Torsdag 15. desember 2011
Ytre høyre sprer frykt i Italia
MØRKT MILJØ: Drapsmannen Gianluca Casseri tilhørte en høyreradikal gruppe som skaffer seg støtte ved å gi unge og fattige italienere husrom og stolthet.

Tirsdag ettermiddag parkerte italieneren Gianluca Casseri bilen sin på et torg i den italienske byen Firenze. Han gikk ut av bilen og bort til et marked.


Der skjøt og drepte han to senegalesiske gateselgere. En tredje ble alvorlig skadet. Deretter kjørte Casseri videre til et nytt marked hvor han skjøt og skadet ytterligere to afrikanere. Til slutt tok ifølge politiet Casseri sitt eget liv.


Over hele Europa er ytre høyre på frammarsj. Angrepet i Firenze er det siste i en lang rekke rasistisk motiverte angrep i Italia.


- Som med Anders Behring Breivik snakkes det nå med en gang om at han må ha vært syk. Men det var ikke hvite italienere han skjøt. Han har hatt en agenda, Det snakkes mer om individuelle egenskaper når terroristene er hvite. Men hvilket miljø han har oppholdt seg i spiller også inn, sier Lisa Bjurwald, forfatter av «Europas skam - Rasister på frammarsj», til Klassekampen.


Gianluca Casseri tilhørte den høyreradikale grupperingen Casa Pound, som har tatt avstand fra drapene og gjør det de kan for å distansere seg fra Casseri. Casa Pound, som sier de ikke støtter noen form for vold, representerer et «nytt sosialt ytre høyre» i Italia, som blander progressive agendaer med fascistisk tankegods. Bjurwald mener at selv om gruppa forsøker å framstille seg som stuereine, så har den bidratt til å radikalisere drapsmannen.


- Ideologien i seg selv er aggressiv og militant. De hyller åpent fascismen og dens ideal om det «reine» og «ekte» italienske. Det er en høyreekstrem gruppe, sier Bjurwald.


Bevegelsen ble startet i Roma på slutten av 1990-tallet, men har siden vokst i omfang og spredd seg til hele landet.


Tilbyr fattige husrom


Casa Pound har vunnet oppslutning gjennom å tilby husrom til hjemløse i okkuperte bygninger. Idag har gruppa rundt 2000 medlemmer. De kritiserer nyliberale verdensbilder og forfekter arbeideres rettigheter innenfor rammen av nasjonalstaten.


Blant Casa Pounds viktigste politiske saker er retten til å eie hus, kamp mot økte levekostnader og forsvar av den tradisjonelle familien. Gruppen konsentrerer innsatsen mot temaer som har størst potensial til å engasjere hvite italienere fra samfunnets fattigste klasser.


Casa Pound arbeider blant annet for å få på plass en lov som vil sikre «alle hvite italienske arbeidere rett til å eie eiendom».


Casa Pound kaller seg «tredje millenniums fascister» og har Benito Mussolini blant sine store forbilder. Navnet har gruppen fra den amerikanske forfatteren Ezra Pound (1885-1972) som støttet Mussolinis fascistregime under 2. verdenskrig.


Italia har det siste halvåret havnet midt i eurokrisa og har fått rollen som landet som kan utløse en økonomisk tsunami dersom det ikke klarer å betjene sin voksende statsgjeld. Stadig flere unge italienere er desillusjonerte og har lite tro på framtida i et land som preges av økonomisk krise, voksende arbeidsledighet og økende sosial nød.


Fascistisk arv


Samtidig har fascismen aldri blitt tabu i Italia. Ifølge Bjurwald bidrar dette til oppslutningen til nyfascistiske grupper som Casa Pound.


- Italia har ikke håndtert sin fascistiske historie. Til og med Berlusconi har hyllet Mussolini og fascistiske og rasistiske trekk går til topps i det politiske systemet. Det er avgjørende for å forstå fascismens popularitet. I kombinasjon med dagens sosioøkonomiske klima er det slik miljøet på den radikale høyrefløyen får næring, sier Bjurwald.


Bevegelser som Casa Pound fanger opp deler av misnøyen blant unge og fattige. Gruppa samler og engasjerer mange unge mennesker gjennom musikkarrangementer, sportsaktiviteter og studiesirkler.


Casa Pounds president Giannluca Iannone er også frontfigur i bandet ZetaZeroAlfa som har vært sentralt i musikkmiljøet som har tiltrukket mange unge til bevegelsen. Iannone har lenge vært en sentral figur på Italias radikale høyrefløy.


De siste årene har båndene mellom organisasjoner fra det radikale høyre som Casa Pound og flere av de politiske partiene på italiensk høyrefløy blitt sterkere. Representanter fra det radikale høyre figurerer på valglister til Popolo della Liberta, alliansen mellom Berlusconis Forza Italia og Allianza National.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.44
Mandag 18. februar 2019
SKIFTE: Den raskt økende avstanden mellom USA og EU preget årets store sikkerhetskonferanse i München.
Lørdag 16. februar 2019
ØNSKE: Venezuelas Yvan Gil håper Norge står imot internasjonalt press og beholder sin nøytrale posisjon i kriserammede Venezuelas politiske strid.
Fredag 15. februar 2019
KATALANSK KRØLL: Det katalanske spørsmålet truer med å velte enda en spansk regjering. Midt i høyesterettssaken mot katalanske politikere mistet statsminister Sanchez budsjettflertallet i parlamentet.
Torsdag 14. februar 2019
I GANG: USAs konferanse om fred og sikkerhet i Midtøsten viser dype kløfter ­mellom USA og ­Europa, men bringer Israel og enkelte arabiske land sammen.
Onsdag 13. februar 2019
RYSTER: En rettssak der Catalonias selvstendighet står i sentrum, ryster Spania. – Høyesterett er en politisk domstol, sier Catalonias tidligere utdannings­minister til Klassekampen. Hun er i eksil i Skottland.
Tirsdag 12. februar 2019
OFFENSIV: Den kurdisk-ledede militsen SDF møter hard motstand fra rundt 600 IS-soldater. Amerikansk militærtopp advarer om at «titusener» av IS-soldater er spredt i Irak og Syria.
Mandag 11. februar 2019
DRAGKAMP: Equinor driver som normalt i Venezuela, men følger situasjonen tett. Både opposisjonen og regjeringen vil nå ha kontroll over olja.
Lørdag 9. februar 2019
SOM SMURT: Mens USAs sanksjoner senker Venezuelas oljeproduksjon, vil opposisjonen skrote dagens krav om statlig majoritet i oljeprosjekter.
Fredag 8. februar 2019
SKJERPES: USA og opposisjonens forsøk på å få inn nødhjelp til Venezuela uroer humanitære aktører.
Torsdag 7. februar 2019
TO SPOR: Etter to måneder forener De gule vestene krefter med deler av den franske fagbevegelsen. Macrons svar er en kontroversiell «anti-bølle-lov» og en mulig folkeavstemning.