Lørdag 21. mai 2011
Melder seg ut i protest
FERDIG: Libya-krigen og SVs utviklings- og miljøpolitikk ble til slutt for mye å svelge for Tore Linné Eriksen. Nå forlater han partiet han har tilhørt siden oppstarten.

SV-legenden Tore Linné Eriksen melder seg ut av SV i protest. Bomben ble sluppet under et møte i Oslo SVs såkalte supperåd torsdag, der Eriksen var invitert for å foredra om partiets historie.


Eriksen skal ha nevnt partiets støtte til den norske deltakelsen i Libya-krigen, og den rødgrønne regjeringens miljø- og utviklingspolitikk som grunner til at han nå forlater partiet han har tilhørt siden oppstarten i 1961.


Eriksen skal også ha sagt at for mye av partiets politikk blir avgjort i toppledelsen, ikke på grunnplanet.


Eriksen ønsker ikke å la seg intervjue av Klassekampen på det nåværende tidspunkt. Klassekampen har fått foredragets innhold bekreftet av en rekke kilder uavhengig av hverandre.


- Et varskosignal


- Dette er veldig synd for SV og for den norske venstresida, sier Mali Steiro Tronsmoen, tidligere leder av Sosialistisk Ungdom (SU) og medlem av SVs landsstyre for Vest-Agder.


Tronsmoen sier SV-ledelsen må ta Eriksens kritikk på alvor.


- Jeg mener en god del av kritikken er berettiget, og jeg tror mange SV-medlemmer ønsker seg et parti hvor færre avgjørelser tas på toppen. Det må være et varskosignal for partiledelsen når en mann som Tore velger å melde seg ut av partiet, sier Tronsmoen til Klassekampen.


Hun presiserer at hun selv føler utviklingen i partiet er god og ikke mener utmeldingen er veien å gå.


Også Tronsmoens etterfølger, SU-leder Olav Magnus Linge tar Eriksens utmelding som et hardt slag.


- Det er alltid trist når folk melder seg ut av SV, særlig en mann som Eriksen, som i så mange år har vært så viktig for partiet.


SV-veteranene Klassekampen har kontaktet, som Stein Ørnhøi og tidligere internasjonal leder Ivar Johansen, vil ikke kommentere Eriksens frafall.


- Har ikke engang forsøkt


Eriksen ga i foredraget uttrykk for at SV i regjering ikke bare har gjort for lite i utviklingspolitikken, men at partiet ikke engang har forsøkt å stå opp for sine verdier.


Det var svært tungt å svelge for historikeren, som er professor i utviklingsstudiene ved Høgskolen i Oslo.


Det er ikke første gang Eriksen lufter sin frustrasjon med SVs rolle de siste årene. I sin anmeldelse av Frank Rossaviks bok om SVs historie i Ny Tid oppsummerte han partiets utvikling slik:


«Det er i disse dager femti år siden jeg som entusiastisk sekstenåring meldte meg inn i det venstresosialistiske fredspartiet SF. I dag er entusiasmen falmet, og det samme må sies om SVs antikapitalistiske profil og partiets plass i fredsbevegelsen», sa han i bokmeldingen i april.


Med fra starten


Tore Linné Eriksen meldte seg inn i SVs forgjenger Sosialistisk Folkeparti i 1961, samme år partiet ble stiftet.


Det er først og fremst som aktivist og inspirator Eriksen har bidratt til partiet, vervene har han i stor grad hatt utenfor partiapparatet - blant annet som forlagsredaktør i Pax forlag og formann i Det Norske Studentersamfund.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.41
Onsdag 14. november 2018
VIND I SEGLA: Produksjonen av kraft frå vindturbinar vert meir enn firedobla innan 2020. Nasjonal ramme for vindkraft skal opne for endå meir, men ikkje på Smøla.
Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Mandag 12. november 2018
IKKE RØR! Stjørdal kommune har for mange barnehager, men på tross av støtte fra et enstemmig bystyre får de ikke lov å kutte antall plasser hos private. Nå drøfter Stortinget lovendring.
Lørdag 10. november 2018
DYRT: Zerokonferansen omtaler seg selv som Norges viktigste møteplass for alle som er opptatt av klima. Men hvis vanlige folk skal med, må prisen ned, sier Natur og Ungdom.
Fredag 9. november 2018
FALL: Gapet mellom nivået på den statlige bostøtten og boutgifter i storbyene har økt dramatisk, viser ny rapport. Byene får en ekstraregning på flere hundre millioner.
Torsdag 8. november 2018
FRAFALL: Ungdom som faller ut av videregående fanges opp for seint, sier Jan Bøhler.
Torsdag 8. november 2018
KLAR MELDING: Leder for FNs klimapanel Hoesung Lee vil nødig fremstå alarmistisk. Men forskningen er entydig: Vi har dårlig tid, sier han.
Onsdag 7. november 2018
SAMLING: Ap, Sp og SV har reint fleirtal i Klassekampens novembermåling. Etter å ha blitt vraka av KrF er Jonas Gahr Støre klar for å samkøyre med dei raudgrøne.
Tirsdag 6. november 2018
KOSTBART: Jakten på de tapte Terra-pengene har gitt store inntekter til advokatene som det siste tiåret har jobbet med saken.
Mandag 5. november 2018
STRID: Når abortloven nå er på forhandlingsbordet, vil Senterpartiet fremme forslag om å fjerne den omstridte retten til tvillingabort. Ap går for fort i vranglås, mener Kjersti Toppe.