre» vel­kommen. Det vil kunne avklare viktige spørsmål rundt sakprosa og etikk, mener han.
Fredag 7. juni 2019
Adel Khan Farooq forsvarer bruken av privat materiale i Åsne Seierstads «To søstre». – Man må operere i gråsoner for å fortelle en slik historie, sier han.
Torsdag 6. juni 2019
De to norsk-somaliske søstrene som nå er funnet i live i Syria, kan ha grunn til å vurdere søksmål mot forfatter Åsne Seierstad, mener advokater.
Onsdag 5. juni 2019
Sakprosaforfattere kan få så lite som 5 prosent i royalty for pocketutgaven. – Krev minst 10 prosent, råder Arne Vestbø i fagbokforfatternes forening.