Onsdag 21. desember 2011
Mener pressen er selvgod
Pressens faglige utvalg er for dominert av de store medieaktørene. Det rokker ved habiliteten, mener Vårt Land-

- Pressen står alltid parat til å påpeke andres interessekonflikter, men jeg er ikke overbevist om at den ser sine egne.


Det sier Helge Simonnes, ansvarlig redaktør i avisa Vårt Land, etter at Pressens faglige utvalg (PFU) i forrige uke behandlet klager på medienes dekning av terrorangrepene 22. juli. Verken Dagbladet, VG eller NRK ble felt for brudd på god presseskikk. Flere av de pårørende har reagert sterkt på at Dagbladet nærmest lager kjendisjournalistikk på terrorist Anders Behring Breviks liv og at VG brettet ut store bilder over flerfoldige sider av terroristen fra politiets rekonstruksjon på Utøya. Dagsavisen og Stavanger Aftenblad ble imidlertid felt for å trykke et bilde av en identifiserbar, omkommet kvinne på sine forsider.


Trenger gjennomgang


Simonnes setter spørsmålstegn ved PFU og mener vi trenger en gjennomgang av PFUs rolle:


- Det er grunn til å være bekymret over at utvalget er dominert av de store medieaktørene. Det gjelder ikke bare i forhold til møtet om 22. juli-dekningen, hevder Simonnes, som mener utvalgets representasjon - med fire representanter fra store medievirksomheter og tre fra allmennheten (se faktaboks) - kan rokke ved utvalgets habilitet.


Simonnes presiserer at PFU er avhengig av tillit i alle leirer, og tar derfor til orde for at utvalget bør ha breiest mulig representasjon.


- Er PFU på koalisjonskurs med folkemeningen her?


- Når den store mengden i dekningen av terrorangrepene 22. juli ikke oppleves som et problem i PFU, er vel det et eksempel på at utvalget ikke er i takt med publikum. Det kan også gi inntrykk av at de store beskytter seg selv, sier han.


- Skaper egne regler


Simonnes får følge av Anlov P. Mathiesen, ansvarlig redaktør og daglig leder i gatemagasinet =Oslo:


- Mitt inntrykk er at pressen har blitt selvgod, sier Mathiesen.


- Det virker som om pressen skaper sine egne regler, og jeg synes det var kvalmende å følge møtet i PFU. Utfallet var skremmende opplagt, sier han.


Mathiesen hevder pressefolk har en helt annen virkelighetsoppfatning enn det avislesende publikum, og synes det er underlig at PFU ikke tar hensyn til publikums reaksjoner. Mathiesen mener organet nå må suppleres med et eksternt utvalg.


- PFU er tross alt skapt av pressen, og selve utvalget er i sitt vesen såpass internt, kollegialt og pressenært at kredibiliteten er nær null. Et hvilket som helst tilsvarende fenomen i byråkrati eller det offentlige ville skapt reaksjoner.


- Kan avgjørelsen i PFU være med på å flytte grensene for hva det er greit å publisere?


- Ja, jeg frykter at dette vil være med på å gjøre norske medier mer tabloide, i tråd med avisene vi finner på kontinentet, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.44
Tirsdag 13. november 2018
25.000 abonnenter kan miste papir­avisa dersom regjeringen går for et kompromissforslag som mediebransjen selv har spilt inn.
Mandag 12. november 2018
Litteraturprofessor Marianne Egeland mener det er vanskelig å se hvem som fører ordet i høstens kjendis­bøker.
Lørdag 10. november 2018
Etter en storstilt digitalisering av skolen er Bærum kommune klar for neste skritt: kutt i skolebibliotek­tjenesten.
Fredag 9. november 2018
Sentrale personer i motstandsbevegelsen ble varslet om deportasjonen av de norske jødene høsten 1942, men varslene ble ignorert. Det viser Marte Michelet i boka «Hva visste hjemmefronten?».
Torsdag 8. november 2018
Stig Aasvik har jobbet som skyggeskriver i 15 år. Likevel synes han det er trist at kjendis­intervjuer i bokform får så høye opplagstall.
Onsdag 7. november 2018
Denne høsten har en rekke norske kjendiser gjort det skarpt i bokmarkedet. Men bare et fåtall av dem har skrevet boka si selv.
Tirsdag 6. november 2018
Joshua French kan tjene flere millioner kroner på sin foredragsturné landet rundt. Flere kulturhus har hatt kvaler med å gi den drapsdømte nordmannen en talerstol.
Mandag 5. november 2018
Mats Grorud har laga animasjonsfilm om å leva 70 år i flyktningleir.
Lørdag 3. november 2018
Joshua French kan tjene fire millioner kroner på foredragsturneen sin. – Han er helt i toppklassen nå, sier markeds­føringsekspert.
Fredag 2. november 2018
Nikolaj Frobenius mener filmen «Mordene i Kongo» unnlater å plassere Moland og French politisk. De sto på ytre høyrefløy, hevder han.