Lørdag 13. august 2011
Ap nær flertall i Trondheim
Rosebølge: De rødgrønne leder klart i Trondheim på Klassekampens ferske partibarometer. Ap er nær reint flertall i trønderhovedstaden, men avviser at de vil styre byen alene etter valget.

- Vi kommer til å søke samarbeid med SV, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne, og kanskje også flere partier etter valget uavhengig av valgresultatet, sier leder i Trondheim Ap Rune Olsø.


Ap er nær reint flertall på Klassekampens ferske partibarometer for Trondheim. Partiet får en oppslutning på 45,8 prosent. Det er enda bedre enn kanonvalget i 2007, da venstresida beholdt makten i byen med klar margin.


I sommer har Høyre øynet muligheten for å overta makten i trønderhovedstaden etter åtte år med rødgrønt styre. Men tragedien på Utøya har fått Aps hjemmesittere opp av sofaen.


Dermed tyder alt på alt løpet er kjørt for de borgerlige i den rødgrønne bastionen.


Krisemåling for SV


Høye tall til tross, Aps går mindre fram i Trondheim enn de gjør på landsbasis etter terrorangrepene 22. juli. Det skyldes i all hovedsak Aps kanonvalg i 2007, der partiet fikk 43,9 prosent av stemmene.


Alt tyder derfor på at det er nå er partiets egne velgere som nå mobiliseres, heller enn en tilstrømning av sympativelgere fra andre partier.


Det er særlig SV som taper på Aps framgang etter terrorangrepene, viser målingen som er tatt opp av Sentio for Klassekampen.


Partiet ble halvert ved forrige kommunevalg, og fortsetter den negative trenden i Trondheim med en oppslutning på 5,9 prosent.


Men Ap avviser at de vil forlate den rødgrønne koalisjonen med SV, Sp og Miljøpartiet De Grønne uansett hvor godt de gjør det i høstens valg.


- Vi opplever det som verdifullt å samle så breie flertall som mulig bak de politiske vedtakene vi gjør. Om noe søker vi å utvide det rødgrønne samarbeidet, sier Olsø.


Tendens over hele landet


Arve Østgaard i analysebyrået Sentio forteller at Ap gjør det sterkt over hele landet etter terrorangrepene 22. juli.


- Dramaet i norsk politikk er komplett etter 22. juli. Først opplevde vi en høyrebølge av historiske dimensjoner. Nå ser vi at Ap tar tilbake det tapte og vel så det, sier Østgaard.


Han forteller om flere lokale målinger med rekordhøye nivåer for Ap. Partiet ligger blant annet an til å gjøre et brakvalg i Kristiansund med 54 prosent.


Men Østgaard er ikke mindre imponert over Aps kjempemåling i Trondheim av den grunn.


- Hvis dette holder seg, kan Trondheims-ordfører Rita Ottervik går på sin tredje seier på rad. Det vil i så fall være spektakulært, sier han.


Det er særlig sofavelgerne som flokker seg til Ap, forteller Østgaard.


- Ap tar nå velgere fra alle partier, men størstedelen av framgangen skyldes at tilsig av velgere som tidligere var usikre på hva de skulle stemme, sier han.


Advarer mot skattekutt


I Trondheim Arbeiderparti er man nå opptatt av å få flest mulig til å stemme den 12. september.


- Min drømmeforside dagen etter valget er at alle førstekandidatene i Trondheim sammen kan si at «vi vant». Nå handler det om å få flest mulig til stemmeurnene, sier Rune Olsø.


Trondheim har de siste åtte årene vært det viktigste utstillingsvinduet for rødgrønn politikk. Det var her den rødgrønne alliansen først så dagens lys før kommunevalget i 2003.


Derfor har Høyre satset tungt på å vinne tilbake makten i trønderhovedstaden. Nå ser det i stedet ut til at de rødgrønne får fire nye år i Trondheim.


- Den dagen vi ikke er ydmyke nok til å fornye og forandre oss, fortjener vi å bli byttet ut. Men den dagen har ennå ikke kommet, sier Olsø.


Eiendomsskatt seiler opp til å bli en av hovedsakene i valgkampen i Trondheim. Mens Høyre og Frp vil fjerne eiendomsskatten, står Ap fast på at byen trenger pengene for å fortsette satsingen på velferd.


- Høyre og Frp vil fjerne eiendomsskatten og frata byen 430 millioner i inntekter. Det tilsvarer syv hundre årsverk i kommunen, sier Olsø.


Han berømmer Trondheims befolkning for å ha bidratt til at byen de siste årene har kunnet gjennomføre et veritabelt velferdsløft.


- Gjennom eiendomsskatten deltar Trondheims befolkning i en stor dugnad for å opprettholde velferden i byen. Selv om denne dugnaden er ledet av Arbeiderpartiet, må vi i all ydmykhet gi befolkningen honnør for at de bidrar både gjennom stemmeseddelen og skatteseddelen, sier Olsø.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.42
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Mandag 10. desember 2018
BARNEFRI: Fødselsraten i 2017 var den laveste som er målt. I 2018 ligger vi an til sette ny bunnrekord.
Lørdag 8. desember 2018
PRESSEFRIHET: Norge vil avgi en flere punkts stemmeforklaring til FNs migrasjonsavtale mandag. Ett av punktene skal tydeliggjøre pressens uavhengighet.
Fredag 7. desember 2018
VERPESJUKE: Regjeringen har satt ned en egen arbeids­gruppe for å få norske kvinner til å føde flere barn. MDG mener befolkningsvekst bør komme gjennom innvandring.
Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.
Onsdag 5. desember 2018
UHOLDBART: Elin Ørjasæter slakter Trine Skei Grandes lederstil etter at partilederen anklaget partifelle for å være illojal.
Tirsdag 4. desember 2018
RAUDE BYAR: Norske storbyar ligg an til å halde på sine Ap-ordførarar etter kommunevalet i 2019. I Bergen og Tromsø slit høgresida med alternativet.
Mandag 3. desember 2018
SENTRUMSSTENGT: Ny måling viser rødgrønt flertall i Bergen. Nå ber SVs Oddny Miljeteig Ap om å «lese skriften på veggen» og velge SV foran sentrum.
Lørdag 1. desember 2018
UT: Dei er avhengige av selja mangan til stålprodusentar i heile EU, men slår likevel ikkje nokon stålring om EØS-avtalen. Eramet Norway er open for å greia ut eit alternativ til EØS.