Onsdag 18. januar 2012
Slår ring om EØS-avtalen
AVVISER: Jonas Gahr Støre avviser at Norge i praksis er medlem av EU gjennom EØS-avtalen. Nå slår han tilbake mot avtalens kritikere på både ja- og nei-sida.

- De som sier EØS er medlemskap i EU uten innflytelse, de tar feil. EØS er noe fundamentalt annet enn medlemskap i EU, Jonas Gahr Støre.


I går fikk utenriksministeren overlevert Europautredningen, den første helhetlige evalueringen av EØS-avtalen.


Støre har sett seg lei på at stadig flere både på ja- og nei-sida nå hevder at Norge gjennom EØS-avtalen i praksis er medlem av EU.


- Vi er koplet til det europeiske markedet, men vi er ikke med i unionens prosjekt. Det gjelder områder som utenrikspolitikk, landbrukspolitikk, fiskeripolitikk, naturressurser og valuta, sier utenriksministeren.


Står fjellstøtt


Til tross for at EØS de siste dagene har blitt angrepet fra flere kanter, mener Støre den står sterkere politisk i dag enn da den ble innført for nesten tjue år siden.


- Angrepene på avtalen fra henholdsvis ja- og nei-sida beviser bare dens slitestyrke. EØS-avtalen er en usedvanlig robust avtale, som regjeringer og storting har sluttet opp om i en tid da turbulensen i EU har vært stor. I realiteten finnes det ikke noen kontroversiell nerve i debatten om avtalen.


- Men EØS-avtalen blir jo stadig mer omfattende, slik Europautredningen også viser?


- Jeg er faktisk glad for at EØS-avtalen er omfattende. Det er noe vi selv har ønsket, fordi vi har fordeler av likebehandling, forutsigbarhet og deltakelse på like vilkår. Av 287 viktige stortingsvedtak om EØS er 265 enstemmige, de 22 siste er vedtatt med bredt flertall. Norge har stilt seg bak alle utvidelser av avtalen, og det var helt fra starten av meningen at den skulle utvides, sier han.


Påvirkningskraft


Selv opplever han at Norge slett ikke står uten påvirkning overfor EU.


- Det stemmer ikke at Norge er kneblet og har null påvirkning gjennom EØS. Tvert om opplever jeg at vi har påvirkningskraft på områder det vi har kompetanse og som betyr mye for oss, sier han.


Utenriksministeren kjenner seg ikke igjen i bildet av at det flyttes stadig mer makt ut fra folkevalgte organer i Norge til fordel for rettslige instanser i EU-systemet.


- Jeg deler ikke vurderingen om at vi flytter makt ut fra folkevalgte organer, vi må forstå det som folkevalgte organers frie valg om å innrette oss slik fordi det er i vår interesse. Ja, det er demokratiske utfordringer ved å overlate beslutninger til andre. Men dette er valg som det norske Stortinget har tatt med åpne øyne, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 18. januar 2012 kl. 07.13
Mandag 14. oktober 2019
FRONTER: Forbundsledelsen håper i det lengste på et kompromiss, men mye tyder på at det blir kamp­avstemning for eller mot EØS i Fellesforbundet.
Lørdag 12. oktober 2019
SMUTTHULL: ­Norge vil forplikte seg til å kutte 40 prosent av utslippene innen 2030 gjennom en avtale med EU. Men avtalen åpner for at man slipper å ta kuttene i Norge.
Fredag 11. oktober 2019
KONTROLL: Snart går toget for norsk råderett over jernbanen. Torsdag lammet ansatte på tog, buss og bane kollektivtrafikken i protest mot at EU får kontroll over togene.
Torsdag 10. oktober 2019
KRYMPER: De store industriarbeiderforeningene er ryggraden i Fellesforbundet. Men på mange verft er nå østeuropeiske innleide arbeidere i flertall.
Onsdag 9. oktober 2019
OPPRUSTING: Forsvarssjefen vil helst ha 25 milliarder kroner i økte forsvarsbudsjetter. Det er like mye som Solberg-regjeringens samlede skattekutt.
Tirsdag 8. oktober 2019
GÅR IKKE: – Tidenes grønneste budsjett, sier Venstres Ola Elvestuen om budsjettet som viser at Norge ligger an til å bryte klimamålene for 2020 og 2030.
Mandag 7. oktober 2019
AVSLAG: Anniken Nymo fra Harstad har sterke smerter og alvorlig angst og depresjon. Fastlege og psykolog mener hun ikke klarer å jobbe, men Nav-legen mener hun først må gå ned i vekt.
Lørdag 5. oktober 2019
SIER JA: MDG-profiler tar plass i Europabevegelsens sentralstyre. Byråd i Oslo, Hanna E. Marcussen, mener EU trengs for å løse klimakrisa.
Fredag 4. oktober 2019
BLÅ SMELL: Målet var at annenhver nordmann skulle bo i en Høyre-styrt kommune. Nå ligger det an til at knapt én av ti vil gjøre det.
Torsdag 3. oktober 2019
SKILT: Når lærerutdanningen i Nesna legges ned, sendes faglærerne til Bodø og studentene til Mo i Rana. Sist Nord Universitet prøvde å utdanne lærere i Mo i Rana, gikk det ikke.